A legszebb mobilházak a világ minden pontjáról

2020. szeptember 28.

A világ számos pontján lehet nagyon szép mobilházakat és találni. Most ezeket gyűjtöttük össze egy csokorba.

Mi a mobilház?

A mobilházat a gyártó készíti el, majd kész állapotban szállítja le a megrendelőnek.

Ezzel szemben a készház, könnyűszerkezetes ház vagy a konténerház darabokban érkezik meg a helyszínre és ott szerelik össze. Vagyis a mobilházat nem szabad összekeverni a készházzal és a konténerházzal sem.

A mobilház alapja egy vasváz, ami egy ún. szendvicsszerkezetet tart. A mobilház külső fala alumíniumból van, a belső fala műanyag vagy akár farostlemez is lehet. A két réteg között találjuk a faszerkezetet.

Mobilház előnyei

  • a mobilház ideális tóparti nyaralóként
  • könnyen mozgatható
  • gyorsan elkészül
  • akár beépített bútorral is rendelhető
  • költöztethető
  • olcsóbb mint sok egyéb alternatíva

Egy mobilház jellemzően minimum 3×8 méteres, vagys 24 nm. A mobilházak jellemzően jól bővíthetőek mellé- vagy ráépítéssel.

A mobilházakat nem szabályozza pontosan törvény, így nem triviális hogy ingatlannak vagy ingóságnak minősülnek. Így alap esetben nem feltétlen szükséges külön építési engedély egy mobilházhoz, de az adott helyi önkormányzatnál érdemes tájékozódni. Ha állandó lakhatási céllal építjük, akkor szükségünk lesz építési engedélyre, és a beköltözés előtt használatbavételi engedélyt is szereznünk kell. Emellett az önkormányzatnál igazolni is kell tudni a mobilház épületének állékonyságát. Ennek igazolsára szükség lesz statisztikai számításokra és tanúsítványokra.

Ausztrália

Egyesült Államok

Franciaország

Ajánló