Ezek a legnépszerűbb laminált padló lerakási minták

Kötésben, vadkötésben vagy éppen halszálka mintában? Manapság már rengeteg laminált padló lerakási minta létezik. Van köztük klasszikusnak mondható, de van köztük inkább modernebb minta is.

Kötésben, vadkötésben vagy éppen halszálka mintában? Manapság már rengeteg laminált padló lerakási minta létezik. Van köztük klasszikusnak mondható, de van köztük inkább modernebb minta is. Ahogy nem mindegy az, hogy milyen laminált padlót választasz, az sem mindegy, hogy milyen laminált padló lerakási minta mellett döntesz. Merthogy a különféle mintákkal, különféle hatások érhetőek el. Van ami vezeti a szemet, van ami természetességet sugároz. Egy jól megválasztott mintával akár a térérzetet is növelheted! Ebben a cikkben végigvesszük, hogy milyen laminált padló lerakási minták léteznek.

A laminált padló népszerűsége

A laminált padlók az utóbbi években töretlen népszerűségnek örvendenek. Ma már a gyártók egyre élethűbb darabokat dobnak a piacra, így azok számára is lehetséges alternatívát jelentenek, akik a természetesség hívei és az igazi fához nagyon hasonló megoldást keresnek.

A laminált padlók kétségtelen előnye a sokszínűsége, hiszen rengeteg színben és mintázatban érhető el. Biztos lehetsz benne, hogy találsz a lakásod stílusához illő darabot. Ha vidéki, country stílus kedvelője vagy, akkor válassz egy erősebb erezetű, kicsit csomósabb, rusztikus laminált padlót. Ha inkább a modern irányzatot kedveled, akkor sem kell aggódni. A manapság igen közkedvelt, kicsit szürkés, világos tölgy laminált padlók például nagyon jól működnek egy modern közegben.

Az elmúlt évek során a minőségben is nagyot léptek a gyártók. Ma már a kínálatban rengeteg magas kopásállóságú laminált padlóval lehet találkozni. Ha biztosra szeretnél menni, akkor a lakás legtöbbet használt részein (pl. nappali) válassz közületi felhasználásra is alkalmas lamináltat.

Tipp: Sokan megfeledkeznek arról, hogy nem csak az a fontos, hogy laminált padlóból jó minőségűt válasszunk. Az is számít, hogy milyen alátétet választunk hozzá. A laminált padló alátét és a laminált padló együtt alkot egy rendszert. Hiába van egy minőségi padlónk, ha hozzá egy nem megfelelő alátétet választunk, akkor az eredmény sem lesz jó.

Ha megvan az otthon stílusához illő és a tervezett igénybevételnek is megfelelő kopásállóságú laminált padló, valamint a hozzá szükséges minőségi alátét, akkor a következő kérdés, hogy milyen legyen a laminált padló lerakási minta?

A lerakási minta fontosabb, mint gondolnád. Ugyanaz a laminált padló egészen más hatást kelt horizontálisan, mint mondjuk diagonálban lerakva. Ezek a legnépszerűbb lerakási minták:

 • horizontális,
 • halszálka,
 • chevron,
 • diagonál,
 • mozaikos.

Horizontális lerakási minta

A horizontális a legismertebb és leggyakrabban alkalmazott laminált padló lerakási minta. A legtöbb otthonban ezt választják. A horizontális lerakásnál a laminált padló a szoba két falával párhuzamos, két falára pedig merőleges.

Horizontális minta a padlón
Forrás: Amy Storm & Company

Ha nem szeretnél kockáztatni és egy biztosan jól mutató megoldásra vágysz, akkor ezt a lerakási mintát neked találták ki! Gyakorlatilag minden stílushoz illik és még a lerakása sem ördöngősség.

Egyes lerakási mintának további változatai is léteznek attól függően, hogy lerakásnál milyen kötést választunk.A horizontális kötésnél ezek mindegyik megvalósítható:

 • hálós kötés,
 • feles kötés,
 • ⅓-⅔ kötés
 • vadkötés.

Hálós kötés

A hálós kötés, vagy más néven párhuzamos kötés egy nagyon szabályos lerakási minta. Nemcsak a laminált padló szálak egymást követő sorai párhuzamosak egymással, hanem az egyes laminált padló lécek végződései is. A lerakás során gyakorlatilag egy hálót kapunk, így ugyanolyan a látvány, mint a hidegburkolatok hálós lerakásánál.

Laminált padló hálós kötésben
Forrás: Haro

A hálós kötés a legszabályosabb lerakási minta, ami főleg fózolt laminált padlók esetén nagyon szembetűnő.

Feles kötés

A feles kötés szintén a klasszikusabb lerakási minták közé tartozik. Egyfajta eltolt kötésről van szó, ahol az eltolás mértéke ½, vagyis minden második sorban a laminált padló lécek ugyanott kezdődnek. Ez H betűre emlékeztető mintázatot ad, emiatt ezt a kötési módot időnként H kötésnek is szokás nevezni.

