Milyen páraelszívót vegyek? Hasznos tippek és tudnivalók!

A páraelszívó több előnyét is élvezhetjük, amennyiben sokat főzünk és tevékenykedünk a konyhában. Nem mindegy azonban, milyen típust választunk.

A páraelszívó a modern konyha egyik alapvető felszerelése. Használata kifejezetten ajánlott, hiszen több előnnyel is jár. Sokan azonban nem tudják megkülönböztetni a különböző fajtákat és ezáltal a legjobb döntést meghozni. Joggal merül fel tehát a kérdés: milyen páraelszívót vegyek?

A nem megfelelően alkalmazott szerkezettel vagy a nélkülözésének akár negatív egészségügyi hatásai is lehetnek. Nézzük, mit kell tudni a páraelszívókról és milyen lehetőségeink adódnak. 

Miért használjunk páraelszívót és mik az előnyei?

Először is az egyik legfontosabb szempont, hogy meggyőződjünk a páraelszívó előnyeiről. Több okból is megéri beruházni rá. Szintén jó hír, hogy hosszú távra, akár több mint tíz évre is tervezhetünk vele. Amennyiben nem használunk szagelszívót, a következő kellemetlenségekkel számolhatunk:

 • Egészségtelen levegő: a konyha mellett az egész lakásban áramolhat a szennyezett levegő, amely negatívan hat a légzésre vagy a különböző növényekre. 
 • Szennyeződések, élettartam csökkenés: a falakra és a bútorokra kerülő penész, illetve a baktériumok a konyha élettartamának csökkenéséhez is vezethetnek. 
 • Kellemetlen szag: nemcsak egészségtelen vagy káros lehet a levegő a sok főzést követően, hanem a függönyök és egyéb háztartási kellékek magukba is szívják a szagot, ami hosszú időn keresztül kellemetlenségeket okoz. 

Ha a konyhát sokat használjuk, sütünk-főzünk, a páraelszívó használata különösen indokolt. Egyéb esetekben is ajánlott, mivel napjainkban egyre szélesebb a választék és egyre jobb termékek kerülnek piacra. Így folyamatosan biztosíthatjuk a szabad és friss levegőáramlást, anélkül, hogy bármilyen probléma keletkezne. Sőt, nézzük, milyen előnyökre tehetünk szert, ha jól választunk:

 • Higiénia és a kellemetlen szagok elűzése: legyen szó gőzről, olajról vagy füstről, egy modern páraelszívó számára nem fog gondot okozni a friss levegő biztosítása. Ezáltal higiénikus és megóv az egészségügyi problémáktól. 
 • Halk, csendes páraelszívók: napjainkban már a szagelszívók által okozott erős zajjal sem kell számolni. Az új eszközök csendesek és nem sokkal hangosabbak a hűtőnél vagy a kintről jövő, utaci alapzajnál. 
 • Kényelmes és esztétikus: nincs útban és nem jár nagy helyigénnyel a felszerelése. Akár még szép kiegészítőként is szolgálhat, kreatív dizájnnal karöltve. 
 • Világítás: a megfelelő megvilágítás megkönnyíti a főzést és az ételek elkészítését. 
 • Teljesítmény: a legjobb páraelszívók kiemelkedően jó teljesítményre képesek, ami a levegő mozgatását illeti. Az új, digitális eszközökről pedig könnyedén leolvashatjuk a sebességet is. 

A páraelszívó használatával tehát sokat segíthetünk a konyha és a szobák állapotán. A hiedelmekkel ellentétben tehát nem kell egy zajos, körülményes szerkezetre gondolni. Legalábbis az új és modern szagelszívók esetében. Használjuk ki az előnyeit! 

páraelszívó előnyei

Páraelszívó fajták és típusok

Ha már megbizonyosodtunk róla, hogy érdemes páraelszívót vásárolni, vegyünk egy pillantást rá, hogy milyen fajtákat és típusokat különböztetünk meg. Alapvetően tehát mondhatnánk, hogy akadnak tipikusan régebbi, klasszikus szerkezetek és az újabb, modern konyhákba tervezett darabok. Természetesen találhatunk a piacon olcsóbb és drágább páraelszívót is. Ebben az esetben viszont nem biztos, hogy mindig a kevesebb költségre kell törekedni, hiszen hosszú távú befektetésről van szó. A jó minőségű termékek használata kifizetődő. A következő konyhai típusok között tehetünk még különbséget, a teljesség igénye nélkül:

 • Hagyományos, konyhai páraelszívó: időnként cserélni szükséges és alacsony teljesítménnyel bír, azonban nagyon egyszerűek és kedvező áron kaphatóak.
 • Kürtős páraelszívó: nagyobb konyháknál is bátran használható, tűzhely fölé szerelhető. Szép és esztétikus megoldást kínál.
 • Sziget páraelszívó: szintén ideális megoldás, kürtős kivezetéssel alkalmazható. 
 • Pultba építhető páraelszívó: amennyiben nem tudjuk megoldani a tűzhely fölé való beépítést, megfelelő alternatívát nyújthat a pultba építhető verzió. 

Nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben egyre több funkcióval bíró páraelszívók is napvilágot látnak. Manapság is találhatunk már olyan eszközöket a piacon, amelyek “okosabbak” társaiknál. Találni olyan terméket is a piacon, amely belső termosztáttal van felszerelve. Így a páraelszívó képes érzékelni, hogy mikor főzünk. Egyéb újításokra és extrákra is lehet számítani, a különböző automatizációs rendszereknek köszönhetően. 

páraelszívó beépítése

Kiválasztási szempontok: milyen páraelszívót vegyek és hogyan válasszak?

A páraelszívó kiválasztása során tehát fel kell tenni magunknak néhány kérdést. Célszerű felmérni a konyha adottságait. Ajánlott továbbá szakember segítségét kérni, hogy tisztában legyünk a lehetőségeinkkel, majd a beépítés során se adódjanak problémák. Célszerű legalább a tűzhely méretéhez igazítani a páraelszívó nagyságát is, valamint olvassuk el az adott termékhez való használati útmutatót. 

Páraelszívó választása esetén tehát a következő kérdéseket érdemes megfogalmazni:

 • A konyha mérete és az adott körülmények: nem véletlenül találhatunk többféle típust és elrendezési tippet, hiszen minden helyszín más és más. Kérjünk tanácsot és tervezzük meg, számunkra melyik a legjobb variáció!
 • Kényelmi és hasznossági funkciók: egyeseknek az a fontosabb, hogy az adott szerkezet betöltse a funkcióját és elszívja a kellemetlen szagokat a konyhából. Másoknak fontos kritérium az is, hogy csendes legyen, esztétikus vagy “okos”. Tartsuk szem előtt saját igényeinket is, mielőtt megvásároljuk a terméket. 
 • Főzési szokások: mennyit használjuk a főzőhelyiséget? Folyamatosan, időről időre vagy szinte soha? Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy sokat tevékenykedünk a konyhában, ne habozzunk, más esetekben viszont nem biztos, hogy szükség van a csúcskategóriás eszközökre. 

Nehéz megítélni és nem is igazán lehet, hogy melyik a legjobb páraelszívó. Egy kisebb konyhában például jól működhetnek azok a fajták és típusok, amelyek a nagyobb tűzhelyek és főzőhelyiségek esetén már kevésbé ideálisak. Fontos továbbá a megfelelő karbantartás és törődés, a páraelszívó tisztítása.