Viessmann kazánok – megbízhatóság hosszú távon

2023. május 21.

Viessmann kazán

2018-ban ünnepelte alapításának 100. évfordulóját a Viessmann csoport, amely hosszú fennállását egyebek között annak is köszönheti, hogy  működése során végig elkötelezett maradt a korszerű technológiák alkalmazása és az innováció mellett. Fejlesztései mérföldkőnek számítanak a fűtéstechnika területén, és ma gyártott termékei – melyek között a háztartási kazánok jelentős pozíciót foglalnak el – nem csupán műszaki tartalmukban előremutatóak, hanem a vállalatot jellemző ökológiai gondolkodásnak megfelelve környezetkímélő szempontból is kimagasló színvonalon készülnek.

Ebben jók a Viessmann kazánok

Valamennyi Viessmann kazán közös jellemzője az alacsony károsanyag-kibocsátás és a energiahatékony olaj- illetve gázüzem, így képesek kielégíteni a felhasználók szükségleteit úgy, közben működésükkel nem befolyásolják hátrányosan a következő nemzedékek életfeltételeit.

A fogyasztók különösen kedvelik a Viessmann kazánoknak azt a tulajdonságát, hogy más gyártmányokkal összehasonlítva csendesebbek, egyszerűen kezelhetők, energiatakarékosak, és megbízható technológiájuknak és a tartós, jó minőségű beépített anyagoknak köszönhetően magas az élettartamuk.

Milyen kazánokat kínál a Viessmann?

Kondenzációs kazánok

A lakossági felhasználásra kifejlesztett kondenzációs modellek palettáján szereplő készülékek mindegyike képes a modulált teljesítményre, tehát ha nincs szükség a legmagasabb üzemre a kellő mennyiségű és hőmérsékletű meleg víz előállításához, akkor alacsonyabb fokozatra állva kisebb energiaráfordítással, így takarékosabban fűtik otthonunkat. Ezek a készülékek kompakt méreteik és kimagasló hatásfokuk miatt kedveltek a vásárlók körében.

Hagyományos gázkazánok

A hagyományos gázkazánok szintén jó hatásfokkal dolgoznak, ám szemben a régi modellekkel, amelyek csak 60 fok feletti kazánvíz-hőmérséklettel voltak üzemeltethetők, a Viessmann berendezései alacsony hőmérsékleten működnek, és kondenzáció nélkül is kimagasló hatásfokra képesek. A gyártó kínálatában található 24 és 30 kW-os kombi fali kazánt főleg lakások korszerűsítéséhez ajánlják olyan többlakásos épületekben, ahol közös gyűjtőkémény található.

Fatüzeléses kazánok

A jelenlegi energiaárak mellett a fafűtés kínálkozik a leggazdaságosabb alternatívának. A Viessmann kazánjai ezen a téren is az élmezőnybe tartoznak, és nagy hatásfokot biztosítanak takarékos tüzelőanyagfogyasztás mellett is. Alkalmazhatók egyedülálló hőforrásként és kiegészítő fűtésként is, használatuk pedig hozzájárulás a klímavédelemhez, hiszen a fával történő fűtés CO2-semleges, mert a működésük során csak annyi szén-dioxid kerül a környezetbe, mint amennyit korábban a fa a növekedése során felvett.

A fatüzeléses kazánok két típusát találjuk meg a Viessmann kínálatában: a faelgázodósító kazánokat illetve a pellet kazánokat. Az előbbi ideális mindazoknak, akik gazdaságosan be tudják szerezni a fát, valamint nem törekednek a teljes automatizálásra. A pellet kazán pedig nem csupán a tüzelőanyag ára és kezelhetősége szempontjából  lehet jó választás (a pellet egyszerűbben szállítható és tárolható), hanem azért is, mert vele a való tüzelés automatizálható a betöltéstől kezdve a pellet meggyújtásáig, így biztosítja a gázkazánoknál megszokott kényelmet.

Mekkora teljesítményű kazánt válasszuk?