Laminált padló feles kötés
Forrás: Haro

A feles eltolás még szintén egy inkább szabályosnak számító lerakási mintát ad, de már sokkal kevésbé szigorú hatású a végeredmény, mint a korábbi hálós kötésnél. Mivel adott a minta, ezért az ilyen megoldásnál viszonylag sok hulladék képződik. 

Tipp: A laminált padló dilatációja miatt sokan nem ajánlják sem a hálós kötést, sem a feles kötést, mert a gyártók ilyenkor akár a garanciától is elállhatnak. Ennek az az oka, hogy a hálós és a feles kötés a laminált padló dilatációs lehetőségeit korlátozza. Laminált padló választásnál és közvetlenül lerakás előtt érdemes tanulmányozni a gyártó lerakási útmutatóját. Ebben meg fogod találni, hogy a feles kötést a gyártó támogatja-e vagy sem.

⅓-⅔ kötés

A feles kötéshez hasonlóan egy szintén eltolt kötésről van szó. Az eltolás mértéke – az első lerakott sorhoz viszonyítva – a második sor esetén ⅓-os, a harmadik sor esetén ⅔-os. A negyedik sorban ismét az első sornak megfelelően kell lerakni a padlót és így folytatni tovább a mintát.

Ezt a kötési módot azért kedvelik sokan, mert miközben van benne némi szabálykövetés, mégsem annyira feltűnő, mint mondjuk egy hálós vagy éppen feles kötés esetén. Bár nagy felületen a mintaismétlődést itt is fel lehet ismerni, de mégsem tűnik túl szabályosnak. Ráadásul a hálós kötéshez képest a hulladék is kevesebb.

Vadkötés

A vadkötés számít a legszabálytalanabb laminált padló lerakási mintának. Ez nem véletlen, hiszen itt valójában nincs is minta, amit a lerakás során követni kell. De akkor mégis mi alapján rakjuk le a padlót? A szabály egyszerű: az új sort azzal az elemmel kell folytatni, ami az előző sor végén megmaradt. Persze mindeközben betartva azt a szabályt, hogy a sor kezdő elemének legalább 20, de inkább 30 cm-nek kell lennie. Ez a lerakási metódus biztosítja, hogy a lerakott padlón nem rajzolódik ki konkrét mintázat.

Laminált padló vadkötésben
Forrás: Haro

A vadkötés egy közkedvelt lerakási módszer azok körében, akik szeretik a természetességet és még csak véletlenül sem szeretnének mintát látni a padlón. Egyben azok számára is ez a megfelelő választás, akik a legkevesebb lerakással járó hulladékot szeretnének, mivel ez a legtakarékosabb lerakási mód.

Halszálka lerakási minta

A horizontális lerakás után egy szintén igen közkedvelt minta a halszálka. A halszálka igazi klasszikusnak számít, hiszen a régi, nagy belmagasságú polgári lakások parkettáját is legtöbbször ezt a mintát követve rakták le. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy régimódi stílust képvisel. Erre a legjobb példa, hogy manapság reneszánszát éli a halszálka minta és modern lakásokban is előszeretettel alkalmazzák.

De hogyan is néz ki pontosan? A halszálka lerakási minta során a laminált parkettákat egymásra merőlegesen rakják le, amelyek így V alakot adnak ki.

Egyszerű halszálka minta
Forrás: Freepik

A halszálka minta akkor lesz igazán látványos, ha elegendő tér áll rendelkezésre. Ezért nagyobb alapterületű helyiségekbe érdemes ilyen lerakási módot választani, ahol sok szabadonálló felület van, amit nem takarnak bútorok, szőnyegek.

Halszálka minta nagy alapterületű szobában
Forrás: Direct Wood Flooring

Ha esetleg a sima halszálka mintát túl egyszerűnek érzed, van mód, hogy kicsit különlegesebbé tedd. Így például választhatsz kevésbé homogén megjelenésű laminált padlót. Szintén jó megoldás, ha nem egy-egy lécet teszel egymásnak merőlegesen, hanem kettőt-kettőt. Ez az ún. dupla halszálka, ami a sima halszálka mintánál karakteresebb megjelenést biztosít.

