Kávécserje gondozása a lakásban, kávé termesztése otthon

2020. november 30.

A kávé cserje bögrében gondozása is lehetséges.

A kávécserje gondozása és nevelése a lakásban a közhiedelemmel ellentétben a mi éghajlatunkon is lehetséges. Ha megfogadod a cikkünkben olvasható tanácsokat, neked is sikerülhet a kávé termesztése otthon. 

Egyes kávéimádók nem adják alább, csakis szemes kávét használnak, amit maguk őrölnek. Ezt már csak úgy lehet fokozni, ha a saját magad által megtermelt kávé termését használod alapanyagként. 

A kávé termesztése, a kávé növény, kávé cserje gondozása lakásban is lehetséges.
Fotó: Pixabay

Persze a legtöbben inkább dísznövényként termesztik a kávécserjét – de azért vannak, akik nem állnak meg itt. Őket a kávékészítés műhelytitkai is érdeklik, például: 

  • Hogyan kell pörkölni a kávébabot?
  • Hogyan kell elkészíteni a kávét úgy, hogy kihozzuk belőle a maximumot? – és Így tovább. 

Ezeket az ismereteket az interneten is meg lehet találni, de semmi sem nyújt olyan magas szintű tudást, mintha mindezt egy tapasztalt baristától sajátítod el. Egy ilyen képzés ideális karácsonyi ajándék is lehet a notórius kávékedvelőknek – ha pedig te is ebbe a csoportba tartozol, akár saját magad is meglepheted vele. Képzés és képzés között persze jelentős különbség lehet. 

Most pedig lássuk, milyen tippeket érdemes követni a kávécserje gondozása során, hogy a végeredmény egy gyönyörű kávénövény legyen!

Mire figyelj a kávécserje gondozása során?

Kávécserje gondozása lakásban, erkélyen is lehetséges, még a nálunk jellemző éghajlati és időjárási körülmények között is. Persze számos olyan tényező van, amire oda kell figyelni, ezeket a cikk további részében részletesen is körüljárjuk. Ezek betartásával azonban szép, egészséges kávénövény lesz a végeredmény, olyannyira, hogy idővel a termést, vagyis a kávébabokat is leszüretelheted. 

Vágjunk is bele!

A kávénövény fajtája

Bár a kávéitalt a coffea arabica és a coffea canephora, vagyis a robusta fajtákból készítjük, valójában mintegy 120 féle különböző kávécserje létezik. Magyarországon a legtöbb helyen arabica kávénövény kapható, a növendék kávécserje ára általában 1000-2500 forint között alakul. Ha külföldről rendeled, többféle kávénövény közül választhatsz és kedvezőbb áron is hozzájuthatsz. 

Milyen földben érzi jól magát a kávécserje?

A legjobb, ha enyhén savas kémhatású földbe ülteted, aminek a pH-ja 5,5-6,5 között van. Kerüld a túlságosan tömör talajt, inkább lazább, jó áteresztőképességű, levegős legyen. 

Mikor érdemes elültetni a kávécserjét?

A kávénövényt szaporíthatod magról vagy dugványozással. Ha magról veted, március elején érdemes elvetni, amikor már beköszönt a kora tavaszi jó idő, tehát 15 fokot is eléri a hőmérséklet. A talaj legyen nedves, néhány centi mélységbe kerüljenek a vetőmagok, a cserepet langyos, napfényes helyre tedd. Ezután kb. 2-3 héttel megjelennek a kis kávénövénykék. 

A kávécserje gondozása és nevelése a lakásban nem ördöngösség. 
A kávécserje növekedésének fázisai – fotó: Wikipédia

A dugványozáshoz először is szükséged lesz egy szép nagy, kifejlett kávécserjére. Vágj le róla néhány fiatal hajtást, az alsó leveleket metszd le, majd a hajtásokat tedd egy vízzel teli befőttes üvegbe vagy vázába. A vízhez adj tápoldatot. Néhány nap múlva megjelennek az első kis gyökérkezdemények. Ekkor ültesd át cserépbe, jó vízáteresztő képességű, tápanyagokban dús földbe. 

A kávécserje nagyon gyorsan nőhet, ilyenkor át kell ültetni nagyobb cserépbe. A legjobb időpont erre is a tavasz kezdete. Átültetéskor vizsgáld meg a kávénövény gyökérzetét, és az elhalt részeket távolítsd el. A cserepet, amibe kerül, félig töltsd fel földdel, helyezed bele a cserjét, majd tegyél annyi földet a cserépbe, hogy színültig legyen. 

A kávécserje elhelyezése a lakásban

A kávécserje gondozása lakásban is lehetséges.
Fotó: Wikipédia

A kávécserje gondozása során néhányan elkövetik azt a hibát, hogy nyáron kiteszik az erkélyre, ahol közvetlenül éri a napsütés. Igaz, hogy a kávé a trópusi, szubtrópusi éghajlaton honos, ám a direkt napfényt nem kedveli. A kávénövény a félárnyékos helyeken érzi igazán jól magát. Bár nyáron jól érzi magát odakint is, és elviseli, ha melegebb van, a 20 fok körüli hőmérséklet a leginkább kedvező a számára. 

Nyáron tehát kiteheted a szabadba, a fentiek figyelembevételével. Télen viszont fontos, hogy 15 foknál ne legyen körülötte hidegebb, mert akkor ledobja a leveleit.  

A kávénövény öntözése

A kávécserje öntözésénél az arany középút a tökéletes megoldás: ne száradjon ki a földje, de ne is áztasd el. A legjobb akkor öntözni, ha a földjének felső rétege már kicsit száraz, de alatta még nedves a talaj. Persze csak mértékkel locsolgasd, hogy ne kapjon egyszerre túl sok vizet. 

Két esetben érdemes kicsit növelni a vízmennyiséget:

  • ha a kávénövény fiatalabb,
  • és nyáron, kánikulában.

Tápoldatot az első évben a kávécserje nem igényel. Az ennél idősebb kávénövényt kéthetente érdemes tápoldatozni, márciustól szeptemberig. 

Mikor lehet szüretelni a kávét?

Ha jól csinálod, a növényed szépen fog fejlődni, lehet, hogy valóságos kis kávéfa lesz belőle. Ha megfelelő volt a kávécserje gondozása, a negyedik évben hozhat először termést. A kávévirágból zöld termések lesznek, amelyek az érés során néhány hónap elteltével bepirosodnak. 

Az élénkpiros kávétermés szüretelhető. A piros burok lehántásával előbukkan a sárgás árnyalatú kávébab. A kávébabokat meleg, szellős helyen érdemes kiszárítani. Pár napos szárítás után pedig pörkölheted a saját termesztésű kávébabot. 

Reméljük, cikkünkkel kedvet csináltunk az otthoni kávétermesztéshez, és sikerült hasznos tippeket adunk. 

Sok sikert a kávécserje gondozásához! 

Ajánló