Gyorsan növő díszfák: melyik fa nő a leggyorsabban?

2023. február 01.

gyorsan növő díszfa

Amikor a természetre gondolunk, legtöbbször az erdők, tehát a fák jutnak eszünkbe.

Nem csoda, hogy amennyiben be szeretnénk csempészni a természetet az otthonunkba, az egyik legjobb megoldást a lombos növények fogják nyújtani.

Sajnos azonban növekedésük akár hosszú évekig is eltarthat, így eleinte leginkább csak a helyet fogják foglalni (hiszen a nekik szentelt helyet már az ültetéskor meg kell hagyni, gondolva a jövőre), de díszítő értékkel nem fognak rendelkezni.

Ez azonban ma már egy könnyen megoldható probléma — a megoldás neve pedig nem más, mint: gyorsan növő díszfák.

Mit érdemes tudni a faültetésről, azok fejlődéséről, növekedéséről — és melyik a legnépszerűbb gyorsan növő fa?

Gyorsan növő fa — mit érdemes tudni róluk?

A fák ültetésének rengeteg előnye van:

  • Levegőtisztító hatással rendelkeznek
  • Természetesebbnek láttatják az otthoni környezetet
  • Virágaik révén táplálékkal látják el az állatokat
  • Termésükkel élelmet és vitaminokat biztosítanak az emberek számára
  • Árnyékot adnak, ezáltal hűsítenek

Természetesen a fáknak is több fajtája létezik, amelyek többféleképpen kategorizálhatóak — megkülönböztethetjük őket levegőtisztító hatásuk mértéke szerint, méretük alapján vagy akár funkciójuk, előnyeik szerint is.

Az alábbiakban a gyorsan növő díszfákról lesz szó, tehát azokról a facsemetékről, amelyek nem elég, hogy díszítő értékkel bírnak, ezt rendkívül gyorsan képesek elérni.

Ahogy a cikk végén is írjuk a “Gyorsan növő örökzöld fák és díszfák ára és vásárlása” részben, a fák különböző méretekben vásárolhatóak meg, ezzel pedig jelentős idő takarítható meg.

A gyorsan növő fák évente akár több métert is képesek növekedni, ezáltal néhány esztendő alatt elérhetik végleges méretüket.

Ehhez azonban optimális körülményekre van szükségük — megfelelő táptalajra, napsütésre, vízre és védelemre a különböző kártevőktől.

Vannak fák, amelyek igénytelenebbek, ezáltal gondozásuk igen könnyű, míg más díszfák esetében jelentősen több energiát kell fektetnünk a folyamatba.

Ráadásul a gyorsan növő díszfák között is különbséget tehetünk, például:

  • leggyorsabban növő fa
  • terebélyes díszfa
  • felfelé növő magas fák

Fontos azonban megemlíteni, hogy nem lombhullató fák, illetve gyorsan növő örökzöld fa nincs a listában, hiszek ezeket a tulajdonságokat inkább a lassan növő fajtáknál érdemes keresni.

Azt tehát, hogy milyen végeredményre számíthatunk, a gyorsan növő fa fajták igényei, illetve a gondozás mértéke fogja meghatározni.

Következzenek tehát a legnépszerűbb, leggyorsabban növő fafajták!

Gyorsan növő díszfák

gyorsan növő örökzöld, árnyékot adó fák

Szomorúfűz (Salix alba Tristis)

A fűzfa a legismertebb, legszebb díszfák közé sorolható, amelynek rendkívül jellegzetes, lelógó ágrendszere és lombozata van.

Bár leginkább vízpartokon látni, a kertben is igen jól érzi magát, amennyiben elegendő vízhez tud jutni.

A “melyik fa nő a leggyorsabban?” kérdésre a szomorúfűz talán a legjobb válasz, hiszen évente akár több, mint 3 méterrel is növekedhet, végleges magasságát pedig 4-8 év alatt éri el, ami akár 20 méter magasságú lehet.

