Szőnyegtisztítás házilag, otthon (hatékonyan és olcsón)

2023. október 24.

szőnyeg tisztítás

A lakás tisztántartása nem csupán esztétikai szempontból lényeges, hanem egészségünk megóvása érdekében is nélkülözhetetlen.

A benti levegő minősége közvetlenül befolyásolja komfortérzetünket és közérzetünket, és számos betegség kockázatát is befolyásolhatja. A por és egyéb allergének felhalmozódása nem csak allergiás reakciókat válthatnak ki, de más légzőszervi problémákat is okozhatnak. Ezért kiemelten fontos, hogy otthonunk levegője tiszta és friss legyen, ami hozzájárul a jobb életminőséghez és a betegségek megelőzéséhez.

Sajnos a lakásunk legszebb kiegészítői egyben a legnagyobb porfogói is — a drapériák.

Az alábbiakban a szőnyegeket vesszük górcső alá, és kiderítjük, hogy:

 • Miért olyan fontos a szőnyegtisztítás?
 • Mennyire hatékony a szőnyegtisztítás otthon?
 • Hogyan történik a szőnyeg takarítás, a szőnyegtisztítás házilag?
 • Hogyan keverhető ki a tökéletes szőnyegtisztító folyadék házilag?
 • Miként kivitelezhető a nagyon koszos szőnyeg tisztítása?

Íme minden, amit a szőnyegtisztításról tudni érdemes — egyetlen helyen.

A legfontosabb szőnyegtisztítás tudnivalók

szőnyegtisztítás otthon

A szőnyegtisztítás az otthoni tisztítási feladatok egyik kulcseleme — különösen azokban az otthonokban, ahol nagy területen helyezkednek el szőnyegek, tehát sok teret foglalnak el.

Miért olyan fontos a szőnyegtisztítás?

A szőnyegek gyakran gyűjtenek össze port, szennyeződéseket, allergéneket, háziállatok szőrét és egyéb részecskéket. Ezen felül az italok vagy ételmaradványok okozta foltok is megjelenhetnek rajtuk. Mindezen szennyeződések nem csak az esztétikai megjelenést rontják el, hanem a benti levegő minőségét is befolyásolják és allergiás vagy légzőszervi problémákat is okozhatnak.

Milyen módjai vannak a szőnyegtisztításnak?

 • Szakember általi tisztítás — A professzionális szőnyegtisztító cégek olyan mélytisztítási szolgáltatásokat kínálnak, amelyek képesek eltávolítani a mélyen ülő szennyeződéseket, foltokat és allergéneket. Gyakran használnak speciális vegyszereket, gépeket és módszereket, amelyek hatékonyabban tisztítanak, mint a hagyományos házi módszerek.
 • Szőnyegtisztítás házilag — Sok olyan háztartás van, amelyik profi szőnyegtisztító gépeket és vegyszereket tart abból a célból, hogy a professzionális munkát olcsóbban pótolja, kiváltsa. Ezekkel a gépekkel a háztartásban is végezhető mélytisztítás, bár nem mindig érik el a profik által használt gépek hatékonyságát.
 • Kézi tisztítás — A szőnyegek kézi tisztítása általában porszívózást és folteltávolítást foglal magában. Azt mondanunk sem kell, hogy rendkívül fontos rendszeresen porszívózni, hogy minimalizáljuk a por és a szennyeződések felhalmozódását. A foltok eltávolításához különféle házi módszerek vagy boltban kapható tisztítószerek is használhatók.

A szőnyegtisztítás rendszeressége és módszere az otthonunk elrendezésétől, a szőnyeg típusától és az egyéni igényektől is függ. Azonban minden esetben fontos, hogy a szőnyegeket rendszeresen tisztítsuk, hogy otthonunk tiszta és ami még fontosabb, egészséges maradjon.

Szőnyegtisztítás otthon: mennyire hatékony?

szőnyegtisztítás házilag

Az otthoni takarítás (házilag) a szőnyegtisztítás esetében számos előnnyel és legalább ugyanannyi hátránnyal rendelkezik.

Előnyei:

 • Költséghatékonyság: A professzionális szőnyegtisztító szolgáltatások gyakran drágák, míg az otthoni takarítás csak a tisztítószerek és eszközök bekerülési költségét jelenti. Ha már rendelkezünk a megfelelő eszközökkel, az otthoni takarítás sokkal költséghatékonyabb lehet — pénzben. Időben kevésbé.
 • Időzítés és kényelem: Ha magunk végezzük a takarítást, akkor nem kell alkalmazkodnunk egy cég időbeosztásához. A takarítást a saját ütemünkben, akkor végezhetjük, amikor a legmegfelelőbb számunkra.
 • Személyre szabott kezelés: MI imerjük a saját szőnyegünket a legjobban — tudjuk, hol vannak a foltok, milyen területek igényelnek extra figyelmet. Házilag végezve olyan részletekre is odafigyelhetünk, amelyeket egy szakember esetleg nem venne észre.
 • Kontroll a használt anyagok felett: Amikor magunk tisztítjuk a szőnyegünket, pontosan tudjuk, milyen tisztítószereket és vegyszereket használunk, így elkerülhetjük azokat, amelyek irritálóak vagy akár károsak lehetnek a családtagjaink és háziállataink számára.
szőnyegtisztítás

