Páraelszívó tisztítása: mikor és hogyan takarítsuk?

A konyhai páraelszívó tisztítása házilag is elvégezhető folyamat. Fontos azonban a szűrő alapos mosása, a rendszeres, havi szintű karbantartás.

A páraelszívó a modern konyha egyik fontos kelléke, azonban időről időre tisztítani szükséges. Érdemes azonban nem félvállról venni a kérdést, hiszen alapos karbantartást igényel. A zsírfoltok és a különböző szennyeződések ugyanis egyre több problémát okozhatnak. A külső-belső tisztítás, a szűrők és egyéb tartozékok mosása szintén elengedhetetlen a tökéletes végeredményhez. Legyen szó cata-, inox- vagy electrolux típusú páraelszívó szűrő tisztításáról. Fontos tudnivalók a konyhai elszívó takarításával kapcsolatban.

Milyen időközönként és miért érdemes tisztítani a páraelszívót?

Joggal merül fel a kérdés, hogy milyen időközönként érdemes tisztítani a páraelszívót. A válasz több tényezőtől is függ. Az egyik ilyen, hogy mennyit és milyen sűrűn főzünk a konyhában. Főleg ha a szagelszívó a tűzhely felett található. Amennyiben aktívan tevékenykedünk, ajánlott folyamatosan, havi szinten karbantartani. Ez azért fontos, mert ha nem tisztítjuk, egyre több szennyeződés lepi el. Ekkor pedig akár teljesítményromlás is bekövetkezhet. Nem utolsósorban baleset- és tűzveszélyes lehet, ha nem figyelünk oda rá. A fő okok, amelyek miatt tehát ajánlott időt szánni a takarításra a következők:

  • Tisztaság és higiénia
  • A teljesítmény és az élettartam szinten tartása
  • Páraelszívó zsírtalanítás és a makacs szennyeződések eltávolítása 
  • Balesetmegelőzés

Mivel a páraelszívó az aktív használat mellett folyamatosan dolgozik, állandóan terhelés alatt áll. Ahogyan minden más berendezés, a szagelszívó sem bírja örökké. Alapvetően azonban hosszú távon számolhatunk vele a legalább 10 éves átlagos élettartama miatt. Ehhez viszont az is szükséges, hogy szánjunk időt a tisztítására.

szagelszívó tisztítása

A páraelszívó és a szűrők tisztítása lépésről lépésre

Amennyiben meggyőződtünk róla, hogy a páraelszívó tisztítása szükséges, már jó úton járunk. Ezt követően viszont még el kell végeznünk a legfontosabb lépéseket. Minél alaposabb munkát végzünk, annál többet teszünk a szagelszívó állapotáért. Tekintsük át lépésről lépésre, mi is lesz a dolgunk:

  • Külső tisztítás: a páraelszívó külsejét egyszerűen lemoshatjuk és törölhetjük. Egy szivacs és egy zsíroldó tökéletesen elegendő lehet. Amennyiben biztosra akarunk menni, speciális tisztítószereket is találhatunk a piacon. Ezek megvédik a páraelszívó felületét és semmiképp nem okoznak külső károsodást.
  • Belső tisztítás: ha nemcsak a látvány miatt szeretnénk kitisztítani a szerkezetet, érdemes belső takarítást is végezni. Itt azonban már némileg árnyaltabb a kép. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen szűrő található benne. Lehet papír- vagy műanyag zsírszűrő, illetve fémből vagy szénből készült is. Papírszűrő esetén egyszerűen lecserélhetjük a régit, a többinél viszont alapos, rendszeres tisztításra van szükség. 
  • Teljes körű tisztítás: fontos, hogy minden tartozékot megfelelően lemossunk. Ezek többségéhez elegendő fertőtlenítőszer, azonban egyes darabokat érdemes időnkét szét is szerelni a kellő tisztasághoz.

A páraelszívó tisztítása tehát nem bonyolult feladat, de érdemes szem előtt tartani bizonyos szempontokat. Amellett, hogy minden részét alaposan ki kell tisztítani, az is fontos, hogy milyen szűrők és kellékek tartoznak hozzá. Azt pedig mindig ellenőrizzük le, hogy milyen szűrőket találhatunk a szagelszívóban. A szagelszívó szűrő tisztítása és a megfelelő külső-belső karbantartás meghozza az eredményét is elősegíti a hatékony teljesítményt. Fontos továbbá észben tartani, hogy az egyes (pl. alkoholos) tisztítószerek nem tesznek jót a páraelszívó felületének. Lehetőség szerint ezeket ne használjuk, ha van kéznél jobb alternatíva.

szagelszívó szűrő tisztítása

Házilag vagy szakszerű segítséggel végezzük a páraelszívó zsírtalanítását, tisztítását?

Amennyiben házilag szeretnénk elvégezni a páraelszívó tisztítását, megtehetjük. Mivel az ápolás folyamatos, havi gondozást igényel, nem is érdemes minden alkalommal külső segítséget kérni. Ha megfelelően végezzük el, talán egyáltalán nem is lesz rá szükség. Előfordulhat, hogy a zsírlerakódások és makacs szennyeződések már jelentős mértékben kitűnnek és nem igazán tudjuk egyszerűen lemosni őket. Ekkor célszerű külső tisztítást, szakértőket hívni.

A piacon több olyan takarítócég is létezik, amelyek a konyhai páraelszívó tisztítását is professzionális körülmények között végzik el. Ekkor biztosak lehetünk benne, hogy a szagelszívót a lehető legjobb állapotban “kapjuk vissza”. Sokszor olyan foltok és szennyeződések is adódhatnak, amelyekről nem veszünk tudomást és a teljesítmény romlását okozzák. Évente egyszer ezért megfontolandó, hogy általános karbantartás címszó alatt igénybe vegyük a konyhai takarítócégek szolgáltatásait.

Ha kedvet kaptál, hogy még több információkat szerezz vagy új szagelszívót szereznél be, olvasd el blogunkon, hogy milyen páraelszívót érdemes vásárolni 2021-ben.