A kazán méretének gondos megválasztása két szempontból is nagyon fontos: egyrészt jelentősen rontja a hideg hónapokban a komfortérzetünket, ha a szükségesnél nagyobb vagy kisebb teljesítményű a fűtőrendszerünk, másrészt a pénztárcánk is megérzi, ha nem jártunk el eléggé körültekintően a kW-ok számításakor.

Egy túlméretezett kazán ugyanis hamar túlmelegíti a fűtővizet, és pár perc működés után lekapcsol. Ennek következtében a radiátorok hőfoka folyamatosan ingadozik a forró is a hideg között, és vagy didergünk vagy izzadunk a lakásunkban. Egy ideális teljesítményű kazán a fűtőtestekben mindig megfelelő hőmérsékletű vizet keringet, így kiegyensúlyozott lesz a lakás „klímája”. Mindehhez persze az is szükséges, hogy maguk a hőleadó berendezések – a radiátorok vagy a padlófűtés – is megfelelően legyenek méretezve.

Könnyű észrevenni, ha egy kazán túl kicsi a befűtendő lakáshoz, hiszen az igazán hideg napokon nem tudja tartani az elvárt hőfokot annak ellenére sem, hogy állandóan maximális teljesítménnyel dolgozik. Ilyenkor kerülnek elő az energia- és pénzpazarló hősugárzók és olajradiátorok… Ha csak bizonyos helyiségek nem tudnak eléggé felmelegedni a lakásban, más helyeken viszont kellemes a hőmérséklet, akkor valószínűleg az érintett helyiségben található fűtőtest túl kicsi, nem pedig a kazánunk.

De mekkora az ideális kazánméret?  Az eredményt becsléssel és szakember pontos számításai alapján is megkaphatjuk. Az első esetben kiszámoljuk a befűtendő terek térfogatát (például egy 100 m² alapterületű, 3 méter belmagasságú ház térfogata 300 köbméter), majd ezt beszorozzuk az épület fűtési energia igényével (egy régi, vékonyabb szigetelésű háznál ez rendszerint 30-50 W/m³, míg a fokozott hővédelmű, jól hőszigetelt épületnél 20-30 W/m³.) Egy korszerűtlenebb, vékonyabb szigetelésű 100 négyzetméteres ház fűtési teljesítményigénye tehát 300 m³ x 50 W/m³, azaz 15.000 W  (15 kW). A kapott értéket érdemes 10 százalékkal megemelni, majd az így kijött szám alapján kell kiválasztani a kazánt (15 kW x 1,1 = 16,5 kW. Körülbelül ekkora kazán kell tehát nekünk ebben az esetben. Azonban ebben az esetben érdemes már egy 24 kW-os készüléket vásárolni, mert a modern kazánok, például a már említett Viessmann kazánok ennél a méretnél már képesek kisebb teljesítményre visszamodulálni, ráadásul ha a használati meleg vizet is ezzel akarjuk előállítani, akkor ekkora teljesítményre szükségünk lesz!

Biztosabb azonban, ha egy szakember számolja ki az épület hőszükségletét, ebben segíthetnek a Komfort Viessmann kazáncsere csomagok is. Ebben az esetben  ház teljes és helyiségenkénti hőigénye is meghatározásra kerül, és olyan apró részleteket is figyelembe vesznek, mint csatlakozó fűtött és fűtetlen falfelületek és födémek, vagy a kiugró, és ezért gyorsan lehűlő épületrészek, illetve a magasabb hőigényű terek, mint például a belső közlekedő. Sőt, ezen felül az adott környék jellemző klimatikus viszonyával, időjárásával, a ház tájolásával és téli benapozottságával is kalkulálnak. Ez egy biztos, ám költségesebb módszer, viszont érdemes rá pénzt fordítani. Ha azonban a régi rendszerünk kielégítően szolgálta a komfortunkat, a becslést és a mérnöki számítást is elhagyhatjuk, és vegyünk egy ugyanakkora teljesítményű új kazánt, mint az előző volt.

