Hogyan válasszunk és használjunk beltéri illatokat a megfelelő hangulat megteremtéséhez?

2024. január 29.

otthon illata

Az otthon illata. Egy jól ismert fogalom, amely teljesen új dimenziót kap, ha a megfelelő aromadiffúzort, gyertyákat vagy illatpermeteket választjuk. De néha már maga a választás is alkímiai szakértelmet igényelhet. Mindenkinek más illat jön be, és nem minden aroma illik bármelyik térbe. Nézzük meg együtt, hogyan válasszuk ki a legjobbat.

Aromadiffúzor, gyertya vagy légfrissítő?

A beltéri illatszerek többféle kivitelben kaphatók. Vannak elektromos aromadiffúzorok vagy pálcás társaik, amelyeknek nincs szükségük áramra ahhoz, hogy az egész helyiséget illatosítani tudják. Nem szabad megfeledkeznünk az aromalámpákról, a kézi és automata légfrissítőkről vagy a klasszikus gyertyákról sem. A különböző típusok nemcsak az illat intenzitásában, hanem tartósságban, funkcióban és a beszerzési árban is különböznek. A gyertyák nagyszerű eszközei a romantikus hangulat megteremtésének, de meggyújtás után nem hagyhatjuk őket felügyelet nélkül. Ugyanez igaz a gyertyával ellátott illóolajos aromaterápiás lámpákra is. Ha tehát azt szeretnéd, hogy a kiválasztott illat már hazaérkezve “üdvözöljön”, sokkal jobb választásnak bizonyulnak az aromadiffúzorok vagy az automata légfrissítők, amelyek kellemesen és egyenletesen illatosítják az egész helyiséget.

Tippünk: A FAVI.hu-n számos gyártó aromadiffúzorainak, illóolajainak és egyéb otthoni illatosítóinak széles választékát találod.

aroma diffúzor

Az illatok pszichológiája

Veled is előfordult már, hogy egy illattal együtt egy emlék, egy érzés vagy egy bizonyos személy is felidéződött benned? Ez egy meglehetősen gyakori jelenség. Az illatok nagy hatással vannak a pszichénkre. Ezért használ sok márka bizonyos illatokat az üzletekben és irodákban. De otthonunkhoz visszatérve, itt is használhatunk illatokat, hogy jobb hangulatot teremtsünk. Ha egy nehéz nap után kellemes ellazulást szeretnénk elérni, a jázmin illata jó választás, míg a levendula klasszikus nyugtató hatású. Ezeket az illatokat használhatod a nappalid illatosítására vagy egy pihentető fürdő kellemesebbé tételére. A szantálfa vagy a cédrusfa fás illatai szintén nagyon jók a stressz oldására. A citrusfélék kiválóan elszívják a szagokat, és élénkítő hatásúak. Ezért tökéletesek például a dolgozószobába. A könnyű gyümölcsös illatok szintén segíthetnek felélénkíteni, míg az élesebb fűszeres jegyek pótolhatják az elvesztett energiát.

szekrény

Vegyük figyelembe az évszakot és a szoba méretét

Az illatokat is érdemes az évszakoknak megfelelően változtatni. Míg a tavaszhoz és a nyárhoz finomabb virágos és gyümölcsös illatok illenek, addig a hidegebb hónapok hangulatát a fa illata és fűszeres aromák, mint például a fahéj vagy vanília, valamint őszi gyümölcsök hangsúlyozzák. A karácsonyi fűszeres illatok klasszikusnak számítanak, és meghitt ünnepi hangulatot teremtenek otthonunkban.

Ne hanyagoljuk el azonban az illatosítandó helyiség méretét sem. A kisebb vagy szűkebb helyiségekbe jobban megfelelnek a könnyedebb illatok. Az intenzitásukat is érdemes szabályozni, akár a diffúzorok pálcikáinak csökkentésével, akár az automatikus frissítők hosszabb késleltetésének beállításával. Nagyobb helyiségek esetében viszont nem kell félned a nehezebb fás vagy fűszeres parfümöktől – és akár még az intenzitást is növelheted. A nagy szobákhoz több diffúzor vásárlására vagy a diffúzorok frissítőkkel és más illatforrásokkal való kombinálására is szükség lehet, mivel itt egyetlen diffúzor könnyen “eltűnhet”. A legjobb eredmény elérése érdekében érdemes különböző intenzitásokkal kísérletezni.

Természetesen a diffúzor vagy más illatforrás elhelyezése is fontos szerepet játszik. Egy szekrényben, a mennyezet közelében elrejtett diffúzor nem fogja olyan jól illatosítani a szobát, de ha például a szobába vezető átjáróban helyezzük el, sokkal nagyobb hatást érhetünk el vele. Mindig fontos azonban, hogy az illat intenzitásával megbarátkozzunk. Ha túl erős, ne vidd túlzásba, helyezd egy kicsit félre, nehogy a kellemes illat egy fejfájás forrásává váljon. Ugyanez vonatkozik magára az illatra is. Csak olyan illatot válassz, amelyet a háztartás minden tagja szeret. A levendula sosem lesz nyugtató hatású, ha egyszerűen nem bírod az illatát.

Ajánló

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ha olyan enteriőr vesz körül, vagy olyat látsz, ami igazából egy csodás szálloda belső terét juttatja eszedbe, akkor nagy valószínűséggel egy...

bővebben