Milyen páraelszívót vegyek? Hasznos tippek és tudnivalók!

A páraelszívó több előnyét is élvezhetjük, amennyiben sokat főzünk és tevékenykedünk a konyhában. Nem mindegy azonban, milyen típust választunk.

A páraelszívó a modern konyha egyik alapvető felszerelése. Használata kifejezetten ajánlott, hiszen több előnnyel is jár. Sokan azonban nem tudják megkülönböztetni a különböző típusokat és fajtákat. Így nem is tudnak feltétlenül jó döntést hozni a vásárlás során.

Érdemes tudni, hogy a nem megfelelően alkalmazott szerkezettel szerelt elszívónak vagy az elszívó hiányának akár negatív egészségügyi hatásai is lehetnek. Nézzük meg tehát, hogy mit kell tudni a páraelszívókról és milyen lehetőségeink adódnak.

Páraelszívók előnyei

Több okból is megéri beruházni egy elszívóra. Az előnyöket úgy is be lehet mutatni, hogy az eszköz hiányából fakadó hátrányokat vizsgáljuk meg. Ha nem használunk szagelszívót, a következő kellemetlenségekkel számolhatunk:

 • Egészségtelen levegő: a konyha mellett az egész lakásban áramolhat a szennyezett levegő, amely negatívan hat a légzésre vagy a különböző növényekre.
 • Szennyeződések, élettartam csökkenés: a falakra és a bútorokra kerülő penész, illetve a baktériumok a konyha élettartamának csökkenéséhez is vezethetnek. 
 • Kellemetlen szag: nemcsak egészségtelen vagy káros lehet a levegő a sok főzést követően, hanem a függönyök és egyéb háztartási kellékek magukba is szívják a szagot, ami hosszú időn keresztül kellemetlenségeket okoz. 

Nem véletlen, hogy régen külön kerti, vagy hátsó konyhát építettek egy külön helyiségben hazánkban. Mert részben ezzel védekeztek az ellen, hogy az egész lakást beterítse egy nagyobb főzés során a zsírszag. A jó hír viszont, hogy bár a szag képződését ha nem is tudjuk megakadályozni, a terjedésnek könnyen elejét tudjuk venni. És azért is érdemes beruházni egy elszívóba, mert hosszú távra, akár több mint tíz évre is tervezhetünk vele.

Ha a konyhát sokat használjuk, sütünk-főzünk, a páraelszívó használata különösen indokolt. Egyéb esetekben is ajánlott, mivel napjainkban egyre szélesebb a választék és egyre jobb termékek kerülnek piacra. Így folyamatosan biztosíthatjuk a szabad és friss levegőáramlást, anélkül, hogy bármilyen probléma keletkezne.

Emellett egyéb előnyökre tehetünk szert, ha jól választunk elszívót:

 • Higiénia és a kellemetlen szagok elűzése: legyen szó gőzről, olajról vagy füstről, egy modern páraelszívó számára nem okoz gondot a friss levegő biztosítása. Ezáltal a helyiség higiénikus lesz és megóv minket az egészségügyi problémák egy részétől.
 • Halk, csendes páraelszívók: ma már a szagelszívók által okozott erős zajjal sem kell érdemben számolni. Az új eszközök sokkal csendesebbek mint régen és nem sokkal hangosabbak egy hűtőnél vagy a kintről jövő, utaci alapzajnál.
 • Kényelmes és esztétikus: nincs útban és nem jár nagy helyigénnyel a felszerelése. Akár még szép kiegészítőként is szolgálhat, kreatív dizájnnal karöltve. 
 • Világítás: a megfelelő megvilágítás megkönnyíti a főzést és az ételek elkészítését. 
 • Teljesítmény: a legjobb páraelszívók kiemelkedően jó teljesítményre képesek, ami a levegő mozgatását illeti. Az új, digitális eszközökről pedig könnyedén leolvashatjuk a sebességet is. 

A páraelszívó használatával tehát sokat segíthetünk a konyha és a szobák állapotán. A hiedelmekkel ellentétben tehát nem kell egy zajos, körülményes szerkezetre gondolni. Legalábbis az új és modern szagelszívók esetében.

Páraelszívó fajták és típusok

Ha már megbizonyosodtunk róla, hogy érdemes páraelszívót vásárolni, vegyünk egy pillantást rá, hogy milyen fajtákat és típusokat különböztetünk meg.

páraelszívó előnyei

Természetesen találhatunk a piacon olcsóbb és drágább páraelszívót is. Ebben az esetben viszont nem biztos, hogy mindig a kevesebb költségre kell törekedni, hiszen hosszú távú befektetésről van szó. A jó minőségű termékek használata kifizetődő. A következő konyhai típusok között tehetünk még különbséget:

 • Hagyományos, konyhai páraelszívó: alacsony teljesítménnyel bír, azonban nagyon egyszerűek és kedvező áron kaphatóak.
 • Kürtős páraelszívó: nagyobb konyháknál is bátran használható, tűzhely fölé szerelhető. Szép és esztétikus megoldást kínál.
 • Sziget páraelszívó: szintén ideális megoldás, kürtős kivezetéssel alkalmazható. 
 • Pultba építhető páraelszívó: amennyiben nem tudjuk megoldani a tűzhely fölé való beépítést, megfelelő alternatívát nyújthat a pultba építhető verzió.
 • Teleszkópos
 • Belső keringtetésű

Nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben egyre több funkcióval bíró páraelszívók is napvilágot látnak. Manapság is találhatunk már olyan eszközöket a piacon, amelyek “okosabbak” társaiknál. Találni olyan terméket is a piacon, amely belső termosztáttal van felszerelve. Így a páraelszívó képes érzékelni, hogy mikor főzünk. Egyéb újításokra és extrákra is lehet számítani, a különböző automatizációs rendszereknek köszönhetően. 

páraelszívó beépítése

Kiválasztási szempontok: milyen páraelszívót vegyek és hogyan válasszak?

A páraelszívó kiválasztása során az alábbi kérdéseket kell megvizsgálni. Célszerű felmérni a konyha adottságait. Ajánlott szakember segítségét kérni, hogy tisztában legyünk a lehetőségekel, hogy a beépítés során se adódjanak problémák. Érdems a tűzhely méretéhez igazítani a páraelszívó nagyságát és a beépítési magasságot is, valamint olvassuk el az adott termékhez való használati útmutatót. 

Páraelszívó választása esetén a következő kérdéseket érdemes megfogalmazni:

 • A konyha mérete és az adott körülmények: nem véletlenül találhatunk többféle típust és elrendezési tippet, hiszen minden helyszín más. Kérjünk tanácsot és tervezzük meg, számunkra melyik a legjobb variáció!
 • Kényelmi és hasznossági funkciók: egyeseknek az a fontosabb, hogy az adott szerkezet betöltse a funkcióját és elszívja a kellemetlen szagokat a konyhából. Másoknak fontos kritérium az is, hogy csendes legyen, esztétikus vagy “okos”. Tartsuk szem előtt saját igényeinket is, mielőtt megvásároljuk a terméket. 
 • Főzési szokások: mennyit használjuk a főzőhelyiséget? Folyamatosan, időről időre vagy szinte soha? Ha sokat tevékenykedünk a konyhában, ne habozzunk, más esetekben viszont nem biztos, hogy szükség van egy csúcskategóriás eszközökre. 

Ha vásárlásra szántuk el magunkat, akkor érdemes körülnézni több online áruházban is, ahol nagyon jó áron lehet elszívókat venni.