Hogyan válasszon játékot gyermekének?

2024. május 10.

A játékvásárlás mindig egy örömteli és egy kicsit elgondolkodtató feladat. Attól függően, mennyire ismerjük a gyerkőcöt, vagy tudjuk, hogy milyen játék felel meg az életkorának, lehet, hogy már célzottan vágunk bele az online vásárlás útvesztőibe vagy pedig csak bolyongunk és nézelődünk egyelőre.

Az életkor az elsődleges

Ha körülnézünk a webáruházakban, láthatjuk, hogy minél kisebb egy gyerkőc, annál nagyobb a választék. Elsőre úgy tűnhet, hogy egy csöppségnek könnyebb a vásárlás, aztán rájövünk, hogy talán jobb, ha az anyukát kérdezzük. Ha megkaptuk a választ, érdemes végigböngészni a BestMarkt webáruház szerteágazó játékkínálatát, ahol témakörök szerint kezdhetjük el a keresést.

Kicsiknek minden játék egy nagy felfedezés, így az építőkockáktól kezdve a gyurmán át a kreatív fejlesztőjátékig bármelyik nyerő lehet. Ajánlott átgondolni, hogy mennyi ideig tudja majd használni az adott tárgyat a gyerkőc, illetve mennyire tud benne esetlegesen kárt tenni. Nyilván, ha még kisebb a lurkó, fokozottan oda kell figyelni a biztonságra és szülői felügyelet mellett, akár közösen játszani.

Nagyobbaknak jó ötlet lehet egy társasjáték vagy kártya vásárlása, melyek kaphatók már a trendi videójátékok változataiban is. Ha a gyerkőc szeret egyedül is alkotni, az egyfős logikai társasok vagy a puzzle-ök nyújthatnak jó alternatívát, amelyhez később valamely barát vagy családtag is csatlakozhat.

Beltéren vagy kültéren?

Itt a jó idő, közeleg a nyár, ezért jól jöhet egy szabadtéri játék, amely bármely környezetben jól megállja a helyét, akár hétvégi kirándulásokra, kisebb utazásokra is magunkkal lehet vinni. Ha saját kertbe szeretnénk beépíteni, akkor különböző játszótéri elemek kaphatnak nagyobb hangsúlyt a választásban, akár egy komplett otthoni játszótér is megépíthető egy kis műanyag játszóházzal.

Kisgyermekkorban a szerepjátékok kapják a főbb hangsúlyt, a lurkók szeretnek az óvónéni, a szülő vagy éppen a postás bácsi és doktor néni szerepébe belebújni, általuk megélni a mindennapok érzelmeit. A kis műanyag játszóházak remek lehetőséget adnak erre, nem beszélve arról, hogy a gyerekek szociális kapcsolataik is nagymértékben fejlődnek általuk.

Vannak bizonyos hinták, csúszdák, libikókák, amelyek könnyű súlyuk, gyors és egyszerű összeszerelhetőségük miatt rendkívül mobilisak. Rossz idő esetén vagy a téli hónapokban így a kültéri játékból minden gond nélkül lehet szobai játékszert varázsolni, és a kicsiknek sem kell lemondani kedvenc tárgyukról.

A plüss mindig jó választás

A gyerekek szeretnek odabújni minden pihe-puha holmihoz, szőrméhez, nem hiába találták ki a plüss játékfigurákat, amelyek már szinte újszülöttkortól válnak hű társaivá a kicsiknek. Azontúl, hogy kellemes a tapintásuk, biztonságot nyújtanak, és segítenek a félős korszakot is átvészelni. Sokszor egészen kamaszkorig elkíséri egy-egy plüssállat a gyerkőcöt, amely aztán a kabalájává válik a későbbiekben. A plüssök mellett a babák, videójáték vagy akár LEGO figurák is remek eszközei lehetnek a szerepjátéknak.

Ajánló