Útmutató a különböző típusú kerti bútorokhoz

2024. január 04.

mit érdemes tudni a kerti bútorokról?

Nincs is szebb, hálásabb feladat az erkély, terasz, vagy udvar bebútorozásánál. Mini édenkert, a nyugalom aprócska szigete jöhet így létre. Ezért, mivel tényleges cél a békés környezet kialakítása, különösen fontos, hogy olyan bútorokra essen a választás, amik minden tekintetben megfelelnek a velük szemben támasztott elvárásoknak.

Milyen jellegű tér megformálása a cél?

Mindennek előtt arra a kérdésre érdemes egyénileg megkeresni a választ, hogy az adott tér milyen tulajdonsággal ruházható fel. Azt is mondhatnánk, hogy mi az a címke, ami az esetében hiteles leírásként szolgál. Étkező? Társalgó? Kinti nappali? Dohányzó? Esetleg kávézó? A határ a csillagos ég, jóformán minden és bármi megvalósítható. Félreértés ne essen, akár még kis alapterületen is létrehozható egy tematikus közeg, ami konkrét funkcióval bír. Ettől még nyilván az étkezőben is elkortyolható egy csésze fekete, vagy éppen a kinti nappali is alkalmas társalgásra, de ha a fő irány megvan, akkor ehhez már könnyen hozzáigazíthatóak a bútorok.

kerti bútorokhoz stílusos asztal
Technorattan kerti bútor magas asztallal, fotó gardenway.hu

A funkcionalitás lényegi tényező akkor, amikor a bútorok kiválasztására kerül a sor. Bár meg kell hagyni, hogy a kinti miliő megteremtése egyúttal esztétikumot is érintő változás, ez vitathatatlan, ugyanakkor a mindennapi elégedettség egyik záloga a maradéktalan helytállás. Ehhez pedig száz százalékos praktikumra van szükség. A kombinálható, nem egyszer multifunkciós bútorok eleve optimális feltételeket biztosítanak, lévén többféle módon élvezhetőek az általuk garantált előnyök. Ugyanakkor kis alapterületen különösen sokat jelent, ha az adott bútor, például pad, szék, fotel, rejtett rekesszel is rendelkezik, ahova ez-az bepakolható, például néhány ülőpárna, vagy kerti kellék, ami jó, ha kézközelben van, de nem baj, ha nem szem előtt hever.

Melyek a legnépszerűbb alapanyagok?

gardenway.hu kínálatában felfedezhetőek azok a bútortípusok, amik joggal vívták ki maguknak a népszerűséget. A fa, a fém, valamint a technorattan mind olyan anyagok, amikből esztétikus, egyben funkcionális bútorok készíthetőek. Viszont mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, amiknek az ismeretében célszerű eldönteni, hogy az adott közegben melyek azok a variációk, amik a legjobban teljesíthetnek.

A fa az egyik legszebb külsővel rendelkező alapanyag. Elegáns, tradicionális, s bár alapvetően ellenálló, de folyamatos törődést, ápolást igényel. A fa gondozás nélkül elveszíti nedvességálló, fényálló tulajdonságait. Ez a típusú odafigyelés van, akinek terhes. A fa ára sem alacsony, ez is tény. Ugyanakkor, ha téli kert, vagy zárt terasz berendezéséről van szó, akkor sokkal kevesebb odafordulást követel a mindennapokban.

útmutató kerti bútorokhoz
Fém kerti sarok dohányzóasztallal, fotó: gardenway.hu

A fém, különösen az alumínium az egyik legpraktikusabb alapanyag a kerti bútorok világában is. Hatalmas előnye, hogy olcsó, könnyű, az emelgetése sem jelenthet problémát, és roppantul teherbíró, strapabíró. Manapság már számtalan színben elérhető, így az esztétikumot sem érheti kritika.

A technorattan a legújabb innováció, ami jelenleg a legkedveltebb is, ugyanis konkrétan kintre teremtetett: nem számítanak az időjárási viszontagságok, a szépség is adott, és az elképesztő időtállóság sem szenvedhet csorbát.

kerti bútorok útmutató mindenkinek
Fából készült étkezőbútor, fotó: gardenway.hu

Ajánló

Okosórával a természetbe

Okosórával a természetbe

Az okosórák népszerűsége egyre nagyobb. Nagyon sokan választják ezt a készüléket akkor, ha sportolni szeretnének, legyen szó akár otthoni, edzőtermi...

bővebben