Könnyűszerkezetes és mobilgarázsok

2021. augusztus 05.

mobilgarázs

Könnyűszerkezetes vagy mobil garázsok

A lemezgarázsok, trapézlemez garázsok és tárolók jellemzően szigetelés nélküli könnyűszerkezetes építmények, amelyeket betonalapra kell rakni. Több színben és méretben is elérhetőek, akár garázsajtóval, akár anélkül.

A garázsajtónak 3 fajtája van:

  1. kétszárnyú kapu
  2. billenő garázskapu
  3. szekcionált garázskapu

Amennyiben szeretnénk szigetelt felépítményt, akkor szendvicspanel garázst érdemes választani.

könnyűszerkezetes garázs

Betonalap előkészítése

Egy trapézlemez / szendvicspanel garázs / mobilgarázs megfelelő telepítéséhez egy stabil betonalap szükséges. Ez egyrészt strukturális stabilitást és tartósságot is ad a szerkezetnek. Egyrészt nem fog megsüllyedni, kisebb eséllyel fog beázni oldalról vagy épp alulról. Másrészt sokkal ellenállóbb lesz a szélsőséges időjárásnak is.

Alap mérete

Az alapnak szánt betont érdemes 20 cm vastagságúra csinálni és jó minőségű, kültéri betont használni (C20 minőség). A C20/25 beton kiváló sávalapozásra, vasalt és vasalatlan lemezalapokhoz, padlószerkezetekhez vagy épp pincefalakhoz is. Jó tulajdonsága, hogy pumpálható minőségű, tehát akár nehezebben elérhető helyekre is könnyen beöntehető egy betonpumpa segítségével. A betonalapot megfelelő vasalattal érdemes ellátni, hogy megakadályozzuk a repedéseket.

A betont minden esteben hagyjuk megszáradni és kiszáradni. A teljes terhelhetőség elérése előtt ne kezdjük meg a felépítmény szerelését. Ha elkészült a betonalap, akkor kezdjünk csak bele a szerelésbe. Ha a házba, tárolóba tervezünk elektromos áramot, világítást is, akkor érdemes annak a kiállását már a betonozás során figyelembe venni és bordás cső segítségével előkészíteni, ahogy a lenti kép bal alsó sarkában is látható.

A könnyűszerkezetes épületek aljazbeton készítésekor mindig figyeljünk arra, hogy 5-5 cm-t oldalanként rászámoljunk az alap kialakításánál.

Vagyis egy 2×3 méteres felépítmény alapját 2.1m x 3.1m méretre kell készíteni.

Arra külön kell figyelni, hogy ne hagyjunk túl nagy ráhagyást a betonalapnál, ugyanis 10-15 cm-es alap túllógás esetén a tetőre eső víz elvezetése nem vagy csak nehezen megoldható. Ezzel pedig azt veszélyeztetjük, hogy alulról fog beázni a mobilgarázs vagy tároló. Ha mégis túl nagy részt hagytunk, akkor érdemes a betont 1-3 fokos szögben megdönteni, hogy kifele lejtsen, azaz a vizet ne a szerkezet alá vezesse el. Ha erre csak utólag gondoltunk, akkor valamilyen vízvető / vízterelő felszerelésével tudjuk a problémát orvosolni, esetleg a beton csiszolásával lehet elérni a kívánt eredményt.

Összeszerelés

Mivel a könnyűszerkezetes garázsokat kívülről szerelik, ezért megfelelő helyet kell hagyni a garázs mellett és mögött.

Ez nagyjából 40-60 cm, vagyis semmiképp se toljuk rá teljesen az épületet kerítésre, bokorra. És az alap kialakítása során is ügyeljünk erre.

A garázs összeszerelése mérettől függően néhány órát, vagy 1-2 napot vesz igénybe. Magasabb építmények esetében ez legalább 2 embert igénylő feladat.

Az összeszereléshez szükséges szerszámok és eszközök:

  • fúró
  • csavarhúzó, csavarbehajtó
  • csavarkulcs
  • létra
  • gumikalapács

Ajánló

Schnauzer, a legapróbb kiadásban

Schnauzer, a legapróbb kiadásban

Igazán sok kutyafajtát szoktak jellemezni egymásnak tökéletesen ellentmondó, már-már szélsőséges kifejezésekkel, de talán nincs, vagy legalábbis az...

bővebben