A legjobb kerti konyha nyomában

A kerti konyha a saját kerted kihasználásának egyik legjobb módja. A kinti főzőcskézés igazi társasági esemény. De mi is kell egy ideális kerti konyhához? Mire érdemes odafigyelni, ha egy kerti konyhát szeretnél a saját otthonodba?

A kerti konyha a saját kerted kihasználásának egyik legjobb módja. A kinti főzőcskézés igazi társasági esemény. De mi is kell egy ideális kerti konyhához? Mire érdemes odafigyelni, ha egy kerti konyhát szeretnél a saját otthonodba?

Közös tér ereje

A kerti sütögetés, főzőcskézés akkor tud igazán szórakoztató lenni, ha minél többen be tudják vonni magukat. Ha az aktuális séfjelölt a kert egyik sarkába van száműzve, míg a többiek máshol beszélgetnek, az nem annyira szerencsés. A kinti főzés igazi társasági esemény kell legyen. Miközben valaki a grillen süti a húsokat és zöldségeket, mellette a többiek az asztaloknál kényelmesen beszélgethetnek és ki-ki egy időre besegíthet. 

Ehhez viszont szükség lesz egy nagyobb térre, ahol kényelmesen elfér egymás mellett a kerti konyha és a kinti asztal székekkel vagy éppen kényelmes kinti kanapéval.

Fedett kerti konyha étkezőasztallal
Forrás: Grillo
Kerti konyha napernyős étkezővel
Forrás: Place of my taste
Kerti konyha étkezőasztallal és raklap bútorral
Forrás: Loods5
Kerti konyha étkezőasztallal
Forrás: Casa Tres Chic

Nem árt egy jó tető

A kerti konyhát akkor tudod maximálisan kihasználni, ha a néha szeszélyes időjárási körülményeknek is megfelel. Egy tetőnek a nyári záporok idején jó hasznát tudod venni. Ha jön egy kis borulás, nem kell hirtelen mindent összepakolni. A tető alatt kényelmesen tudsz sütögetni, amíg elmúlik az eső. Arra viszont ügyelj, hogy a tető ne akadályozza a szellőzést!

Kerti konyha és bárpult tetővel
Forrás: Pinterest
Kerti konyha féltetővel
Forrás: Gardelino
Kerti konyha tetővel
Forrás: 101 Recycled Crafts

Kerti konyha árnyékolása

Az előző témához szorosan kapcsolódik az árnyékolás kérdése. A nyári forróság idején egy közvetlen napfénytől védett hely sokkal kellemesebbé teszi a kinti konyha használatát. Többféle megoldás is létezik a kerti konyha árnyékolására. 

pergola kerti konyhába
Forrás: Jenn Feldman Designs
Kerti konyha árnyékolása nádszövettel
Forrás: Atlantic Byron Bay

Lehet fix ácsolt tetőt tenni, ami a napfény mellett az esőtől is véd. De egy jól beállított napvitorla is tökéletesen megfelel a célnak és még jól is néz ki. A pergola is jó megoldás lehet. Itt aztán rengeteg verzió közül választhatsz attól függően, hogy milyen stílust szeretnél és milyen vastag a pénztárcád. A hagyományos fix fagerendás pergola mellett választhatsz modern, fém pergolát is, ahol a lemezek állását szabadon vezérelheted.

Kerti konyha árnyékolása napvitorlával
Forrás: Eigen Huis and Tuin
Kerti konyha árnyékolása pergolával és vitorlával
Forrás: Home BNC

Hangulatos világítás a kerti konyhánál

A nyári időszakban az egyik legjobb dolog, hogy sokáig világos van. Lehet kint ülni a kertben, beszélgetni vacsorázni. És ha megoldod a kinti világítást, még a naplemente sem vethet véget a nyáresti beszélgetéseknek. Nem kell reflektorokkal nappali világosságot csinálni, egy sejtelmes hangulatvilágítás tökéletes megfelel. 

A kültéri hangulatvilágítási lehetőségek választéka is elképesztően széles. A gömblámpás izzósoroktól kezdve, a különböző villanykörtés izzósorokon át mindenféle megoldással találkozhatsz. Kinek melyik stílus jön be, mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Csak arra figyelj, hogy mindig időjárásálló, kültéri világítást használj! 

