A legjobb hangszigetelő anyagok és csoportosításuk

2021. június 24.

hangszigetelő anyagok csoportosítása

Amikor hangszigetelésről van szó, akkor nagyon sokan elsőként az építőiparra gondolnak. Ki szeretne olyan lakásban vagy társasházban lakni, ahol áthallatszik a zaj a szomszédból? Vagy éjszaka is beszűrődik az utcai zaj? Nem sokan. Azt azonban már kevesebben ismerik fel, hogy hangszigetelésre nemcsak egy ingatlan építése vagy felújítása során kell figyelni, hanem más területeken is. Ilyen lehet például az autóipar is, ahol az utastérbe jutó zajokat kell csökkenteni. Ahol viszont sokat számít a súly, tehát a cél a minél jobb hangszigetelés elérése minél kisebb súly mellett, ott új, modern technológiákra van szükség.

Hogy jobban megértsük a hangszigetelési lehetőségeket, vizsgáljuk meg ezeket.

Hangszigetelő anyagok összehasonlítása

A hangszigetelő anyagokat több szempont szerint is lehet csoportosítani és összehasonlítani. Azonban mielőtt ebbe belemennénk, egy dolgot érdemes tisztázni.

  • Hungarocell alapú termékek: jó hő-, de rossz hangszigetelő képesség
  • Kőzetgyapot, ásványgyapot, üveggyapot alapú termékek: közepes (általános mértékű) hő- és hangszigetelő képességűek, nagy térfogatú termékek, jellemzően építőiparban használják
  • Habok: a polietilén habok jó hangszigetelő és hangelnyelő képességgel rendelkeznek, a többi alternatívához képest könnyebbek és vékonyabbak, ezáltal kisebb helyet vesznek el a térből. Sűrűségük (kb. 0.03 – 0.2 g/cm3), vagyis akár 30-szor könnyebbek a víznél. Más anyagokkal kombinálva ezt a tulajdonságukat nagymértékben lehet még fokozni.
  • Szövetek: léteznek kifejezetten hangszigetelésre gyártott szövetek is, színházi és sötétítő függönyök formájában szoktunk velük a leggyakrabban találkozni
  • Bevonatok: ilyen lehet a Mass Loaded Vinyl (MLV), ami egy sűrű, gumihoz hasonló anyag, amelyet sok területen használnak, például autók hangszigetelésekor, gépekben, készülékekben és alátétként. Itt az anyag tömege funkcionál hangszigetelésként vagy vibráció ellen. .
  • Egyéb hangszigetelő anyagok, üveg, műanyag: hangszigetelő és hangelnyelő képessége van a nyílászáróknak, hangszigetelt ablakoknak is vagy a hangszigetelt gipszkarton lapoknak is.

Amikor hangszigetelő (akusztikus szigetelő) rendszerekkel dolgozunk, akkor különbséget kell tennünk a „hangszigetelés ”és a „hangelnyelés ”között.

Hangszigetelés: a hangszigetelés célja, hogy blokkoljuk a különböző helyiségek, terek közötti zajátvitelt.

Hangelnyelés: a hangelnyelés célja a belső zaj korrigálása, hogy elkerüljük a visszhang kialakulását.

A két célra különböző anyagok és rendszerek használhatóak.

Hangszigetelés

A hangszigeteléssel kapcsolatban általános tévhit, hogy kifejezetten és önállóan olyan, hogy „hangszigetelő anyag” nincsen. Minden anyagnak van valami minimális szigetelő képessége, de a hangszigetelés tekintetében jó rendszerekben gondolkodni, mert így tudunk hatékony eredményt elérni. 

Ha például a habanyagokat nézzük, akkor a polietilénhab (PE hab, angolul PE foam) nagy rugalmassággal és lágysággal rendelkezik, emiatt pedig tökéletes választás lehet hangelnyelő szigeteléséhez, mert így elkerülhető a bosszantó hang átadása a padlók és emeletek között. Különösen a térhálósított PE hab (cross-linked PE foam) jó erre a célra, aminek nagyobb a teherbírása, de közben alacsony dinamikai merevséggel rendelkezik. Ezt használják például aljzatkiegyenlített padlóburkolatok esetében is.