Dupla halszálka minta a padlón
Forrás: Woodpecker

Chevron lerakási minta

A chevron minta, amire szokás francia mintaként is hivatkozni nagyon hasonlít az előbb bemutott sima halszálka mintához. Már-már zavarba ejtő a kettő közötti hasonlóság, de ha egy kicsit közelebbről megnézzük a két mintát rögtön feltűnik a különbség:

 • A padlólapok ennél a formánál is V alakot adnak ki, viszont a chevronnál a lécek végei 45 fokban vannak levágva, és így vannak egymás mellé helyezve. A 45 fokos vágásnak köszönhetően a két egymás mellé helyezett padlóléc egy pontba fut össze. A pontokba összefutó lécek nagyon látványossá teszi a végeredményt.
 • A cikkcakk hatás a chevron és a halszálka mintáknál is érvényesül. De míg a halszálka esetében van egy erőteljes lépcsőzetes hatás is, addig a chevronnál inkább csak a cikkcakk vonalvezetésen van a hangsúly.
Chevron minta a padlón
Forrás: Style Ideas Direct

Sokan azt gondolják, hogy ez egy mostanában felfedezett minta, de valójában már a 17. század elején előszeretettel tették le chevron formában a padlót. Bármilyen hosszú múltra is nyúlik vissza, de manapság az egyik legtrendibb lerakási minta. Előszeretettel alkalmazzák a chevron lerakási mintát akár skandináv stílusú enteriőrbe, akár egy modern stílushoz.

Chevron vagy halszálka mintát válasszak?

A kérdés megválaszolása nem egyszerű, hiszen mindkét minta illik akár modern, akár tradicionálisabb enteriőr kialakításához attól függően, hogy milyen színű és szélességű padlót választasz hozzá:

 • Ha például egy világosabb színű és vastagabb laminált padlót választasz és mindezt chevron mintában tervezed lerakni, akkor az nagyon jól illik a manapság trendinek számító skandináv stílushoz. 
 • Ha inkább valami klasszikusra, hagyományosabb vágysz, akkor sötétebb tónusú, vékonyabb laminált padlót érdemes választani halszálka mintával.

De hiba lenne ezek alapján a chevron mintát modernek, a halszálkát pedig hagyományosnak beskatulyázni. A laminált padló szélességén és a színén nagyon sok múlik. Valójában sokkal inkább ezek határozzák meg, hogy a végeredmény milyen stílusjegyeket hordoz, mintsem a lerakás mintája.

Diagonál lerakási minta

A diagonál minta sokban hasonlít a horizontális mintához. Akár azt is mondhatnánk, hogy a diagonál minta a horizontálisnak egy kicsit felturbózott változata. A lécek itt is párhuzamosan, jellemzően némi eltolással futnak egymáshoz képest. A különbség annyi, hogy a laminált padlólécek a szoba falánál nem 90 fokos szöget zárnak be, hanem 45 fokos szöget, vagyis az eredmény egy átlós mintázat.

Diagonál minta a padlón
Forrás: Easiklip

A diagonál lerakás nem egy hétköznapi megoldás, garantáltan látványos, de inkább azoknak ajánlott, akik szeretik az egyedi, különleges megoldásokat. Az átlós elrendezés nagyítja a teret és a falak helyett inkább a sarkok felé irányítja a szemet. Az átlósan haladó padlólécek tökéletesen alkalmasak, hogy fókuszpontot alakítsanak ki egy szobában. Legyen az mondjuk egy olvasósarok vagy éppen egy kandalló.

Mozaikos lerakási minta

A mozaikos vagy más néven négyzetes lerakási minta a sakktábla megjelenéshez hasonlít. Ehhez a mintához általában keskenyebb és rövidebb léceket használnak.

A tipikus mozaik minta lerakásánál először 5 lécet egymás mellé helyezve alkotnak egy négyzetet, majd a következő 5 lécből kirakott négyzetet ehhez képest 90 fokkal elforgatva teszik le. Vagyis a kötegelt lécek iránya folyamatosan váltakozik.

Ezek alapján inkább tradicionális stílusba sorolnánk ezt a lerakási mintát, de ismételten hiba lenne klasszikusként elkönyvelni. Való igaz, ahogy a lenti példa is mutatja, hogy nagyon jól áll a kicsit vidéki, farmház stílushoz, ily módon inkább a hagyományos vonalat képviseli. De megfelelő elemekkel kiegészítve remekül áll akár egy modern skandináv otthonba is.

Négyzetes minta a padlón modern farmház stílushoz
Forrás: Bless’er House

Ha a mozaikos lerakási mód mellett döntesz, azzal mindenképpen számolj, hogy a padló biztosan hangsúlyos lesz! Ha szeretnéd még karakteresebbé varázsolni a sakkmintát, akkor variálj kétféle színű parkettát. Az azonos irányba mutató parketták legyenek azonos színűek, az egymásra merőleges parketták pedig különbözőek.

Mozaik minta a padlón
Forrás: Planete Deco

Melyik a legjobb lerakási minta?

Hangozhat el a kérdés teljesen érthető módon. Mint a lakberendezés sok egyéb területén, úgy ebben sincs egyértelmű válasz. Stílus és ízlés kérdése. A laminált padló lerakása kapcsán is az az igazság, hogy minden tud működni. A kérdés az, hogy milyen eredményt szeretnénk, miben érezzük magunkat komfortosan.

És ne feledd! A lerakási minta csak egy dolog, önmagában nem az határozza meg a stílust. A lerakási minta, a laminált padló színe és szélessége együttesen adják meg a végeredményt!