Hőszigetelő anyagok: miért jó a hungarocell?

Minden hőszigetelő anyag különbözik, mindegyiknek megvan a maga erőssége, gyengesége és felhasználási területe.

Cikkünkben a két leggyakrabban használt szigetelőanyagot, a hungarocellt és a kőzetgyapotot hasonlítjuk össze.

Hőszigetelő anyagok összehasonlítása: szempontok

A hőszigetelő anyagok összehasonlításának leggyakoribb szempontjai:

  • az anyag hőszigetelő képessége
  • hangszigetelése
  • éghetősége
  • formázhatósága (milyen könnyű dolgozni vele?)
  • páraáteresztő-képessége
  • felhasználása
  • és a hőszigetelő anyag ára.

Hungarocell vagy kőzetgyapot?

A hungarocell vagy kőzetgyapot kérdése nem csak a ház építésekor, de annak felújításakor, tetőtér beépítésekor is gyakran előjön. 

Hungarocell szigetelés

A hungarocell alapanyaga a polisztirol, másik neve emiatt EPS (expandált polisztirol) lap, amelyet leggyakrabban homlokzati hőszigetelésre használnak. Gyakori még a belső falak lábazatvonal feletti részének szigetelése hungarocellel. Hőszigetelés szempontjából az egyik legjobb ár-érték arányú befektetés, de nézzük meg, hogy teljesít a többi szempont alapján a hungarocell.

A hungarocellel való munka egyszerű, kedvező mechanikai tulajdonságai miatt könnyen vágható és formázható, elhelyezhető.

Hungarocell hőszigetelés
Forrás: Freepik

A hungarocell önkioltó anyag, ami meggátolja a tűz terjedését, azonban csak E-besorolással rendelkezik: azaz hosszú időn keresztül viszont már nem képes visszatartani a lángokat. A vizet viszont nem taszítja – de helyes kivitelezés esetén nem is tudja magát felszívni vízzel. 

A páraáteresztő képessége alacsony, azaz gyakran szükséges szellőztetni hungarocellel szigetelt házban.

A hungarocell hangszigetelése mondható talán az anyag leggyengébb tulajdonságának: sok esetben ugyanis inkább vezeti, mintsem elnyeli a hangot.

A lépésálló hungarocell lapokat akár padló alatti szigetelésre is lehet használni hála a kiváló ellenállóképességüknek. Igénybevételtől függően érdemes választani a különböző teherbírású lépésálló hungarocellek közül. Egy garázsba például jellemzően magasabb teherbírású EPS lap az ideális.

Hungarocell árak

A ház szigetelése hungarocellel egy korrekt ár-érték arányú befektetés – sőt! A hungarocell ára egy teljes ház felépítése esetén akár a fele is lehet a többi szigetelő anyagénak, hőszigetelő képessége viszont csak pár százalékkal alacsonyabb, mint a többi szigetelőnek.

A hungarocell legnagyobb erőssége tehát az árában van, mindemellett pedig hosszú távú befektetést jelent, hiszen a bezárt levegő az idő elmúltával sem távozik a celláktól, ezért minőségét hosszú ideig megőrzi.

Kőzetgyapot szigetelés

A kőzetgyapot olvasztott bazaltkőből készült, megszilárdult, üvegszerű szigetelő kőzetlap. Jellemzője, hogy nem változtatja a térfogatát, nem tágul- vagy zsugorodik össze hő hatására.

Egy kőzetgyapot hőszigetelő rendszer nagyon jó hőszigetelő, sokszor használnak azonban mellé üveggyapotot, mert bár a kőzetgyapot is könnyen formázható és használható anyag, bizonyos falformák esetében csak az üveggyapottal együtt nyújt tökéletes megoldást. A kőzetgyapot szigetelés nem csak a homlokzati falak, hanem a gipszkarton falaknak is hasznos kiegészítője.

A-besorolású tűzvédelmi besorolásának köszönhetően az egyik legjobb tűzgátló szigetelőanyag. Fontos viszont a kőzetgyapotot is óvni a közvetlen víztől.

Kőzetgyapot hőszigetelés
Forrás: Freepik

A kőzetgyapot jó páraáteresztő, a szálak között távozni tud a pára egy része, megelőzve ezzel a lakás túlzott párásodását, megelőzve ezzel a penészesedést. Ez persze nem jelenti azt, hogy kőzetgyapottal szigetelt házak esetében nincs szükség szellőztetésre: mi javasoljuk a napi legalább egyszeri szellőztetést.

A kőzetgyapot hangszigetelés nagyon hatékony, a gyapot jól megfogja a hangot szálas szerkezetének köszönhetően. Ideális padlószerkezetek szigeteléséhez is, hiszen jól elnyeli a lépések hangját.

Kőzetgyapot ára

A kőzetgyapot ára már jóval magasabbra skálázható, mint a hungarocellé. A nagyobb árért cserébe viszont egy kiváló hő- és hangszigetelő anyagot kapunk. 

Hőszigetelő rendszerek összehasonlítása: verdikt

A homlokzati hőszigetelés árak folyamatosan változnak, és mind a hungarocell, mind pedig a kőzetgyapot esetén is függenek az anyag vastagságától, sűrűségétől, vagy esetleges extra tulajdonságaitól. 

A hungarocell gyengesége egyértelműen a rossz hangszigetelő tulajdonsága. Vannak azonban már speciális (A4 és A5) lapok, melyek lépéshanggátló tulajdonságukkal felveszik a versenyt a többi szigetelőanyaggal, ezeknek viszont az ára is magasabbra tehető. 

Hőszigetelése viszont csak 8-10%-al rosszabb a kőzetgyapothoz képest (azonos méretű és vastagságú lapok esetén), ami könnyedén ellensúlyozható vastagabb hungarocell szigeteléssel.

Nem példátlan az sem, hogy egy ház esetében többféle hőszigetelő anyagot használnak, így hungarocell és kőzetgyapot szigetelés is megtalálható a falakban.