A fürdőszobatervezés alapjai

A fürdőszobatervezés nem egyszerű feladat, hiszen egy viszonylag kis térben kell sok funkciónak megfelelve tervezni.

A fürdőszobatervezés nem egyszerű feladat, hiszen egy viszonylag kis térben kell sok funkciónak megfelelve tervezni: kád, zuhany, mosdó, wc, csaptelepek. A fürdőszoba tervezésekor elvárás, hogy a rendelkezésre álló területet optimálisan használjuk úgy, hogy a végeredmény praktikus, de egyben esztétikus is legyen. Van néhány olyan szempont, amire a fürdőszoba tervezésekor mindenképpen érdemes odafigyelni. Most ezeket szedtük össze!

Legyen elég tér vagy praktikus termék!

Új ingatlan építésénél van lehetőség szabadon alakítani a fürdőszoba méretét, ilyenkor megkötés nélkül választhatsz szinte bármilyen dizájnnal, mérettel, funkciókkal ellátott terméket, melynek csak a képzelet szab határt. Felújításnál már kicsit más a helyzet, mert nem minden esetben lehet a falat arrébb építeni. Ilyenkor jól jöhetnek azok a termékek, melyek kimondottan olyan fürdőszobákba készültek, ahol a helyszűke miatt a hagyományos szaniterek nem alkalmazhatóak. De nézzünk egy-két példát.

Új ingatlan építésénél a nagyobb méretű fürdőszobákba telepíthetsz klasszikus megjelenésű szabadon álló fürdőkádat vagy modernebb küllemű, nagyméretű sarokkádat. Az épített zuhanyzó sem akadály, a most igen népszerű Walk-in üvegfallal. Elhelyezhetsz több, nagyobb mosdót, akár dupla tálcával és lefolyóval, hogy egyszerre többen is mosakodhassanak, amennyiben a szükség így kívánja.

Amikor kicsi a helyiség, akkor eljön az ideje a praktikus termékeknek, melyek nem szenvednek hiányt dizájnban, de elsődleges céljuk, hogy kis helyen is megfelelő tisztálkodási lehetőségeket nyújtsanak. Ezek lehetnek például kádparavánok, melyek lehetővé teszik, hogy a kisebb méretű sarokkádban felállva lehessen zuhanyozni, ha épp nem fürdésre vágysz, vagy a kompakt méretű mosdótálak és csaptelepek, melyek a legkisebb fürdőszobákba is kényelmesen elférnek, anélkül, hogy bárminek az útjába lennének.

Világítás és elektronika a vizes helyiségekben? Mire érdemes figyelni

A vizes helyiségeket is meg kell világítanunk, konnektorokat el kell helyeznünk, hisz rengeteg olyan berendezésünk lehet, melynek használata nem lehetséges áram nélkül. De mit tehetünk, hogy a magas páratartalom és az esetleges fröcskölő víz miatt ne legyen az elektromosság hátrányaiból fakadó veszélyeknek kitéve ingatlanunk? 

Nos választhatunk erre a célra kifejlesztett termékeket, melyek különböző szabványok szerinti védelemmel vannak ellátva. Ilyen például az IP44 védelem is, mely véd az 1 mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek, eszközök (drótok) behatolása ellen és nem utolsó sorban a fröcskölő víz ellen is.

Ha a tervezett világításunk megfelel az IP44-es szabványban foglaltaknak, akkor már csak az elhelyezésükre kell figyelmet fordítani. Egy fürdőszobában az általános, mennyezeti világítás mellett, a mosdó feletti tükörhöz építenek világítást, hogy sminkelésnél és borotválkozásnál is megfelelő fényviszonyok legyenek.

A divatos és modern Walk-in zuhanyzók

Letisztultságuknak köszönhetően ma egyre népszerűbbek a Walk-in zuhanyok, melyek az épített zuhanyzók, rögzített, nem mozdítható üvegfalait képezik. A Walk-in zuhany lényege, hogy csupán egy zuhanyfal van, nincs rajta külön ajtó, így a zuhanyzóba való ki- és belépés rendkívül egyszerű.

A küllemét nagyban befolyásolhatjuk, hisz csak rajtunk múlik, hogy milyen színű vagy formájú hidegburkolatot használunk. Végül, de nem utolsó sorban akár rejtett lefolyót is beépíthetünk, ezzel is növelve zuhanyzónk dizájnját.