Big Green Egg kerti konyha izzósorral
Forrás: Robin Bowen DIY Bests

A kültéri gömblámpás izzósorok előnye, hogy nagyon egyszerűen használhatóak és eközben nagyon hangulatosak. A kültéri napelemes földbe szúrható lámpák szintén nagyon jó hangulatot tudnak este teremteni. Olyan lámpást is használhatsz, amit akár az asztalra tehetsz, akár a falon egy kampóra kiakaszthatsz, ahol épp szükség van több fényre.

Kivilágított kerti konyha pergolával
Forrás: Place of my taste
Kerti konyha világítás
Forrás: 101 Recycled Crafts
Kivilágított kerti konyha kandallóval
Forrás: Home BNC

A kerti konyha funkciói

Míg egy benti konyha esetén vannak szabályok, amiket a konyhatervezés során érdemes betartani ahhoz, hogy egy jól használható konyhát kapj, addig a kerti konyha esetén sokkal lazábbak az elvárások. A legfontosabb szempont a kényelem. 

munkapult kerti konyhába
Forrás: Kennedy Colleen

A kinti főzés és sütés ugyanúgy igényli, hogy legyen a munkapulton szabad felület az előkészületekhez, mintha csak bent lennél. Szintén hasznos, ha a víz is ki van vezetve a kerti konyhába, így akár főzés közben is elmosogathatsz mindent, amire már nincs szükség. Bár az is igaz, hogy a víz kivezetése és az elfolyás megoldása azért már egy nagyobb munka és ez a költségeken is meglátszik. De ha valaki megteheti, mindenképpen célszerű megoldani.

Polcos kerti konyha mosogatóval
Forrás: WWOO

Élet a BBQ-n túl

Talán a legelterjedtebb kinti sütési megoldás a különböző grillek használata, legyen az akár gázzal működő, akár fatüzeléses. De hiba lenne azt gondolni, hogy a BBQ az egyedüli lehetőség, ha kerti konyhát szeretnél. A klasszikus grillsütők mellett a kerti konyhában el lehet helyezni akár főzőlapot, akár pizzasütőt vagy éppen kemencét is, ha a hely engedi. De a magyar otthonokban is gyakran felbukkanó bográcshelyekre vagy éppen szalonnasütőkre is eshet a választásod.

Kerti konyha grillsütővel és pizzasütővel
Forrás: Luxapatio
Kerti konyha grillel, kemencével, főzőlappal és Big Green Eggel
Forrás: 101 Recycled Crafts
Sarki kerti konyha kemencével és hordó asztallal
Forrás: Grills N’ Ovens
Kerti szalonnasütő székekkel
Forrás: Jenna Sue Design

Újrahasznosítás jegyében

A kerti konyhák szépsége, hogy akár saját kézzel is elkészíthetőek, de persze szakemberhez is fordulhatsz. Az építésükhöz újrahasznosíthatóak akár a felújításból maradt bontott téglák, gerendák is, de még a kimaradt falicsempét is felteheted. Egy vidéki country stílusú kerti konyhához például nagyon jól illenek a cementlap hatású falicsempék.

Kerti konyha újrahasznosított falécből
Forrás: Home BNC
Téglából épített kerti konyha
Forrás: Dale’s Remodeling
Kerti konyha cementlap díszítéssel
Forrás: Cement Tile Shop

Időjárásálló kerti konyha

Akár tető van rajta, akár nem, a kerti konyhádat úgy kell megtervezni és kivitelezni, hogy az kibírja az időjárási viszontagságokat. A munkalaphoz célszerű olyan anyagot választani, ami a vizet és a fagyot is bírja. Ebből a szempontból a különböző betonpultok vagy kőpultok a legmegfelelőbbek. A fa munkapultok bár nagyon szépek, de csak akkor őrzik meg a szépségüket, ha gondoskodsz a rendszeres karbantartásról.

Kerti konyha kőből
Forrás: Landscape Aesthetics
Időjárásálló kerti konyha kőből
Forrás: 101 Recycled Crafts

Fűszerkert a kerti konyha közelében

A boltban vásárolható fűszernövényekkel sokszor az a probléma, hogy nem tudod sokáig életben tartani őket. Néhány főzésre felhasználod, de előbb vagy utóbb újat kell vásárolni. 

