Gipszkartonozás és gipszkarton szerelés útmutató

Gipszkartonozni akár már otthon, házilag is lehet. Csak tudni kell hozzá a gipszkartonozás szabályait és fő lépéseit.

Gipszkartonozás házilag? Áldás vagy átok?

A gipszkarton egy viszonylag új, de annál gyorsabban terjedő burkolási megoldás, amit akár lakások, középületek vagy irodaházak beltereiben is megtalálunk. Több fajtája is létezik: hagyományos, impregnált de még tűzálló is. Ezekről a gipszkarton fajtákról itt írtunk bővebben.

Mivel a gipszkartonnak nagyon sok jó tulajdonsága van (olcsó, könnyű vele dolgozni, nem nehéz, kevés építési törmelékkel jár, könnyű leszerelni, el lehet vezetni mögötte az elektromos szerelvényeket, vagy akár a hő- és hangszigetelő anyagokat is elrejti), ezért előszeretettel használják felújításoknál is. Ha szeretnénk költséget spórolni vagy nem találunk időben jó szakembert, akkor sokan saját maguk esnek neki a gipszkarton szerelésnek. Ebben az útmutatóban a gipszkartonozás lépéseit fogjuk átvenni.

Gipszkarton szerelés házilag: útmutató

A gipszkarton szerelése ma már akár házilag is megoldható feladat. Persze alapos tervezés kell hozzá, de a megfelelő előkészületekkel szinte bárki fel tudja szerelni a rögzítő elemeket és gipszkarton lapokat akár a falra, akár a mennyezetre. Érdemes betartania gipszkartonozás szabályiat annak érdekében, hogy tartós megoldást tudjunk létrehozni.

gipszkarton szerelés

Gipszkarton szerelés menete és lépései

1. Váz előkészítése

A gipszkarton vázának összeállítása előtt érdemes megtervezni az egész szerkeeztete. A gipszkarton nagy előnye, hogy segítségével az elektromos vezetékek és a gépészet is elrejthető. De akár hő- és hangszigetelő anyagokat is használhatunk. A legtöbb esetben a gipszkarton felszereléshez fémszerkezetet vagy favázat kell készíteni.

Ha fémszerkezet mellett döntünk, akkor vannak kifejezetten gipszkartonozáshoz gyártott fémprofilok is. Ennek a szerkezetét meg kell tervezni, a pontos méretek meghatározása után lemezolló segítségével pedig méretre kell vágni derékszögben hajlítás után.

2. Vázszerkezet összeállítása

A gipszkarton vázát több helyre is rögzíteni tudjuk:

 • falhoz
 • mennyezethez
 • aljzathoz

A fémprofilon található lyukak segítségenek majd abban, hogy a gipszkartont rögzíteni tudjuk az elemekhez.

gipszkarton vázszerkezet

A rögzítési pontokat érdemes 60 cm távolságra rakni egymástól. A szerkezet végleges formáját úgy érhetjük el, hogy merevítők fogatunk fel lemezcsavarokkal segítségével.

3. Gipszkarton lapok méretre vágása

Mielőtt elkezdjük méretre vágni a gipszkarton lapokat figyeljünk arra, hogy a lapok megfelelő takarják majd egymást és jól illeszkedjnek. A kartonok vágása előtt rajzoljuk be a karton előoldalon a pontos vágási profilt. Ezután egy snitzer segítségével vágjuk meg a kartont, majd a vágás mentén törjük el a lapot. Ezt követően kell a hátoldalon is elvágni a kartont. Így megkaptuk a megfelelő méretet.

Lehet kapni kifejezetten gipszkartonokhoz gyártott gipszkarton lap fűrészt is. Ha pár miliméterrel nagyobb lett a gipszkarton a vártnál, akkor gipszkarton gyaluval óvatosan lehet csiszolni, reszelni rajta és mm-enként csökkenteni a lap méretét.

4. Lapok rögzítése

Miután elkészült a fémváz és méretre vágtuk a gipszkarton lapokat, akkor gipszkartoncsavar segítségével rögzíteni kell őket. A lapokat a vázszerkezetre helyezzük, és behajtjuk a csavarokat. Ügyelni kell arra, hogy a gipszkarton lap ne szakadjon át és a csavar feje pedig a gipszkarton síkjába essen. A csavarokat akár fa, akár fémszerkezeteknél is bátran lehet alkalamzni.

