Minden, amit a fehér szegélylécekről tudnod kell

2020. november 04.

fehér szegélyléc szürke fallal

A fehér szegélyléc napjaink egyik felkapott lakberendezési trendje. Míg évekkel ezelőtt az volt a szempont, hogy a parketta szegélyléc színében megegyezzen a padló színével és mintájával, addig

manapság pont az a divat ha elüt tőle.

A fehér szegélyléc

Mint sok más trend, a fehér szegélyléc trendje is az USA-ból érkezett. És gyakorlatilag meghódította a hazai lakberendezési piacot is.

A fehér szegélyléc előnye, hogy nagyon jól variálható. Mindenféle falszínhez, padlóhoz és bútorhoz illik. Jól passzolnak akár laminált padlóhoz, akár valódi fa parketta mellé.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a fehér szegélyléc unalmas, de ez óriási tévedés. Nem is gondolnád, hogy milyen sok stílushoz illik. Ugyanúgy kombinálhatod modern stílussal, mint egy klasszikus irányzattal. Csupán minta kérdése.

MDF szegélyléc vagy polisztirol szegélyléc?

A fehér szegélyléc anyaga többféle is lehet. A két leggyakoribb:

  • az MDF és
  • a polisztirol.

Az MDF szegélylécnek van festhető és nem festhető kivitele. A festhetőt akár többször is le lehet festeni. Elég strapabíró, de a vizet nem viseli jól, ezért vizes helyiségbe nem ajánlott. Oda speciális vízálló szegélylécet kell feltenni. Az MDF szegélylécet akár klipszekkel lehet rögzíteni, akár ragasztással feltehető.

A polisztirol szegélyléc előnye, hogy vízálló, így akár egy fürdőszobában is lehet használni. Nem szabad összetéveszteni a többi polisztirol stukkóval, mert ezeknél jóval strapabíróbb. A polisztirol elnevezés ezért kicsit csalóka, valójában egy extrudált, nagy sűrűségű polisztirolról van szó, ami egy zárt cellás, kemény, homogén hab. Nem kell tehát attól félni, hogy ha véletlen valami nekimegy, akkor az benyomódik. Persze nem kell szándékosan ütögetni, nomrál használat mellett semmi baja nem lesz. 

A polisztirol szegélyléc alapból fehér, de bármikor átfesthető és első felrakás előtt érdemes is átfesteni.

Fehér szegélyléc profilok

A parketta szegőléc profilok közül az alapján kell választani, hogy milyen stílusú helyiségbe tervezed. Vannak az egyszerűbb, letisztult vonalvezetésűek, amik ideálisak modern környezetbe. A modern szegélylécek közé tartoznak például a szögletes fehér szegélylécek és a minimálisan ívelt szegélylécek, aminek a felső része lekerekített, íves kialakítású.

Ha ennél klasszikusabb vonalvezetésre vágysz, akkor a díszesebb kivitelek közül kell nézegetned. Ezek polgári lakásokban mutatnak nagyon jól.

Mekkora fehér szegélylécet válasszak?

A szegélyléc profilja után a szegélyléc magasságát kell kiválasztani. Nagyon sokféle méret közül lehet válogatni. A 2-3 centiméteres magasságtól kezdve egészen a 15-20 cm magas szegélylécig van választék.

Az ideális szegélyléc magasság a szoba belmagasságától függ.

Egy alacsony belmagasságú helyiségbe egy túl magas padlószegély nem szerencsés, mert nagyon összenyomja a teret. De ha bőven van légtér, akkor te is választhatsz magasabbat. Sőt, az a jó, ha magasabb választasz, mert egy nagy belmagasságú térben ez tud szépen érvényesülni.

Egy normál belmagasság esetén általában 5-7-10 centi magasságú szegélylécet szokás választani. Idehaza az átlagos belmagasság 275 cm körül van, ehhez nyugodtan választhatsz 7-10 centis szegélylécet. Ezzel nem igazán lehet mellélőni. Ha ennél picit magasabb a belmagasság, akkor akár a 10-15 cm magasságú szegőlécek közül is szemezgethetsz. Egy 3 méter feletti belmagasságú szobába legalább 15 centis padlószegély az ideális, különben jelentéktelenül hat majd és nem lesz arányos a tér.

A fehér szegélyléc felrakása

Kétféle módon lehet rögzíteni a laminált padló szegélyléceket:

  • Lehet rögzítő klipsszel a falhoz és a padlóhoz rögzíteni a parketta szegőlécet. Ez az ún. klipszes rögzítés. Ennek az előnye, hogy bármikor felszedhető anélkül, hogy a fal, a parketta vagy laminált padló sérülne. 
  • A másik lehetőség a ragasztás, amikor a fehér szegélylécet a falhoz ragasztod. Ez a megoldás nem szedhető le, viszont értelemszerűen stabilabb is. Bár a ragasztáshoz egyes parkettaragasztó fajták is alkalmasak, de mielőtt nekiállnál vele ragasztani, mindenképpen nézd meg a ragasztó felhasználási lehetőségeit. A nagydobozos parkettaragasztókhoz képest valamivel egyszerűbb dolgod lesz, ha a ragasztáshoz kinyomópisztollyal használható szegélyléc ragasztót választasz.

Rögtön adódik a kérdés, hogy a fehér szegélylécet hogy érdemes rögzíteni?

Bár a klipszes megoldás elsőre hallásra nagyon praktikusnak tűnhet, hiszen bármikor felszedhető és cserélhető, de ha a falak nem egyenesek, akkor nem fog szépen mutatni a felrakott szegélyléc.

A fal mentén itt-ott lesznek rések, amik jól mutatják, hogy nem egyenes a fal. Ilyenkor a fehér szegélyléc ragasztása jobb választás, merthogy azzal teljesen le tudod követni a falat. Ezek ugyanis valamennyire flexibilis szegőlécek, nem annyira merevek mint mondjuk egy fa szegélyléc.

A laminált padló szegélylécek felrakása nem ördöngösség, egyedül az illesztéseknél és a sarkoknál érdemes jobban odafigyelni, hogy a végeredmény szép legyen. A sarkok kialakításához lehet kapni sarokprofilokat, de ha igazán szép eredményt szeretnél, akkor a gérvágást célszerű választani. Még akkor is, ha a mester nem rajong az ötletért. Ilyenkor a gérvágó dobozba a szegélylécet megfelelően elhelyezve, nagyon pontosan 45 fokban kell megvágni. Bár ez a folyamat igényel némi precizitást, de a végeredmény magáért beszél. A polisztirol szegélylécekhez általában nem is lehet kapni sarokelemet, azokat mindenképpen így kell vágni.

Ajánló