Méhbarát kert: lépések és tudnivalók a kialakításához

2023. április 28.

Méhbarát kert

A méhek szerepe az élővilágban és az ökoszisztémában nélkülözhetetlen. Számuk azonban sajnálatos módon folyamatosan csökken. Ezt ellensúlyozhatod azzal, ha méhbarát kertet alakítasz ki otthonodban, hiszen így lehetőséget teremtesz ezeknek a hasznos rovaroknak az életben maradásra és a mindennapi tevékenységük folytatására. Egy méhbarát kert nemcsak természetbarát, hanem színes és vidám hely is lehet, ahol a méhek menedéket és táplálékot találhatnak. Ha számodra is fontos a természet védelme és a saját kerted termékenysége, akkor ne habozz, és alakíts ki egy igazi méhbarát kertet otthonodban!

Akik nélkül nincs élet: a méhek

A méhek fontos szerepet játszanak az életünkben, ezért tenni kell azért, hogy megóvjuk őket. Hiszen sokat hallani arról, hogy a méhek kipusztulását az emberiség sem élné túl: Einstein szerint mindössze négy évünk maradna miután a méhek kihalnak.

A hasznos rovarok élőhelye folyamatosan csökken, ezért fontos, hogy tavasztól őszig, főleg a nyári időszakban biztosítsunk számukra megfelelő életkörülményeket és táplálékot.

Gyümölcsfák és más kultúrnövények rövid virágzási időszaka után nagyrészt a gyomnövények adják a méheknek szükséges táplálékot (virágport és nektárt), amelyeket gyakran kiirtunk. A virágos részek (virágágyások, cserjefoltok) aránya a házikertekben csökken, mivel sokan inkább a könnyebben fenntartható pázsit és örökzöldek kombinációját részesítik előnyben.

Méhbarát kert színes virágokkal
Forrás: Freepik

A méhbarát kert előnyei

A méhek és egyéb rovarok rendkívül fontosak mind a házikertekben, mind a globális növénytermesztésben. Azáltal, hogy a haszonnövények kb. 80%-ának beporzásáért felelősek, a méhek, dongók, lepkék és más rovarok meghatározzák, hogy lesz-e termés vagy sem. Emellett kulcsfontosságúak a biológiai növényvédelemben, ami lehetővé teszi a növényvédőszerek használatának csökkentését is. A méhbarát kertek kialakítása nemcsak a méhek számára előnyös, hanem szép és kellemes környezetet is teremthet a kertedben.

A méhbarát kert kialakításának lépései

A méhek kulcsfontosságú szerepet játszanak a természetünkben, mivel számos növény beporzását végzik. A méhpopulációk száma viszont világszerte csökken, ami komoly veszélyt jelent az élelmiszer-ellátásunkra is. Azonban te is tehetsz a méhek védelme érdekében, ha kialakítasz egy méhbarát kertet. Ehhez viszont nem árt tisztában lenned vele, hogyan is valósítható meg mindez.

Méhbarát kert kialakítása
Forrás: Freepik

Méhbarát növények

A méhek imádják a színes és illatos virágokat, ezért válassz olyan növényeket, amelyek sok nektárt és virágport termelnek. Kerüld a hibrid növényeket, mert azok kevesebb nektárt termelnek, mint az ősei. A méheknek az egész szezonban szükségük van virágzó növényekre, ezért válassz olyan növényeket, amelyek különböző időpontokban virágoznak. Az ideális növények továbbá általában színesek, illatosak és virágporban gazdagok.

Növényvédő szerek kerülése

A méhek és más rovarok nagyon érzékenyek a mérgező növényvédő szerekre. Ha mérgező szereket használsz a kertedben, az nemcsak a méhek, hanem más fontos rovarok, például a pillangók és a darazsak számára is veszélyes lehet. Kerüld a mérgező növényvédő szerek használatát, és válassz olyan módszereket, amelyek nem ártanak a környezetnek és az állatoknak.

Méhhotel készítése

A méheknek szükségük van egy biztonságos helyre, ahol télen-nyáron nyugalomban élhetik a mindennapjaikat. Szívesen barkácsolsz? Akkor biztosan nem okoz gondot egy méhhotel elkészítése. Az interneten ehhez számos tervet találsz. De ha a DIY munkákat nem neked találták ki, akkor irány valamelyik kertészet vagy barkácsüzlet, ahol már kész méhhotelt lehet vásárolni.

Napos helyre ültess virágokat

Ha méhbarát kertet szeretnél kialakítani, akkor fontos, hogy gondosan megtervezd, hogy hova ülteted a virágokat. A méhek szeretik a napos helyeket, ezért célszerű a kert napos részére elhelyezni őket. Kerüld azokat a területeket, ahol erős szél vagy huzat van, mert ezek zavarhatják a méheket. Ha van lehetőséged, akkor csoportosan ültesd a növényeket, mert így a méhek könnyebben találnak majd rájuk, és hatékonyabban tudják majd beporozni azokat.

A vízről se feledkezz meg

A méheknek ugyanúgy szükségük van vízre, mint az embereknek, ezért fontos, hogy gondoskodj a vízforrásról a kertedben. Kis edényben, akár madáritatóban tegyél ki vizet,

Ép kertben ép méhek

A méhek szeretik a tiszta és rendezett kerteket, ezért gondoskodj arról, hogy a kerted mindig rendben legyen. Vágd le a füvet, de hagyd meg a virágokat, hiszen azok értékesek a méhek számára. Gyomláld ki az ágyásokat, és tartsd tisztán a virágágyásokat. Legfeljebb a növények virág nélküli részeit vágd le. Ha a kertedben van lom, akkor hagyj egy kis területet a lomnak, mert ezek a területek élőhelyként szolgálnak a rovarok számára.

Miért éri meg a mindez? 

Egy méhbarát kert segíti a méhek boldogulását, akik ezt meghálálják, hiszen méz mellett olyan egészségre is jótékony hatású dolgokat köszönhetünk nekik, mint méhpempő vagy éppen propolisz. Hiszen a méz nemcsak sokak kedvence, hanem nagyon egészséges is. Ha megbízható helyi termelőtől szerzed be, akkor friss, jó minőségű termékhez jutsz hozzá amellett, hogy a hazai gazdaságot erősíted.

Ajánló

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ha olyan enteriőr vesz körül, vagy olyat látsz, ami igazából egy csodás szálloda belső terét juttatja eszedbe, akkor nagy valószínűséggel egy...

bővebben