Páraelszívó beszerelése és bekötése, szakszerű telepítése

A páraelszívó beszerelése házilag is elvégezhető, azonban ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes a szakszerű telepítést választani.

Páraelszívó beszerelése és bekötése, szakszerű telepítése

Több okból is fontos a páraelszívó használata. Nemcsak a higiénia és a tiszta levegő, hanem a modern eszközök egyéb előnyei miatt is megéri felhelyezni a konyhába. Beszerelése és bekötése azonban nem olyan egyszerű folyamat. Érdemes tehát elgondolkodni szakember segítségének igénybevételén a páraelszívó szakszerű telepítéséhez. Mindenekelőtt érdemes tudomást szerezni róla, hogy milyen előnyeit élvezhetjük a páraelszívó használatának és milyen adottságú, kiépítésű az adott konyha.

A páraelszívó bekötésének előnyei a konyhában

A páraelszívó a főzést követően keletkező kellemetlen szagokat, a telített levegőt távolítja el a konyhából. Így az nem kerül be a légtérbe, nem terjed át a többi szobába sem. Ráadásul a szennyeződések és a pára más módon is kárt okozhat, például a konyhabútorokban, ami miatt idő előtt tönkremehetnek berendezéseink. A páraelszívó összességében a következő feladatokat egyaránt képes ellátni:

 • a levegő tisztán tartása
 • kellemesebb környezet megteremtése a főzés során
 • a konyhabútorok megóvása

Érdemes tehát elgondolkodni a beszerelésén. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra. Az sem mindegy, hogy milyen fajta páraelszívót szeretnénk telepíteni a konyhába. Miután elhatároztuk magunkat, még előttünk a dilemma: végezzük el házilag, saját kútfőből a beszerelést vagy inkább menjünk biztosra a szakszerű telepítéssel? 

konyhai páraelszívó telepítése

Páraelszívó beszerelése: szakemberrel vagy házilag?

A konyhai páraelszívók többsége igen nagy súllyal rendelkezik, ami megnehezíti a vele kapcsolatos munkálatokat is. Emellett pedig más téren is könnyen hibázhat, aki nincs tisztában a felhelyezéssel kapcsolatos információkkal. Figyelembe kell venni továbbá a konyha adottságait is az ideális hely kiválasztásához. A páraelszívó bekötése során figyelni kell a vonatkozó hazai és nemzetközi szabványok betartására. Az optimális elhelyezés pedig meghatározza a későbbi működést, hatékonyságot is. Rossz kivitelezéssel viszont komoly problémákat lehet okozni. A páraelszívó felszerelése precíz munkát igényel. Nem véletlenül ajánlott szakember segítségét kérni a beépítés során. Amiért biztosan megéri:

 • a páraelszívó szakszerű, biztonságos beszerelése
 • garancia az elvégzett munkára
 • kevesebb idő- és energiaráfordítás
 • egyéni hibák lehetőségének kizárása

Bizonyos esetekben viszont mégis indokolt lehet, ha valaki a házi beszerelés mellett határozza el magát. Ehhez fontos, hogy rendelkezzünk elég rutinnak a háztartási gépek szerelését illetően. Kezdőként és laikusként viszont nem biztos, hogy ez lesz a helyes döntés. 

Mennyibe kerül?

Joggal merül fel a kérdés, hogy mennyit kell költeni a szakszerű kivitelezésre. Ennek ára igen változó lehet és az adott konyha, a páraelszívó típusától is függ, végül mennyinél áll meg az összeg. A végső árajánlat szinte minden esetben egyedi és eltérő. A beszerelés lépései általában a következők:

 • előzetes felmérés
 • régi konyhai szagelszívó elbontása, elszállítása (ha volt)
 • fúrás, kivezetés bővítése
 • páraelszívó beszerelése, bekötése
 • egyéb költségek felszámolása (pl. anyagköltség, kiszállás)

Összességében körülbelül pár tízezer forint körüli tétellel érdemes számolni. Amennyiben nem szakszerűen telepítjük a páraelszívót és házilag “ügyeskedünk”, ennél sokkal nagyobb anyagi kárt is okozhatunk. Arról nem is beszélve, hogy akár balesetveszélyes is lehet.

A páraelszívó szakszerű telepítése lépésről lépésre

Ha eldöntöttük, hogy nem bízzuk a véletlenre és a biztos megoldást választjuk, valószínűleg jól határoztunk. A szakszerű telepítés menete a következő:

 • a megfelelő páraelszívó kiválasztása
 • a vásárlói igények felmérése
 • kivitelezés (falfúrás, beszerelés stb.)

Amennyiben tehát szakszerű segítséget kapunk a páraelszívó beszereléséhez, nincs igazán miért aggódni. A telepítés lépései miatt ugyanis kevésbé kell aggódni. Vannak azonban más kérdések is, amelyekre azért nem árt tudni a választ:

A páraelszívó működésével és egyéb háztartási információkkal kapcsolatban további érdekességeket találhatsz blogunkon.