A térköves kertek alapelvei

A térkő – a közmegítéléssel szemben – több, mint egyszerű útburkolat.

A térkő – a közmegítéléssel szemben – több, mint egyszerű útburkolat. Sokan nem tudják, de az egyik legfontosabb kerti elem, hiszen 1) praktikus, 2) időtálló és tartós, illetve 3) rendkívül látványos díszítőelem.

A praktikusságát illetően rengeteg helyen lehet felhasználni, legyen szó:

  • Autóbeállóról
  • Kerti utakról
  • Grillezőkről és tűzrakóhelyekről
  • Kerti tavakról
  • Esőkertekről

Ezenkívül szegélyekhez is használható, így megkönnyítve a kerti szegély íveinek kialakítását.

Térkő járda lerakása
Forrás: Freepik

Tartósságát tekintve nem árt neki a fagy vagy a hőség, ezért célszerű hozzáértő szakemberrel burkoltatni, mert a későbbiekben – hacsak nem sikerül rosszul a kivitelezés – már nem szükséges hozzányúlni. Akadhatnak különbségek az egyes márkák között, ezért célszerű nem spórolni, és minőségi, tartós megoldást választani.

A térkő rengeteget tud dobni egy kert hangulatán. Ehhez azonban nagyon gondos és hozzáértő tervezésre van szükség. Ahogy a térkő minőségén, úgy a kertbe történő betervezésén sem szabad spórolni!

Mire érdemes figyelni a térköves területek megtervezésekor?

1. Ne csak a házat vagy a kertet vizsgáljuk, hanem a teljes összképet!

Mivel a saját otthonunkról van szó, ezért előfordulhat, hogy nem látjuk a fától az erdőt. Ilyenkor jóval könnyebb elveszni a részletekben, mint ha friss szemmel szemlélnénk a területet. Ez ellen az egyik legjobb módszer az, ha hátrébb lépünk, és madártávlatból szemléljük meg a teljes látképet – és nem egyenként vizsgáljuk az otthonunk elemeit. Egy másik jó módszer a friss szemek bevonása a folyamatba, amelyet a következő pontban ismertetünk.

2. Több szem többet lát

Ez a régi mondás különösen igaz a kert megtervezésénél. Minél többen látják a területet, annál teljesebb képet kaphatunk a hangulatról és az egyes kerti elemek harmonizálásáról. Egyrészről érdemes mindkét nem képviselőit bevonni a folyamatba, hiszen teljesen más szempontokat veszünk figyelembe nők és férfiak, amikor egy kertet vizsgálunk. Másrészről érdemes korban is eltérő embereknek megmutatni a kertet és a térköveket, hiszen a különböző generációknak különböző véleményük van az aktuális korszellemről és stílusjegyekről.  

3. A színek összjátéka

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a térkő kiegészítse és feldobja a kertet, úgy kerüljük a házfalakkal vagy a kerítéssel megegyező színek használatát. A térkő kiegészítő szerepének éppen az a lényege, hogy becsempészi a kertbe azt a hangulatot, amelyet a ház vagy a kerítés nem képes. Amennyiben ugyanolyan színű térkövet használunk, akkor kiegészítés helyett bele fog veszni a látképbe, még dominánsabbá téve a fő színt – amely így már túl sok lehet.

Kivételt jelentenek a házzal vagy kerítéssel nem közvetlenül határos térkövek. Ekkor ugyanis távolabb vannak, így más színek is megjelennek az említett elemek között, tehát a térkő tényleg kiegészítőként tud funkcionálni. Kiválóan használhatóak például kerti konyha alapjaként is így összehozva színében és jellegében a kert többi részével.

4. A térkő és a növények

A növények sok gondozást igénylő élőlények, amelyeknek nem mindegy, hova ültetjük őket. Egy árnyékos részeket szerető növényt napra ültetni, vagy egy homokos talajt kedvelő növényt agyagos talajba ültetni nem biztos, hogy jó ötlet. 

Éppen ezért érdemes először azt megtervezni, hogy a kert mely részébe pontosan milyen növényt szeretnénk ültetni – és csak ez után kialakítani a térköves kerti utakat, járdákat.

5. Szakember bevonása

Ahogy az látható, a térkövezés nem egyszerű feladat – és akkor még nem említettük magát a burkolási szakmunkát. Célszerű tehát szakember segítségét igénybe venni, ahol külön előny, ha a térkő gyártását és lerakását ugyanaz a cég végzi.

Térkő lerakása
Forrás: Freepik

A hazai piac emblematikus szereplője, a 100%-os magyar tulajdonban lévő Kovi-Kő Térkőgyár pont ilyen vállalkozás! 

A vásárlást ingyenes tanácsadással segítik, és nem számít, ha csak kisebb mennyiségű térkövet szeretnénk vásárolni, hiszen ezen mennyiségekre vonatkozó igényeket is ki tudnak szolgálni.

Emellett biztosítják a kezükből kiadott munka minőségét, hiszen térköveikre 10 éves garanciát vállalnak, amelyek minden vonatkozó hazai és EU-s szabványnak megfelelnek.

A kivitelezésnél pedig kizárólag szakértő és megbízható, számos referenciamunkával rendelkező térkőburkolókkal dolgoznak együtt.