Kazáncsere – ezekre a szabályokra kell figyelni

Ha kiválasztottuk a számunkra ideális kazánt, a beszerelés ügymenete következik. Ez kazáncsere esetén kétféle lehet: „tervköteles” vagy „egyszerűsített gázkészülék-csere”.  Előbbi során a rendszer átalakítása gázterv alapján történik, amit kizárólag jogosultsággal rendelkező épületgépész tervező készíthet el. Először egy helyszíni felmérésre kerül sor, majd elkészítik a gáztervet, ami alapján egy jogosultsággal rendelkező szakember beszerelheti a készüléket. (A korábbi gyakorlat szerint ezt a tervet az illetékes gázszolgáltatónak engedélyeztetni kellett, ám a 2018. februárjában hatályba lépett szabályoz értelmében erre már nincs szükség.) A beszerelés után engedélyezési procedúra következik (kéményseprő-nyilatkozat, EPH jegyzőkönyv stb.), majd gázszolgáltató szakembere minőség ellenőrzést végez azzal kapcsolatban, hogy minden gázbekötés az előírások szerint lett-e kivitelezve. Fontos tudni, hogy a kivitelező nem készíthet kéményseprő nyilatkozatot az égéstermék-elvezető rendszerről, ezt hivatalosan csak kéményseprő szakember teheti meg!

A másik lehetőség az úgynevezett egyszerűsített gázkészülék-csere. Ebben az esetben a gázvezeték-hálózaton semmilyen mértékben nem lehet változtatni, ez a lehetőség kizárólag a kazáncserére vehető igénybe. A kivitelezést a gázszolgáltató által elfogadott, jogosultsággal rendelkező szakember végezheti. Ennél az eljárásnál a gázszolgáltató felé történő bejelentést is a kivitelező végzi el, és nyilatkozik a szerelés szakszerűségéről, beleértve a kazánhoz csatlakoztatott füstgáz/levegőrendszert is. A kivitelezés megvalósítását követően a kivitelező a füstgázelvezető rendszerre vonatkozó méretezés és a teljesítménynyilatkozat benyújtásával bejelenti a munkát az illetékes kéményseprőnek, amely a rendszer helyszíni ellenőrzését követően kiadja a kéményseprő nyilatkozatot.

Az egyszerűsített készülékcserénél két fontos műszaki paramétert kell szem előtt tartani. Az új készülék hőterhelése nem lehet nagyobb a cserélendő készülékénél, és nem haladhatja meg a 36 kW-ot. Érdemes tehát olyan kivitelezőt megbízni a kazáncserével, aki vállalja, hogy a szükséges szakembereket ő maga keresi meg, és kéri fel a feladatok elvégzésére, például EPH jegyzőkönyv készítésére.

Okosotthon Viessmann kazánnal – így vezérelheted okostelefonról a lakásod fűtését.

Nem csupán a Viessmann fűtési rendszerek technológiája tart lépést a korral, hanem a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások is. Az egyik legtrendibb mind közül az a mobil applikáció, amelynek segítségével kényelmesen vezérelhetjük telefonunkkal távolról is az otthonunk fűtését. Nem egyszerűen kényelmi funkciót kínál a ViCare app, hanem biztonságot és energiamegtakarítási lehetőséget is, hiszen megváltoztathatjuk akár egy külföldi utazás közben is az otthoni termosztáton előre programozott fűtési „ritmust”, ha például váratlanul tovább maradnánk távol a tervezettnél. Így nem fűti majd napokon át 23-24 fokra a rendszer az üres lakást.  Az alkalmazás segítségével az otthonunkból kilépve egy mozdulattal csökkentett üzemmódra állítható a fűtés, majd hazaérkezés előtt ugyanígy aktiválható a rendszer. Ezen kívül bármikor ellenőrizhetjük, hogy „minden rendben van-e otthon”,  és zavartalanul működik-e a kazán, ha pedig aktuálissá válik a készülék karbantartása, a telefonunkra üzenetet kapunk erről, műszaki hiba esetén pedig piros jelzést látunk, és egyúttal az app felkínál egy azonnali kapcsolatfelvételi lehetőségét az ajánlott szervizpartnerekkel.

Ajánló

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ha olyan enteriőr vesz körül, vagy olyat látsz, ami igazából egy csodás szálloda belső terét juttatja eszedbe, akkor nagy valószínűséggel egy...

bővebben