Hátrányai:

 • Alacsonyabb-fokú mélytisztítás: Az otthoni módszerek nem mindig érik el azt a mélységet és hatékonyságot, amelyet a profi gépekkel és technikákkal lehet elérni.
 • Több erőfeszítés: Bár időt takaríthatunk meg azzal, hogy nem várunk egy cég időbeosztására, az otthoni szőnyegtisztítás gyakran több fizikai és időbeli erőfeszítést igényel.
 • Kockázat: Ha nem vagyunk tapasztaltak, könnyen elkövethetünk olyan hibákat, mint például a túlzott nedvesítés, ami penészképződéshez vezethet, vagy a nem megfelelő tisztítószerek használata, amelyek károsíthatják a szőnyeget.
 • Beruházások: Bár hosszú távon költséghatékonyabb lehet, kezdetben nagyobb beruházásokra lehet szükség, mint például a megfelelő tisztítószerek vagy eszközök beszerzése.

Összességében tehát az otthoni szőnyegtisztítás hatékony módja lehet a szőnyegek tisztántartásának, de fontos, hogy tudatában legyünk a megfelelő módszerekkel és eszközökkel kapcsolatban a legjobb eredmények érdekében.

Szőnyeg takarítás, szőnyegtisztítás házilag

padlószőnyeg tisztítása házilag

A hatékony otthoni szőnyegtisztításhoz az alábbi eszközökre és anyagokra lehet szükség:

 • Erős porszívó: Ez az alapvető eszköz a laza szennyeződések és port eltávolításához a mélytisztítás előtt. Egy jó porszívó jelentősen megkönnyíti a takarítási folyamatot — de persze az is fontos, hogy kényelmesen tudjuk elvégezni a feladatot. Az álló porszívók mindkét feltételt teljesítik, mi magunk az Electrolux álló porszívó teljesítményét tapasztaltuk ki eddig, az tökéletesen megfelelt a célnak.
 • Szőnyegtisztító gép: A kisebb háztartási gépek nagyobb befektetés nélkül is megvásárolhatók, de nagyobb és erősebb gépeket is bérelhetünk az üzletekben. Ezek a gépek meleg víz és tisztítószer kombinációjával működnek a mélytisztítás érdekében.
 • Folteltávolító spray vagy oldat: A boltok polcain különféle kereskedelmi folteltávolítók állnak rendelkezésre, de házi készítésű keverékek is használhatók, mint például az ecet vagy a szódabikarbóna.
 • Körömkefe vagy durva szőrű kefe: Ezzel a makacs foltokat és a mélyen ülő szennyeződéseket dörzsölhetjük ki.
 • Tisztítószerek: A szőnyegtisztító gépekhez gyakran ajánlott különleges tisztítószereket használni. Ugyanakkor házi készítésű megoldások, mint a fehér ecet vagy a mosószóda is használhatók.
 • Szódabikarbóna: Természetes szagtalanítóként és folteltávolítóként használható.
 • Kézitörlők vagy szivacsok: A kisebb foltok és szennyeződések eltávolításához.
 • Védőkesztyű: Egyes tisztítószerek irritálhatják a bőrt, ezért érdemes védőkesztyűt viselni.
 • Ventillátor vagy légmozgató: A gyorsabb szárítás érdekében használható, különösen, ha a szőnyeg nagyon nedves lett a tisztítás során.
 • A szőnyeg típusától és állapotától függően további specializált eszközökre is szükség lehet, de a fenti lista a legtöbb otthoni szőnyegtisztítási feladathoz elegendő lesz.
szőnyeg takarítás

Az otthoni szőnyegtisztítás során ezeket a lépéseket érdemes követni a legjobb eredmények elérése érdekében:

1. Előkészítés

Kezdjük azzal, hogy alaposan átporszívózzuk a szőnyeget. Ez eltávolítja a laza szennyeződéseket és port, amelyek megakadályozhatják a mélytisztítás hatékonyságát.
Ez után kezeljük előre azokat a területeket, ahol foltok vagy makacs szennyeződések vannak. Használjunk folteltávolító szert, és kövessük a termék utasításait.

2. Mélytisztítás

Sok üzletben lehet bérelni szőnyegtisztító gépet, vagy vásárolni kisebb háztartási változatokat. Ezek a gépek meleg vízzel és tisztítószerrel működnek, hogy mélyen eltávolítsák a szennyeződéseket a szőnyegből. Nincs más dolgunk, mint követni a gép használati útmutatóját.
Ha azonban nem szeretnénk kereskedelmi tisztítószereket használni, készíthetünk saját keveréket is. Egy gyakori szőnyegtisztítő folyadék házilag a fehér ecet és a meleg víz egyenlő arányban. Az ecet segít eltávolítani a foltokat és a szagokat.