Ha van rá lehetőséged, nem fogod megbánni, ha a kerti konyha közelében egy saját fűszerkertet is csinálsz. Így rögtön kézreesik a friss fűszer. Nem kell külön boltba menned, ha csak néhány levélnyi fűszernövény kell. A rozmaring, a bazsalikom, az oregánó, a menta, a zsálya mind olyan fűszernövények, amik egy ilyen kinti főzés során jól jönnek.

Kerti konyha pizzasütővel és fűszerkerttel
Forrás: Real Estate AU
Kerti konyha fűszerkerttel
Forrás: Platt Hill Nursery

Bárpult a kerti konyha mellett

A benti konyháknál is trendi megoldás akár kültéren is kivitelezhető. Miért ne lehetne olyan kültéri konyhád, aminek van egy bárpult része is? Miközben folyamatosan készülnek az ételek, a családtagok vagy a barátok végig együtt vannak, senki sem marad ki a jóból. A bárszékeken kényelmesen lehet beszélgetni és amint elkészülnek a friss fogások, akár ott a pultnál is meg lehet enni.

Kerti konyha hosszú bárpulttal
Forrás: Dutchcrafters
Fehér kerti konyha bárpulttal
Forrás: Better Homes and Gardens
Bárpultos kerti konyha kemencével
Forrás: Dynamic Services London
Kerti konyha bárpulttal
Forrás: Landscape Aesthetics

Kerti konyha raklapból?

Manapság igazi DIY trend a raklapok újrafelhasználása és különféle hasznosítása. Miért ne lehetne kerti konyhát raklapból készíteni? Egyrészt nagy divatja van, másrészt egy viszonylag pénztárcabarát megoldás, ha kerti konyhát szeretnél magadnak. Nem kell megijedni a raklap robosztusságától. Megfelelő felületkezeléssel és színekkel, igazán barátságossá tehető és akár egy romantikusabb stílushoz is jól áll. A maga robosztusságában pedig nagyon jól illik a vidéki country stílushoz.

kerti konyha raklapból
Raklapos kerti konyha sütővel szemből
Raklapos kerti konyha sütővel és eszközökkel
Forrás: Wooden Pallets Ideas

Tárolók a kerti konyhában

Egy átlátható konyhában mindig élvezetesebb a főzés, mint egy olyanban, ahol állandóan keresgélni kell, hogy mit hova raktál. Tároló kapcsán sem kell nagyon túlgondolni egy kerti konyhát. Bőven elég, ha van egy kis polc, amire ki tudod pakolni az eszközöket, a fűszereket. 

Világos kerti konyha fali tárolókkal
Forrás: Home Morden
Fekete kerti konyha polcokkal és Big Green Eggel
Forrás: Familie Binnenstebuiten
Egyszerű kerti konyha tárolókkal és Big Green Eggel
Forrás: One Kindesign

De akár ideiglenes, kiakasztható tárolókat is használhatsz. És ugyanúgy jó megoldás lehet egy összecsukható asztal vagy éppen egy kültéri zsúrkocsi. 

Zsúrkocsi a kerti konyhába
Forrás: Katrina Blair

Hűtő a kerti konyhában?

Ha igazán magas szintre akarod emelni a kerti konyhádat, nem hiányozhat belőle egy hűtő. A nyári melegben, a magából meleget ontó tűzhely mellett mindenkinek jól esik egy hűtött ital. Ez viszont már nem a kis költségvetésű kerti konyha kategóriája, itt már mélyebben a pénztárcádba kell nyúlni. Arról viszont ne feledkezz meg, hogy kültérre csak kültéri hűtőt szabad tenni! 

Feltöltött kerti hűtőszekrény
Forrás: Pinterest
Kerti konyha hűtőszekrénnyel
Forrás: Making Your Dream Home A Reality

Ha szeretnéd alacsony költségvetésből megúszni az italok hűtését, a legjobb ha veszel egy nagy fém edényt, amibe a kerti partik alkalmával veszel jégkockát. Bár nem állandó megoldás, de a célnak tökéletesen megfelel.

Italok hűtése jeges vödörben
Forrás: Pinterest

A kerti konyha az egyik legjobb hely az otthonodban a nyári napokon, ahol a barátaiddal, családoddal lehetsz. A közös főzések, a beszélgetések mind hozzájárulnak a közös élményszerzéshez.