Miben tér el a fixi kerékpár a hagyományostól?

2024. június 11.

Biciklizni nagyszerű, hiszen átmozgatja az ember izmait ez a tevékenység. Ráadásul úgy juthatunk el egyik pontból a másikba, hogy eközben semmilyen módon sem szennyezzük a környezetünket.

Manapság már rengeteg különféle típusú bicaj létezik, a KerékpárWebshop bringa kínálatában mindenki megtalálhatja az igényeinek, céljainak leginkább megfelelő modellt. Cikkünkben ezúttal a fixi kerékpárokat járjuk körül, és részletesen bemutatjuk, hogy miben térnek el ezek a cangák a hagyományos változatoktól.

A legfőbb tudnivalók a fixi bringákról

Az olyan biciklik, mint amilyen a Capriolo Fastboy, az úgynevezett fixi, másnéven single speed kerékpárok családjába tartoznak. Ezek rendkívül népszerűek az Y generáció körében. Felszereltségük minimálnak nevezhető, ugyanakkor rendkívül hamar bele lehet szeretni egy ilyen drótszamárba.

Aki biztonságosan tud bicajozni, annak sem szabad elbíznia magát, ha felül egy fixi változatra. Lényegében mindent meg kell tanulnia az alapoktól ahhoz, hogy részt tudjon venni egy ilyen kétkerekűvel a forgalomban. A mechanika ugyanis a hátsó agyra került rögzítésre ezen bringák esetében, így a pedál egyfolytában mozog, egészen addig, amíg a canga lendületben van. A single speed bicajok tehát örökhajtásosak, ami azt jelenti, hogy még lejtőn sem pihentetheti a lábát az, aki ilyen biciklit hajt.

Akár tolatni is lehet egy single speed kerékpárral

Ritkán lehet látni olyat, hogy valaki tolat egy kerékpárral. A fixi biciklikkel viszont ez is lehetséges, hiszen tökéletesen alkalmas a rükvercben történő közlekedésre.

Amennyiben a hátsó kereket hátrafelé kezdjük hajtani, akkor értelemszerűen csak abban az irányban lesz képes elindulni a canga. Éppen ezért szeretik a fiatalok ezt a típusú kétkerekűt, hiszen akrobatikus és látványos mutatványokra az egyik legideálisabb kerékpártípus. Na persze ezekhez a trükkökhöz ügyesség mellett kitartásra és kitűnő állóképességre van szükség.

Tempós haladásra is képes egy fixi bringa

A mutatványok mellett persze hagyományos bicajozásra is alkalmasak a fixi biciklik. Besorolhatók a városi és a cruiser kategóriába is. Egy ilyen bringa nem túlságosan nehéz, mégis tempós haladásra kínál lehetőséget. Alkalmas környezetbarát módon történő ingázáshoz, lehet járni vele iskolába vagy éppen munkahelyre is.

Ahogyan a single speed elnevezés sejteti, egysebességes kerékpárokról beszélünk, így váltó természetesen nincs rajtuk. Elindulni nagyon könnyű egy ilyen drótszamárral, és fordulni is kitűnően lehet vele.

A Capriolo Fastboy esetében például a hátsó kerék elhelyezésétől függ, hogy a gyakorlatban fixi vagy single speed bicikliként használjuk. A városban is biztonságosan lehet közlekedni egy ilyen cangával. Aki a gyári fékeket esetleg gyengének találja, az kicseréltetheti őket erősebbre.

Ajánló