Hogyan befolyásolja a megfelelő szigetelés a lapostetős csarnokok és raktárak fenntartási költségeit?

2023. november 29.

szigetelés csarnokok, raktárak

A lapostetők kőzetgyapottal való szigetelése nemcsak költséghatékonyabbá tesz egy épületet, de a tűzbiztonságot és a komfortérzetet is növeli.

A vállalkozások és ipari létesítmények számára kulcsfontosságú tényező a hatékony energiafelhasználás és a fenntartási költségek minimalizálása. A lapostetős csarnokok és raktárak esetében a megfelelő szigetelése kiváló módszer abban az esetben, ha szeretnénk mindezt elérni.

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk azt, hogy hogyan befolyásolja a megfelelő szigetelés a lapostetős épületek fenntartási költségeit. Valamint bemutatjuk, hogy miért jó megoldás lapostetők kőzetgyapottal történő szigetelése.

Miért fontos a lapostetők megfelelő szigetelés?

A lapostető szigetelése két dologból, a hőszigetelésből és vízszigetelésből áll. Míg előbbi célja a hőveszteség megakadályozása, addig az utóbbi a nedvességtől védi meg az épületet. A megfelelő szigetelés segítségével hatékonyan csökkenthető a hőveszteség, a zajszennyezés, valamint növelhető a tűzbiztonság.

A lapostetős csarnokok és raktárak hőszigetelése különösen fontos, hiszen a nem megfelelő szigetelés többek közt energiapazarláshoz, a karbantartási költségek megnövekedéséhez és a biztonság csökkenéséhez vezethet.

megfelelő szigetelés fontossága

A vállalkozások szempontjából az egyik leginkább lényeges szempont az energiahatékonyság. A megfelelő szigetelés használata segít a hőveszteség minimalizálásában és lehetővé teszi az épület klímájának megőrzését. Ennek köszönhetően csökkenti a fűtéssel és hűtéssel járó költségeket, ami napjaink emelkedő energiaárai mellett különösen nagy jelentőséggel bír. Ezen kívül a megfelelő szigetelés a karbantartási költségek csökkentéséhez is hozzájárul, hiszen növeli a tetőszerkezet élettartamát.

A klíma fenntartásával járó kiadások minimalizálása persze csak az egyik fontos dolog a megfelelő tetőszigetelés szempontjából. Legalább ennyire lényeges, hogy az adott épület képes legyen megfelelni az egyre szigorúbb rendeleteknek és elvárásoknak, és minél inkább környezetbarát és fenntartható legyen.

Kőzetgyapot szigeteléssel a komfortos és biztonságos munkakörnyezetért

A megfelelő tetőszigetelés fontos szerepet játszik a komfortérzet kialakításában is. Az egyenletes hőmérséklet és a megfelelő páratartalom nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a dolgozók jól érezzék magukat, ezáltal pedig a munkavégzés is hatékonyabb legyen.

A kőzetgyapot használata egyrészt ezért, másrészt pedig a kiváló hangszigetelő tulajdonságai miatt is ajánlott. Ez különösen hasznos lehet olyan munkakörnyezetben, ahol a kültéri zajok zavaró hatással lehetnek a mindennapi feladatok szakszerű ellátására.

Végül nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kőzetgyapot a tűzvédelem szempontjából is jó választás, hiszen több mint 1000 Celsius fokos hőmérsékletet is képes kibírni. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag éghetetlen. Nem meglepő tehát, hogy az ipari és kereskedelmi célú csarnokokon kívül olyan épületekben is jellemző a kőzetgyapottal történő szigetelése, mint a repülőtéri terminálok vagy a sport- és szórakoztatóközpontok.

Lapostető szigetelése kőzetgyapottal, lépésről lépésre

Mielőtt belefognánk a szigetelésbe, fontos, hogy felmérjük az épület állapotát, jelenlegi szigetelési rendszerét. Ez lehetővé teszi a megfelelő méretű és vastagságú szigetelési megoldás kiválasztását. A munka első lépéseként el kell távolítani a korábbi szigetelőanyagokat és fel kell készítenünk a tetőszerkezetet a kőzetgyapot rétegek elhelyezésére. Fontos, hogy tiszta felületen dolgozzunk, ez biztosítja ugyanis a szigetelés szakszerű felhelyezését és hozzájárul az optimális teljesítmény eléréséhez.

szigetelési munkálatok építkezéshez

A kőzetgyapot rétegek egymásra helyezése során figyelembe kell vennünk a megfelelő vastagságot. Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet a lapostetők, mint épülethatároló szerkezetek esetében U ≤ 0,17 W/m2K hőátbocsátási tényezőt határozza meg követelményértékként. Ezt az értéket a rendelet, mint átlagos hőátbocsátási tényezőt említi. Az MSZ EN ISO 6946 szabvány értelmében a lapostetők esetében a meghatározott „U” értéknek tartalmaznia kell a pontszerű és vonalszerű hőhidak hatását is, és ezek figyelembevételével kell a meghatározott teljesíteni.

A rendeletben meghatározott értéket a ROCKWOOL tapasztalatai szerint minimum 23 centiméter vastag lapostető szigeteléssel lehet elérni, a valóságban azonban gyakran 26–30 cm vastag hőszigetelőanyagra is szükség lehet. Ennek okát a lapostetőkön előforduló felépítmények okozta vonalszerű és pontszerű hőhidak hatása jelenti. Erre az esetre tökéletes megoldást jelent a tető két rétegben való, kőzetgyapottal történő szigetelése.

A kőzetgyapot rétegek beépítése során ügyelni kell a szakszerű elrendezésre, ellenkező esetben könnyen keletkezhetnek hőhidak és hézagok, melyek csökkentik a hatékonyságot és akár beázáshoz, a szigetelés megrongálódásához is vezethetnek. A pontos kivitelezés biztosítja a szigetelés hatékonyságát. Éppen ezért a munkát érdemes minden esetben tapasztalt szakemberre bíznunk.

Életre szóló minőség és megbízhatóság

Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni, hogy a kőzetgyapot rengeteg egyéb jó tulajdonsága mellett kiváló élettartammal rendelkezik, mérettartó képessége pedig kiemelkedő. Nem deformálódik, nem zsugorodik, így akár az épület teljes élettartama alatt képes megőrizni alakját. Ezáltal biztosítva a tökéletes hőszigetelést, az alacsonyabb energiafogyasztást, valamint a biztonságos és kényelmes munkavégzés lehetőségét.

Ajánló