A hazai és nemzetközi piac egyik legismertebb gyártója a Trocellen, akik különböző poliolefin habokat állítanak elő az autóipar, építőipar, a sportszerpiac vagy épp a cipőipar számára.

Persze léteznek más szigetelőanyagok is, mint például az EPS és az XPS, amelyek szintén felhasználhatók alátétként. Ezeknek nagyobb a merevségük, de általában gyengébb a hangszigetelő képességük. Ugyanez igaz az ásványgyapot esetében is, amelyet általában nagyobb vastagságban kellene alkalmazni, hogy úsztatott rétegként működjön. Emiatt sokkal inkább falakba és a tetőkbe történő beépítésre alkalmasak, ahol nehéz tömegű anyagokkal együtt kerülnek beépítésre (gipszkarton, tégla stb.) és ezek hozzáadásával érhető el a kívánt hangszigetelési szint. 

De léteznek olyan iparágak, ahol a fenti ásványgyapot alapú megoldás egyáltalán nem opció. Ilyen például az autóipar, azon belül is például az elektromos autók területe. Itt fontos, hogy minél alacsonyabb súly és térfogat mellett minél több decibel (dB) szigetelését és / vagy elnyelését tudja biztosítani egy anyag.

Hangelnyelés

A hangelnyelés tekintetében ki kell emelni, hogy minden anyagnak megvan a saját elnyelési, vagy ún. abszorpciós együtthatója, és ez független a teljes rendszertől. Ebben az esetben a nyitott cellás habok, például a poliuretán habok azok, amik a legjobb teljesítményt nyújtják. Ugyanez a szint érhető el szálas anyagokkal, például poliészter szálakkal és ásványgyapot termékekkel. 

Sok termék esetében érdemes megnézni az ún. STC értéket is Az STC vagyis a Sound Transmission Class Rating egy olyan rendszer, amely értékeli, hogy az adott anyag és annak be- és/vagy összeszerelése mennyire csökkenti vagy nyeli el a hangot. Minél magasabb egy termék STC besorolása, annál jobb a hangszigetelési képessége.

Szigetelési megoldásSTC érték
Hangszigetelő függöny20-26
Ablak takaró24-27
Egy rétegű ablak22
Két rétegű ablak28-32
Három rétegű ablak29-31
Hangszigetelő réteggel ellátott ablak39
Két rétegű ablak, extra hangszigetelő réteggel42-45
STC értékek különböző szigetelési megoldások esetében

Lakóházaknál a válaszfalak kialakítása során törekedni kell arra, hogy minimum STC-45 értéket alakítsunk ki. De például gépészeti berendezések helyiségeknél, műhelyeknél, kávézók esetében, tornateremekben vagy fedett uszodáknál már érdemes az STC-60-as szint feletti hangszigetelést megcélozni.

Összefoglalás

Amikor hangszigetelésről van szó, akkor számos technológia létezik. A technológia kiválasztását viszont több szempont is befolyásolja. Az első és legfontosabb a felhasználási terület és az iparág. Az építőiparban jellemzően más megoldásokat fognak hangszigetelésre és hangelnyelésre használni, mint az autóiparban. De egy adott iparágon belül se mindegy, hogy egy tetőtér és falak hangszigetelését kell megoldanunk, vagy az emeletek közötti padlóburkolat szigeteléséről van szó. Míg a falak és tetőtér esetében egy hagyományos kőzetgyapot alapú megoldás teljesen jó és megszokott, addig egy padló hangszigetelése már inkább egy hab alapú szigetelést igényel.

Ajánló

Okosórával a természetbe

Okosórával a természetbe

Az okosórák népszerűsége egyre nagyobb. Nagyon sokan választják ezt a készüléket akkor, ha sportolni szeretnének, legyen szó akár otthoni, edzőtermi...

bővebben