A páraelszívó működése és a megfelelő típus kiválasztása

Hogyan is működik a páraelszívó és miért annyira fontos konyhai kellék? Fontos tudnivalók páraelszívó választás előtt állóknak.

A páraelszívó működése meghatározza a konyha állapotát. Amennyiben aktívan főzünk és használjuk a tűzhelyet, egyre több szennyeződés alakul ki, amely több mint kellemetlen következmény. Egy modern páraelszívó azonban megakadályozza mindezt és tiszta, friss levegőt biztosít. Nézzük, hogyan is működnek és miért van rájuk szükség. 

Miért fontos a páraelszívó használata a konyhában?

Több okból is fontos, hogy aktív konyhai tevékenység mellett használjunk páraelszívót. Nemcsak a higiénia és a tiszta levegő, hanem a modern eszközök egyéb előnyei miatt is megéri felhelyezni. A legtöbb mai eszköz már szinte teljesen halk és csendes, jó teljesítményt nyújt. Ezáltal nem kell amiatt sem aggódnunk, hogy zavarni fog minket a főzés során. Sőt, a megvilágításnak és okosfunkcióknak köszönhetően akár javíthatja is az élményt.

Az elszívók egyik legfontosabb szerepe tehát, hogy a főzést követően keletkező kellemetlen szagokat, a telített levegőt eltávolítsa a konyhából. Így az nem kerül be a légtérbe, nem terjed át a többi szobába sem. Ráadásul a szennyeződések és a pára más módon is kárt okozhat, például a konyhabútorokban, amely miatt idő előtt tönkremehetnek berendezéseink. A páraelszívó összességében 

  • tisztán tartja a levegőt,
  • javítja a főzés élményét és 
  • megóvja a konyhabútorokat is.
Páraelszívó előnyei

A páraelszívó fajtái és típusai

A páraelszívók több fajtáját és típusát is megkülönböztetjük. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A konyhánk méretétől és egyéb tényezőktől is függ, hogy melyiket lenne érdemes felhelyezni. Találhatunk hagyományos és modernebb szerkezeteket egyaránt. Nézzük a további lehetőségeket:

Döntött páraelszívó működése

A döntött páraelszívó egyik legnagyobb előnye, hogy kialakításának köszönhetően esztétikus megoldást nyújt. Nem utolsósorban kényelmes is, hiszen a főzőlap könnyebben hozzáférhetővé válik, ellentétben a vízszintes felhelyezéssel. 

Filteres páraelszívó működése

A filteres megoldás egyik legnagyobb előnye, hogy elkerüljük a körülményes és bonyodalmas felszerelést, bekötést. A páraelszívó működése apró szén szemcsékkel együtt szintén távoltartja a szennyeződéseket. A filternek köszönhetően pedig végül tisztított levegő kerül vissza a légtérbe.  

A páraelszívó működése, beüzemelése

A páraelszívó működése szerint több kategóriára bontható. Belső- és külső motoros készülékek közül szintén válogathatunk. Aki minél csendesebb, zajmentes szagelszívót szeretne vagy több hasznos funkciót (pl. kijelző, világítás), specializált, modern termékeket is beszerezhet a piacon. A páraelszívó egy csőrendszeren keresztül, aktív szénszűrővel szívja ki a levegőt. Meg kell határozni, hogy mekkora mennyiségben keletkezik telített levegő a légtérben. Kisebb konyhák esetén értelemszerűen kisebb kapacitás is elegendő lehet, viszont közepes- vagy nagyméretű esetén már indokolt a magas teljesítményre szint elérésére törekedni. 

Kivezetéses- és visszakeringetéses üzemmódban szintén használhatjuk a páraelszívót. A különbség a következő:

  • kivezetéses üzemmód esetén a levegő a szabadba, míg
  • visszakeringetéses üzemmódnál a konyha légterébe jut vissza a tisztított levegő. 

Utóbbi forma esetén javasolt az aktív szénszűrő karbantartása, tisztítása és időközönkénti cseréje. A beüzemelés során továbbá meg kell határozni, hogy milyen magasra és szélesre tegyük a páraelszívót. Az ideális szög 65-75 cm magasságú. Minél magasabb, annál szélesebb méretre is lesz szükségünk. 

Páraelszívó beüzemelése

Hogyan válasszuk ki az ideális konyhai páraelszívót?

Az első és legfontosabb kérdés mindig, hogy milyenek a konyha adottságai. Páraelszívót ugyanis a körülményekhez igazítva érdemes vásárolni. Kérhetünk tanácsot is a tervezés előtt külső szakemberektől, illetve a beszerelést is célszerű lehet segítséggel elvégezni. Szintén fontos tényező, hogy milyen rendszerességgel, mennyit használjuk a főzőlapot és a konyhát, továbbá milyen kényelmi szempontok érhetőek el az adott páraelszívóval. A teljes döntési folyamat összességében tehát a következő:

  • A páraelszívó szükségessége: mindenekelőtt határozzuk meg, hogy kell-e szagelszívó a lakásba. Amennyiben egyáltalán nem főzünk vagy csak igen ritkán, nem biztos, hogy megéri egy modern, többfunkciós páraelszívó. Ha viszont igen, akkor szinte nem is kérdés!
  • Kényelmi és egyéb szempontok: tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mi a fontos: a jó teljesítmény vagy egyéb funkciókat is szeretnénk? Döntött vagy filteres páraelszívó? Mivel szagelszívót hosszú távra választunk, ezért célszerű alaposan átgondolni saját igényeinket és a konyha adottságait. 
  • Páraelszívó működés, beüzemelés: végül, de nem utolsósorban pedig működőképes állapotba kell helyezni a szerkezetet. Amennyiben házilag, esetleg erősítéssel próbáljuk meg felhelyezni a páraelszívót, tartsuk be a szükséges lépéseket. Figyeljünk a megfelelő méretre, a nemzetközi szabványokra és a különböző típusok sajátosságaira. Javasolt azonban szakember segítségét kérni, amennyiben nem teljesen vagyunk otthon a beszerelést illetően.

A páraelszívó működésével kapcsolatban további információkat találhatsz blogunkon, a megfelelő tisztítás mellett információkat találhatsz a kiválasztással kapcsolatban is.