3. Szárítás

Miután a szőnyeget megtisztítottuk, fontos, hogy alaposan kiszárítsuk. A nedves szőnyeg könnyen penészesedhet vagy kellemetlen szagot áraszthat. Nyissuk ki az ablakokat és használjunk ventillátort a gyorsabb szárításhoz.
Ügyeljünk arra, hogy a szőnyeg teljesen száraz legyen, mielőtt újra használnánk vagy bútorokat helyeznénk rá.

4. Extra tippek

A szódabikarbóna természetes szagtalanító és nedvszívó hatású. Szórjuk meg a szőnyeget szódabikarbónával, hagyjuk rajta néhány órán keresztül, majd porszívózzuk fel. Ez segít a szagok eltávolításában.

A mélytisztítást évente legalább egyszer vagy kétszer érdemes elvégezni, attól függően, mennyire van igénybe véve a szőnyeg.
Az otthoni szőnyegtisztítás során legyünk óvatosak, és mindig olvassuk el a tisztítószerek és a bérelt vagy vásárolt gépek használati utasításait.

Szőnyegtisztító folyadék házilag

szőnyegtisztító folyadék házilag

Házi készítésű szőnyegtisztító folyadékot könnyen előállíthatunk egyszerű összetevőkből. Az alábbi receptek népszerűek és hatékonyak a szőnyegek tisztításához:

1. Általános szőnyegtisztító folyadék

Összetevők:

 • 1 csésze fehér ecet
 • 2 csésze meleg víz
 • 2 teáskanál só

Elkészítés és használat:

 1. Keverjük össze az összetevőket egy nagy tálban vagy vödörben.
 2. Vigyük fel a keveréket a szőnyegre egy szivaccsal vagy törlőkendővel.
 3. Hagyjuk a folyadékot a szőnyegen legalább 10 percig, majd töröljük le egy tiszta, száraz kendővel vagy porszívózzuk fel.

Szőnyegtisztító folyadék makacs foltokhoz

Összetevők:

 • 1 csésze hidrogén-peroxid (3%)
 • 2-3 csepp folyékony mosogatószer
 • 1 evőkanál szódabikarbóna

Elkészítés és használat:

 1. Keverjük össze a hidrogén-peroxidot és a mosogatószert egy kis tálban.
 2. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, és keverjük össze, amíg krémes paszta nem keletkezik.
 3. Vigyük fel a pasztát a foltra egy fogkefével vagy szivaccsal, óvatosan dörzsölve.
 4. Hagyjuk a keveréket a folton 10-15 percig, majd töröljük le nedves ronggyal.

3. Frissítő szőnyegtisztító spray

Összetevők:

 • 1 csésze meleg víz
 • 1 csésze fehér ecet
 • Néhány csepp illóolaj (pl. levendula vagy eukaliptusz)

Elkészítés és használat:

 1. Keverjük össze a vizet és az ecetet egy permetezőpalackban.
 2. Adjuk hozzá az illóolajat.
 3. Permetezzük a keveréket a szőnyegre, és hagyjuk megszáradni. Az illóolaj kellemes illatot kölcsönöz a szőnyegnek.

Fontos: Mindig teszteljük a házi készítésű tisztítószereket egy kevésbé látható területen a szőnyegen, vagy más, kidobható anyagon hogy meggyőződjünk róla, hogy nem okoznak elszíneződést vagy károsodást.

Nagyon koszos szőnyeg tisztítása házilag?

szőnyegtisztítás házilag szódabikarbónával

Sajnos sok esetben a nagyon koszos szőnyeg tisztítása házilag nem megoldható.

Ha a szőnyeg olyan mértékben van szennyeződve, hogy a házi módszerek nem hoznak kielégítő eredményt, és véletlenül nincs tervben egy vállalkozás indítása, akkor ideje lehet egy szakember segítségét kérni. A legtöbb szőnyegtisztító vállalkozás ipari erősségű berendezésekkel és különféle vegyi tisztítószerekkel dolgozik, melyek mélyen behatolnak a szőnyeg szálai közé és eltávolítják a makacs szennyeződéseket.

Azonban fontos, hogy a tisztítás környezeti hatásait is figyelembe vegyük.

Amennyiben környezettudatosan szeretnénk eljárni, érdemes olyan szakembert választani, aki természetes, környezetbarát tisztítószereket használ. Ezek a termékek nemcsak hogy kevésbé terhelik a környezetet, de gyakran kevésbé agresszívak, ami a szőnyeg élettartamának meghosszabbításában is szerepet játszhat. Emellett, a természetes tisztítószerek nem hagynak hátra káros vegyszermaradványokat, így a lakás levegőminősége is jobb maradhat, amely hosszú távon az egészségünknek is jót tesz.

nagyon koszos szőnyeg tisztítása

Padlószőnyeg tisztítás házilag

Így működik tehát a padlószőnyeg tisztítás házilag és szakemberrel.

Ne feledjük, ha drága szőnyegről van szó, mindig kezdjünk inkább egy próbaszőnyeggel — csak ezután kezdjünk neki a tényleges szőnyeg tisztításának.

Ha tetszett a cikk, és szeretnéd még szebbé varázsolni házad vagy kerted, olvass tovább a Tasteful-on!

Ajánló