A rögzítésnél 3,5 mm-es önmetsző csavart érdemes használni:

 • faváz esetében 20 mm behajthatósággal
 • fémváznál 10 mm behajthatóság biztosításával

A csavarokot érdemes 20 cm távolságra elhelyezni egymástól. A gipszkartonlap szélétől pedig hagyjunk 10 -15 mm-t, azoknak a szélét sose fúrjuk meg, mert ott könnyen porlik, mállik a gipsz.

Mivel feszültség léphet fel a lapokban a szerelés közben, ezért érdemes a rögzítést középről kifelé haladva végezni!

Amennyiben szeretnénk hangszigetelni vagy hőszigetelni is, akkor ezen a ponton kell a kőzetgyapotot is a szerkezetbe berakni. Erről itt írtunk részletesen:

5. Befejezés: élvédők, hézagkitöltés

Ha felraktuk az utolsó lapot is, akkor kell felhelyezni az élvédőket és eltűntetni a csavar fejek helyén keletkező hézagokat. A hézagkitöltő anyagokat egy spakli és glettvas segítségével kell felvinni az élvédő sínek beágyazása után, majd a végén újra kell az egészet glettelni.

Miután a felület megszáradt, le kell csiszolni és portalanítás után festhető is.

A gipszkartonozáshoz szükséges eszközök:

 • Gipszkartonhoz: gipszkarton lapok, vízmérték, gumikalapács, snitzer, gipszkarton fűrész, gipszkarton gyalu, gipszkarton lyukreszelő, körkivágó, mérőszalag
 • Gletteléshez: glettvas, spakli
 • Szerkezethez: vízmérték, rögzítőelemek, csavarok, lemezvágó olló

A gipszkarton jellemző alkalmazási területeI:

 • gipszkartonozás vizes helyiségben, fürdőszobában
 • gipszkarton wc hátfal, wc tartály
 • tetőtér, tetőtér beépítése
 • álmennyezet gipszkartonból
 • válaszfalak
 • padlószerkezet
 • gipszkarton dobozok
 • csempe felület előkészítése
 • szigetelő előtétfal építése
 • oldalfal
 • polcok, polcrendszerek
 • világítás, álmennyezet lámpa, LED lámpa
 • dekoráció
 • gardrób

Gyakran felmerülő kérdések

Lehet-e gipszkartonozni vakolás helyett?

Gipszkarton vakolás helyett: a gipszkartont jellemzően belső falaknál és álmennyezetnél használják, de alkalmas korábban épített falak belső vakolásra is. A gipszkartont ragasztógipsszel kell a tégla vagy beton falra ragasztani. A gipszkartonnal készült vakolat vastagsága 2-2,5 cm, vagyis a szárazvakolás vastagabb a hagyományos vakolathoz képest.

A ragasztott gipszkarton táblákat bandázsolni kell, így elkerülhető, hogy a későbbi mozgások repedéseket okozzanak a festett falon. A bandázsolás után pedig glettelni kell a falat.

Ami viszont fontos, hogy a plafonra nem lehet ragasztani gipszkartont. Ott mindenképp fém vagy fa tartózszerkezetet kell először készíteni.

Mehet a gipszkarton közvetlenül falra is akár?

Igen, megfelelő ragasztás mellett függőleges falakra bátran lehet gipszkarton lapokat tenni. Plafonra viszont tilos gipszkartont ragasztani, ott mindenképp tartószerkezetet kell gyártani előbb és arra csavarozni a gipszkarton lapokat.

Lehet-e gipszkartonozni egy vályogházat?

Sokan próbálkoznak manapság vályogház gipszkartonozásával. Az esetek kis százalékában ez jól is működik, azonban ott ahol vizesedik a fal, a gipszkarton csak eltakarja, de nem fogja megoldani a problémát.

Hasonlóan, ahogy a lambéria is csak arra szolgál több helyen, hogy eltakarja a vizes falfelületet, így a gipszkartont is erre használják. Ez pusztán a probléma tüneti kezelése, de a valódi okot (vagyis hogy miért vizes a fal) nem fogja megoldani.

Ha a vályogház fala nem vizesedik, évek óta problémamentes, akkor a vályogfal gipszkartonozása természetesen megoldható.