Közmű átírás: tippek és trükkök a gyors ügyintézéshez

2024. május 27.

közmű átírás

A közmű, vagy másnéven közműcég, olyan állami vagy önkormányzati felügyelet alatt álló szervezet, amely alapvető szükségletet kielégítő szolgáltatásokat nyújt. Ide tartozhat a víz-, távhő-, földgáz- és a villamosenergia infrastruktúra üzemeltetése. A közművek átírására, vagyis a szolgáltatást használó személy változásának a bejelentésére, ingatlan tulajdonosváltás esetén van szükség. Erre sor kerülhet az ingatlan adásvétel, öröklés és ajándékozás esetén. Amennyiben sikeres ingatlan eladás miatt történik a tulajdonosváltás, 15 napon belül jelenteni kell a változást a közművek felé. Cikkünkben a gyors és egyszerű közmű átírás lépéseit ismerheted meg!

Közmű átírás határideje ingatlan adásvétel, ajándékozás és öröklés esetén

Közmű átírásra általában ingatlan tulajdonosváltásakor kerül sor, vagyis ingatlan adásvétel, öröklés és ajándékozás esetén. A határidők az alábbiak szerint alakulnak:

 • Közű átírás határideje ingatlan adásvétel esetén: Ingatlan adásvétel esetén a törvényi előírás szerint 15 napon belül kell bejelenteni a változást a közművek részére, kivéve a vízszolgáltatónál, ahol erre 30 nap áll rendelkezésre.
 • Közű átírás határideje ajándékozás esetén: Ajándékozáskor szintén 15 nap áll rendelkezésre a közmű átírás elvégzésére. A vízszolgáltatás átírása ebben az esetben is 30 napos határidővel végezhető el.
 • Közmű átírás határideje öröklés esetén: Amennyiben a tulajdonosváltás haláleset miatt következik be, a közművek átírási határideje 6 hónap. A Fővárosi Vízművek felé az örökösnek 60 napon belül kell a változást bejelenteni.

A pontos határidőket mindenképpen ellenőrizd a szolgáltató hivatalos weboldalán. A hivatalos tájékoztatás szerint járj el, a késedelmi büntetés elkerülése érdekében.

Közmű átírás lépései

MVM Next: gázóra átírás

 1. Az átírást kezdeményezheti a beköltöző és a kiköltöző egyaránt! Az átírást videós és személyes ügyfélszolgálaton is kezdeményezheted! A videós ügyfélszolgálat előnye, hogy kevesebb időráfordítást igényel!
 2. Töltsd ki az átíráshoz szükséges nyomtatványokat (földgáz átadás-átvételi nyilatkozat felhasználóváltozás bejelentéséhez, a mérőállásról kiállított jegyzőkönyv, az ingatlanhasználat jogcímét igazoló dokumentum)!
 3. Küldd el a szükséges dokumentumot az [email protected] email címre, vagy postán az 1439 Budapest, Pf. 700-as címre!
 4. Miután az MCM Next részére megérkezett az átírási kérvény, elküldik a szolgáltatás módosításról szóló szerződést!
 5. A szolgáltatás módosításról szóló szerződést írd alá és küldd vissza az [email protected] email címre, vagy postán az 1439 Budapest, Pf. 700-as címre!

Főtáv Zrt.: gázóra átírás

 1. Szerezd be a az ingatlanhasználat jogcímét igazoló dokumentumot!
 2. Töltsd ki a gázóra átíráshoz szükséges bejelentési nyomtatványt!
 3. A szükséges dokumentumokat elküldheted a [email protected] email címre, postán a 1509 Bp., Pf. 9. címre, a Főtáv Zrt weboldalán az “Írj nekünk!” felületen vagy az online ügyfélportálon!

Fővárosi Vízművek: vízóra átírás

 1. Szerezd be az ingatlanhasználat jogcímét igazoló dokumentumot!
 2. Válaszd a Fővárosi vízművek online változásbejelentő felületét!
 3. Kövesd az instrukciókat!

Gyorsabb megoldásra van szükséged? Van lehetőség sürgősségi átírásra, amely fogyasztási helyenként 5309 Forintba került. Ezért az összegért 5 nap alatt elvégzik a vízóra átírását.

Elmű-Émász: villanyóra átírás

Ezt kell tenned új (átvevő) felhasználóként a villanyóra átíráshoz:

 1. Szerezd be az igénybejelentés jogcímének igazolását, amely többek között lehet 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap, bérleti szerződés vagy hagyatékátadó végzés!
 2. Szükséged lesz a azonossági adatokat igazoló dokumentumokra!
 3. Ha több tulajdonos (vagy haszonélvezeti joggal rendelkező személy) van, akkor szükséged lesz hozzájáruló nyilatkozat szerződéskötéshez!
 4. Készítsd elő a mindkét fél által (cégszerűen) aláírt átadás-átvételi jegyzőkönyvet a villanyóra állásáról!
 5. A szükséges dokumentumokat nyújtsd be az ügyfélszolgálati irodák egyikében, vagy online!

Ezt kell tenned előd (elköltöző) felhasználóként a villanyóra átíráshoz:

 1. Készítsd elő a mindkét fél által (cégszerűen) aláírt átadás-átvételi jegyzőkönyvet a villanyóra állásáról!
 2. A szükséges dokumentumokat nyújtsd be az ügyfélszolgálati irodák egyikében, vagy online!

Egyéb közmű átírás

Nem találod a fenti listában az általad keresett közmű szolgáltatót? Semmi gond! A legtöbb szolgáltató rendelkezik pontos leírással a felhasználóváltás bejelentésről. A részletes leírás megtalálásához nem kell mást tenned, mint rákeresni a Google keresőben a szolgáltatónév + felhasználó változás kifejezésre. Ha nem sikerült megtalálni az online leírást, keresd fel telefonon, vagy emailben a közmű szolgáltatót és kérj segítséget!

Mire érdemes a közmű átíráson túl odafigyelni?

Az összes közmű szolgáltató felé jelezted a felhasználó módosítást? Nincs vége a feladataidnak! Az összes további lakóhelyhez kötött szolgáltatás esetén szükséges elvégezni a bejelentés módosítását. Melyek lehetnek ezek lakóhelyhez kötött szolgáltatások?

 • Lakásbiztosítás
 • Internet szolgáltatás
 • Vezetékes telefonszolgáltatás
 • Televízió szolgáltatás

Ajánló