Érdemes azonban nagyon vigyázni vele, mert hatalmas gyökerei mindig a nedvesség felé kúsznak, ezáltal minden útjába kerülő akadályon átküzdi magát, legyen az föld, agyag vagy akár beton — házak, pincék közelébe tehát nem kifejezetten ajánlatos elültetni.

Magas kőris (Fraxinus excelsior)

A magas kőris — ahogy neve is sugallja — igen magasra, akár 40 méteresre is megnőhet, emiatt nem számít terebélyesnek, növekedése inkább felfelé irányul.

Leginkább parkokban, köztereken találkozhatunk velük, de kertbe is ültethetőek.

Hosszúkás, mélyzöld levelei az első fagyokig zöldellnek, ezáltal az egész kerti szezonban képesek természetesebbé varázsolni környezetüket.

Amerikai rezgő nyár (Populus tremuloides) 

Amennyiben egy igazán szép, tekintélyes növényt szeretnénk ültetni, az amerikai rezgő nyár remek választás lehet!

Bár a gyorsan növő díszfák között a lassabb fajták közé sorolható (1 métert sem nő évente), mégis képes elérni az akár 15 méteres magasságot is — ráadásul emellett terebélyes is, tehát nem csak felfelé, hanem oldalirányba is szépen fejlődik.

A leggyorsabban növők közé nem, de a legszebb díszfák közé nyugodtan besorolhatjuk, hiszen ősszel nagyon jellegzetes, pirosas-sárgás színekbe borul — nem hiába látjuk rengeteg romantikus film díszleteként.

Fehér akác  (Robinia pseudoacacia)

Az akác nem csak egy roppantul gyorsan növő díszfa, de rendkívül finom illatú is!

Ennek oka nem más, mint gyönyörű lecsüngő, fehér virágai, amelyek a nyár közeledését jelzik.

Végső magassága nem túl nagy — legalábbis a lista többi gyorsan növő fa fajtájához képest —, csupán 6-8 méter, ám ezt néhány év alatt képes elérni.

Szárazságtűrő, kedveli a meleget és a fényt, az optimális növekedéshez tehát ilyen területre érdemes ültetni.

Vörös Juhar (Acer rubrum)

A vörös juhar az amerikai rezgő nyárhoz nagyon hasonló, terebélyesen növő fafajta, ami akár a 25-30 méteres magasságot is képes elérni.

Fő tulajdonsága azonban nem csak gyors növekedése, hanem az ősszel bíborvörössé váló levelei, amelyek bármely kertet képesek feldobni és hangulatossá tenni.

Évente körülbelül 1 métert növekszik.

Rengeteg kisállatnak nyújt menedéket és élelmet, ezért ha élettel szeretnénk megtölteni kertünket, a vörös juhar rendkívül jó választás lehet!

Közönséges nyír (Betula pendula)

A nyírfa egy körülbelül 15 méter magasra növő, igen népszerű díszfa.

Legfőbb jellegzetességét magasra nyúló törzse, illetve az azon található fehér kérge adja.

Nagyon könnyen nevelhető, hiszen rendkívül igénytelen — akár a városi levegőben, fagyban is remekül érzi magát.

Ősszel levelei besárgulnak, majd — mivel lombhullató — leveti őket.

Amennyiben nem lombhullató fákat ültetne kertjébe, akkor érdemes a lassabban növekvő növények között is körülnézni, ugyanis gyorsan növő örökzöld fák nem kaphatóak sajnos.

Gyorsan növő örökzöld fák és díszfák ára és vásárlása

Amennyiben gyorsan növő fákat vásárolna, érdemes ellátogatnia egy kertészetbe, ahol szakértők segítenek a megfelelő növények és kiegészítők kiválasztásában.

Ajánló

Okosórával a természetbe

Okosórával a természetbe

Az okosórák népszerűsége egyre nagyobb. Nagyon sokan választják ezt a készüléket akkor, ha sportolni szeretnének, legyen szó akár otthoni, edzőtermi...

bővebben