Gipszkarton fal szigetelése

A gipszkartont gyakran használják szigeteléssel együtt, ami lehet hangszigetelés vagy akár hőszigetelés is.

A gipszkartont gyakran használják szigeteléssel együtt, ami lehet hangszigetelés vagy akár hőszigetelés is.

Hangszigetelés gipszkartonnal

Legtöbben azért szoktak hangszigetelni előtét vagy válaszfalak estében, hogy csökkentsék a környezeti hanghatások. Akár a külvilágból, akár a szomszédos helyiségekből átszűrődő zajról legyen szó.

A hangszigetelés két fő paramétere a testsűrűség és a vastagság.

Általános szabály, hogy minél nagyobb a szigetelőanyag testsűrűsége és vastagsága, annál nagyobb lesz a hangszigetelés is.

Hangszigeteléshez jellemzően hangszigetelő kőzetgyapotot szoktak használni. Ittt kifejezetten jó megoldás a Rockwool Airrock XD hangszigetelő kőzetgyapot, amit 75-100 mm-es profil rendszerbe szoktak elhelyezni.

Ez a vastagság és kőzetgyapot 45-50 dB hanggátló hatással rendelkezik. Ennél persze lehet lényegesen kisebb mennyiséget és vastagságot is használni, de tapasztalatok szerint ez kombináció nagyon jó megoldást eredményez. Kevesen tudjáj, de egy jól megépített kőzetgyapottal szigetelt 10 cm vastag válaszfal jobb léghang gátló tulajdonsággal rendelkezik mint egy 24 cm-es tömör fal.

Az itthon is kapható jobb minőségű kőzetgyapotok tulajdonságai között szerepel, hogy kiváló hőszigetelők, nem éghetőek és hő hatására nem fejlsztenek füstöt sem. A hangszigetelő képessége mellett jó hangelnyelő is. Víztaszító, és vízleperhgető hatásuk van, de közben a páraáteresztő képessége megyezik a levegővel. Az egészségre nincs káros hatása. Vastagsága 50mm-től 160mm-ig terjed, szélességük 600mm, hosszúságuk pedig 1000mm, névleges testsűrűsége 50 kg/m3.

Hőszigetelés gipszkartonnal

A hőszigetelés hasonlóan működik mint a hangszigetelés. Erre a célra is szintén kőzetgyapotot használnak. Itt a Rockwool Multirock ásványgyapot hőszigetelő az egyik legismertebb termék a magyar piacon.

Szigetelés gipszkartonnal

Hangszigetelésre és hőszigetelésre a legtöbb esetben 40 mm, azaz 4 cm vastag kőzetgyapot lapokat használnak. Ezeket az alábbi sorrendben kell elhelyezni:

  1. Elkészül a vázszerkezet
  2. Egyik oldalát gipszkarton lapokkal beburkoljuk.
  3. Majd behelyezzük a kőzetgyapot lapokat.
  4. Ezeket lezárjuk párazáró fólióával (szeggel vagy tűzőgéppel)
  5. És 12,5 mm-es gipszkarton lapokkal ráburkolunk.
  6. Jellemzően kétszer két (2×2) rétegben, azaz 2 réteg gipszkartonnal fedjük.

A gipszkarton felcsavarozásához 3,5m átmérőjű 25mm vagy 35mm hosszú önmetsző csavart kell használni. Ha két rétegben rakjuk fel a gipszkartont, akkor a második réteget mindenképp 3,5x35mm-es csavarral fogjuk meg. Ez követi a bandázsolás, glettelés és festés. Erről a folyamatról bővebben itt olvashatsz:

A párazáró fóila anyaga legtöbbször alumínium- vagy polietilén. Érdemes arra figyelni, hogy mind a párazáró fóliánál, mint a kőzetgyapotnál 1-2 cm ráhagyással dolgozzunk. Így egyrészt biztosítható, hogy jó lesz a párazárás és nem marad hőhíd a szarufák és a kőzetgyapot között. A hőhídtól úgy lehet megszabadulni, hogy egy 1-2 cm-mel nagyobb kőzetgyapotot szorítunk be a megfelelő helyre, ahogy a képen is látható.

Gipszkarton fal szigetelése és a hozzá való anyagok: