A házi sör készítése sokakat vonz, azonban visszatántorító erő lehet az, hogy sok vele a macera. Cefrézés, komlózás, erjesztés – ezek időigényes és precíz folyamatnak tűnnek, amikre egy kezdő nem szívesen vállalkozik.
Jó hír azonban, hogy az I make webáruházban többféle sörsűrítmény is elérhető, ezek felhasználásával viszont nagyon leegyszerűsödik a sörfőzés. Mutatjuk is, hogy a sokak által kedvelt lager sör, a Pilsner, miként hozható létre néhány hét alatt.
Mit kell beszerezni?
A sörfőzés remek hobbi, de ha nem vagy benne biztos, neked való lenne-e, akkor kezdd kicsiben! Nem is kell nagy beruházás, csupán egy csappal felszerelt erjesztővödörre lesz szükség, amelynek a tetejére kotyogó is illeszthető – ezeket is megtalálod az említett webshopban.
Kelleni fog még egy keverőlapát a sörlé homogenizálásához, valamint a művelet végén palackok és kupakok – hivatalos nevükön koronazárak –, valamint egy koronazáró eszköz. Az is lényeges, hogy fertőtlenítőszerrel is készülj, mert a higiénia miatt mindent, ami a sörrel érintkezik, fertőtleníteni kell.
És most jön a lényeg: feltétlen tedd be a kosárba a Mangrove Jack’s New Zealand Brewer’s Series – Pilsner sörsűrítményt az I make oldalán, hiszen ebben a tasakban lesz az, ami által könnyen létrehozható az ital. Nem kell külön komlóra, malátára költeni, cefrézni és más hosszadalmas teendőkkel bajlódni, a sörsűrítmény mindent tartalmaz, ami kell, még sörélesztő is van benne! Csupán cukrot kell még beszerezned.
Hogyan láss neki a feladatnak?
Első lépésben fertőtlenítsd a vödröt és minden tartozékát. Utána forralj fel 3 liter vizet egy fazékban. Ha az kész, tedd bele a csappal már felszerelt vödörbe a sörsűrítményt.
Add hozzá a 3 liter forró vizet, és az 1 kg Dextrose/Brew Enhancer cukrot, de használhatsz 1,2 kg Pure liquid malt extract terméket is – ez utóbbi csak malátából készült, hozzáadott cukrot, adalékanyagot, enzimeket nem tartalmaz. Keverd össze az elegyet, míg a cukor fel nem oldódik.
Ezt követően adj hozzá még 20 liter – nem forró – vizet, hogy 23 literes készítményt kapj. Mérd meg a hőfokot! Ha 25 °C alatt van, akkor mehet bele a sörélesztő: ezt a Mangrove Jack’s New Zealand Brewer’s Series – Pilsner sörsűrítmény termék dobozának alján találod. Ismét keverd meg a lét.
Ezután tedd fel a vödörre a tetőt, légmentesen záródjon! Illeszd a nyílásba a kotyogót, amibe önts vizet – körülbelül a megvastagodott részének feléig érjen. Nos, a nehezén már túl vagy…
Várni kell a finom sörre…
Innentől kezdődik a türelemjáték. A sörlének erjednie kell, 20-25 °C-on indul be a folyamat. Nagyjából 10 napig kell várni, utána ellenőrizni a fajsúlyt (SG) egy sörfokoló segítségével. Ha az SG érték 1006, az jó: ha nem ennyi, várj újabb pár napot.
Ha minden rendben, akkor kezdődhet a palackozás: fertőtlenítsd a 0,5 literes üvegeket, öntsd át beléjük a sört – lezárás előtt mindegyikbe tegyél 4-5 gramm szőlőcukrot is!
Nem lesz azonnal iható a termék, még 2-4 hét pihentetés, utóérlelés következik hűvös, fényvédett helyen: ez adja meg a lager sörök egyedi ízét. Utána azonban bátran ihatod a finom nedűt!