Mi a mészkő?

2023. október 09.

mi a mészkő

A mészkő egy szedimentes kőzet, amely főként kalcium-karbonátból (CaCO3) áll, gyakran a kalcit formájában. A mészkő keletkezése főként tengeri környezetben történik, ahol az állati maradványok, mint a korallok és a puhatestűek vázai, felhalmozódnak és idővel kőzetté szilárdulnak. A mészkő színválasztéka igen széles, a fehértől a sárgán, barnán, szürkén át a feketéig is terjedhet.

Mi a mészkő vegyjele?

A mészkő fő alkotóeleme a kalcium-karbonát (CaCO3). Tehát, bár a mészkőnek nincsen saját vegyjele, mert nem egy elemről van szó, hanem egy vegyületről, a kalcium-karbonát vegyületnek a következő vegyjelei vannak:

 • Ca: Kalcium
 • C: Szén
 • O: Oxigén

Ezek együttesen alkotják a CaCO3 molekulát, ami a mészkő alapvető alkotóeleme.

mészkő tulajdonságai, vegyjele

A mészkő keletkezése általában lassú, hosszadalmas folyamat eredménye, mely sok millió évet vesz igénybe. Ez a típusú kőzet főként tengeri környezetekben keletkezik, de találkozhatunk vele édesvízi helyszíneken, valamint cseppkövek formájában szárazföldi környezetben is. Íme néhány kulcsfontosságú pont a mészkő keletkezésével kapcsolatban:

Organogén mészkőkeletkezés

Biológiai Aktivitás: A mészkő egy része az élőlények, például a puhatestűek, kagylók, korallzátonyok és foraminifera (egysejtű organizmusok) aktivitásából származik, amelyek kalcium-karbonátot (CaCO3) tartalmazó vázakkal vagy héjakkal rendelkeznek.

Felhalmozódás: Amikor ezek az organizmusok meghalnak, vázaik és héjaik a tengerfenékre hullanak, ahol idővel felhalmozódnak.

Litifikáció (Kőzetté válás): Az évezredek és évmilliók során a felhalmozódott anyag rétegei egyre vastagabbak lesznek, és a felszín alatti nyomás és hőmérséklet hatására a rétegek kőzetté szilárdulnak. Ez a folyamat lithifikációnak vagy kőzetté válásnak nevezik.

Kémiai mészkőkeletkezés

Oldódás és kiválás: A kalcium-karbonát oldódhat a vízben, különösen, ha a víz oldott szén-dioxidot (CO2) tartalmaz, amely kalcium-bikarbonáttá (Ca(HCO3)2) alakítja azt.

Kristályosodás: Amikor a víz túltelítetté válik kalcium-karbonáttal, vagy amikor a szén-dioxid mennyisége a vízben csökken, a kalcium-karbonát ki fog válni és kristályosodni fog. Ezt a folyamatot kiválásnak nevezik, és ez is hozzájárulhat a mészkő képződéséhez.

Detritikus mészkőkeletkezés

A detritikus mészkövek pedig a már meglévő kőzetekből származó, szállítódott és leülepedett apró szemcsékből alakulnak ki.

Cseppkövek és bárvakövek

Barlangokban található cseppkövek is mészkőből alakulnak ki, amikor a víz, amely oldott kalcium-karbonátot tartalmaz, kicsapódik, és a kalcium-karbonát kiválva cseppkő formájában kristályosodik.

Ezek a folyamatok komplexek és számos változó befolyásolja őket, beleértve az éghajlatot, a biológiai aktivitást, a tengeri áramlásokat és a földkéreg mozgásait. A mészkők tehát széles választékát kínálják a geológusoknak és paleontológusoknak a Föld múltbeli környezetének és életének megértéséhez.

Mészkő fő jellemzői, tulajdonságai

 • Szín: Ahogy korábban említettem, a mészkő színválasztéka széles skálán mozog.
 • Szemcseméret: A mészkőben található szemcsék mérete igen változó lehet, néhány mikrométertől néhány milliméterig terjedhet.
 • Szilárdság: Bár a mészkő viszonylag szilárd, az évszázadok során és a különböző időjárási viszonyok között megmutatkozhatnak az erózió jelei.
 • Reakció savakkal: A mészkő reagál a savakkal, és „pezsgezni” kezd, amikor savas anyagokkal érintkezik, ami a kalcium-karbonát szétbomlásának egyik jele.
 • Feldolgozhatóság: A mészkő könnyen faragható és megmunkálható, ami miatt népszerű építőanyag és szobrászati anyag.
mészkő

Hol használják a mészkövet?

 • Építőipar: A mészkőt széles körben használják építőanyagként, például homlokzati lapok, burkolatok, lépcsők és egyéb alkalmazások formájában.
 • Szobrászat: Mivel a mészkő viszonylag könnyen faragható, kiválóan alkalmas szobrászati célokra.
 • Földművelés: A mészkőt (mész formájában) gyakran használják a talaj pH-értékének szabályozására és javítására.
 • Vas- és acélgyártás: A mészkövet a vas- és acélgyártás során is felhasználják, mivel képes eltávolítani a vasércből a szennyeződéseket.
 • Cementgyártás: A mészkő a portlandcement egyik alapvető összetevője.
 • Vízkezelés: Néhány vízkezelési eljárásban a mészkövet (mészet) arra használják, hogy csökkentsék a víz savasságát és eltávolítsák a szennyeződéseket.

A mészkő számtalan iparágban és alkalmazásban jelen van, és sokoldalú felhasználása miatt rendkívül fontos nyersanyag.

Ajánló

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ha olyan enteriőr vesz körül, vagy olyat látsz, ami igazából egy csodás szálloda belső terét juttatja eszedbe, akkor nagy valószínűséggel egy...

bővebben