Amire érdemes odafigyelni Walk-in rendszer kialakításánál, hogy a vízfolyás iránya megfelelő legyen, mert ha valamely oknál fogva nem így teszünk, akkor egy zuhanyzás miatt úszni fog az egész fürdőszobánk. 

Zuhanytervezés
Forrás: Freepik

Konnektorok a fürdőben

Ahogy a kapcsolók kiválasztásánál is be kell tartanunk pár fontos szabályt, úgy a konnektorok esetén is érdemes minden óvintézkedést betartani, hogy elkerüljük a különböző elektronikai hibákat, baleseteket.

Konnektorok tervezésénél például közvetlenül a zuhanyzók és kádak mellé abszolút nem ajánlott konnektor elhelyezése. Normál esetben a tükör és mosdó környékén, a falon, általában fejmagasságban telepítik az áramot biztosító állomást, hogy megfelelő távolságra legyen a mosdó felől oda fröccsenő víztől.

Csaptelepek: nem mindegy miből folyik a víz

A csaptelepek kiválasztásánál érdemes magas minőségű terméket választani, melyek olyan extrákat tartalmaznak, mint a takarékos és ezáltal környezetkímélő vízfolyatási technológiák. Érdemes odafigyelni a méretekre is és úgy kiválasztani a csaptelepet, hogy arányaiban passzoljon a hozzá tartozó mosdóhoz.

  • Mosdó csaptelep esetén, ha pultra ültethető mosdót választasz, akkor a mosdó magasságát is célszerű figyelembe venni. Ha a mosdó magasabb peremű és hozzá egy alacsonyabb kivitelű csaptelepet választasz, akkor kényelmetlen lesz a kézmosás. Ezért a magasabb peremű mosdókhoz érdemes magas kivitelű mosdó csaptelepet választani.
  • A kádtöltő csaptelep választásánál szintén számít a csaptelep mérete. Itt arra kell figyelni, hogy milyen mélyre nyúlik be a csaptelep. Ha túl rövid csaptelepet választasz, akkor a víz a kád peremére folyhat.
Kádtöltő csaptelep
Forrás: Freepik

Tipp: A csaptelepek tisztításánál érdemes a gyártó előírásait követni. Némely típusnál nem ajánlott például erős súrolószert használni, mert az felsértheti a csaptelep felületét.

A megfelelő csempe kiválasztása

Egy fürdőszobaszalonba betérve rögtön szembesülsz vele, hogy nagyon széles a csempekínálat, ezért sokszor nem könnyű dönteni. Első lépésként érdemes meghatározni, hogy milyen stílusú fürdőszobát szeretnél és ehhez illő csempét válassz:

  • A minimál stílusú fürdőszobákhoz például nagyon jól passzolnak a beton hatású csempék. Ha a szürkeséget szeretnéd megtörni, akkor dekorációs céllal választhatsz mellé famintás burkolólapot. A két hidegburkolat együtt nagyon kellemes összhatást eredményezhet.
  • Ha inkább az extra kisméretű lapok rajongója vagy és szeretnél olyan fürdőszobát, akkor érdemes az egyszerű, de mégis nagyszerű metrócsempék között keresgélni. Ma már a klasszikus méretű, 7,5 x 15 centiméteres metrócsempe mellett léteznek hosszúkásabb metrócsempék is, amelyek akár modernebb stílushoz is remekül illenek.

Jó tanács: A csemperendelésnél mindig ráhagyással számolj!

Ennek mértékét az határozza meg, hogy mennyi vágás lehet a felületben. Az első osztályú burkolólapok minőségi szabványa is enged 5% hibás terméket, tehát ekkora mennyiségig még szabvány szerint nem számít csereszavatosnak, ezért általában legalább 10-15% ráhagyással érdemes számolni. A legpontosabb felmérésért érdemes tervezők segítségét kérni, akik számítógép és speciális szoftver segítségével jóval pontosabb felmérést tudnak készíteni.

Ha úgy érzed profi segítségre van szükséged, akkor fordulj a Hofstädter fürdőszobaszalon szakembereihez. A pilisvörösvári bemutatóterem mellett széles termékválasztékkal, óriási raktárkészlettel már online is várják a lakásfelújítókat, építkezőket.