Kerti szerszámok tárolása, tisztítása és karbantartása

2021. június 14.

Kerti szerszámok tárolása, tisztítása, karbantartása

A kerti szerszámok tárolása kapcsán az egyik legfontosabb, hogy az eszközök könnyen hozzáférhetőek és átláthatóak legyenek. Ezzel hosszú távon a saját munkádat is megkönnyíted. És ha nem szeretnél állandóan kerti szerszámot vásárolni, akkor érdemes minőségi terméket venni és a kerti szerszámok tárolása mellett a tisztításra is figyelmet fordítani. A szakszerű tárolás és tisztítás ugyanis hozzájárul ahhoz, hosszú éveken keresztül gond nélkül használhasd a kerti szerszámaidat.

Egy kertes ház mindig sok teendővel jár: a tél elmúltával pedig számos kerti munka vár ránk, ha szép kertet szeretnénk magunknak varázsolni. A kertészkedéshez szükségünk lesz jó pár kerti szerszámra! Ha már egyszer beruháztál jó minőségű kerti szerszámokra, akkor ne feledkezz meg a kerti szerszámok tárolásáról, tisztításáról és karbantartásáról sem! A kerti szerszám tárolási ötletek közül válassz olyat, ami a lehetőségeket figyelembe véve a legpraktikusabb!

Kerti szerszámok tárolása

Ha szakszerűen szeretnél eljárni, akkor a kerti szerszámok tárolása kapcsán két fontos szempont lebegjen a szemed előtt:

  • élek épsége,
  • korrózióvédelem.

Ha a kerti szerszámok mindenféle elővigyázatosság nélkül, csak le vannak téve a földre, akkor bizony sérülhet az élük. Egy életlen szerszámmal dolgozni nem szerencsés és nem is hálás feladat. A földre fektetett eszközöknél ráadásul nemcsak az a gond, hogy sérülhet az élük, hanem még sok helyet is elfoglalnak és balesetveszélyesek. Egy óvatlan pillanat és máris felbuksz a földön heverő szerszámokban. Az egymásra pakolt szerszámok közül pedig nem egyszerű elővenni azt az egyet, amire éppen szükséged van anélkül, hogy a többi elboruljon.

A kerti szerszámok helyes tárolásakor azok nem érnek sem a földhöz, sem egymáshoz! Ideális esetben egy külön szerszámos helyiségben lehet ezeket a kerti eszközöket tartani, de persze nem mindenkinél van ennyi helye. Helyszűke esetén a cél a szerszámok állapotának megőrzése mellett, a rendelkezésre álló hely optimális felhasználása. Helyhiánynál például ideális lehet a garázs oldalának kihasználása. Falra erősített szerszámtartókkal egyszerűen megoldható a szakszerű tárolás. 

Kerti szerszám tárolása PVC csövekkel

Szerszámgyártók általában az eszközök tárolására is szoktak gondolni és vannak saját szerszámtartóik, amik remekül használhatóak. de ha költséghatékonyabban szeretnéd megoldani a tárolást, és nem riadsz meg egy kis barkácsolástól, akkor vannak erre egyéb DIY megoldások. Ilyen például az alábbi képen látható PVC csöves módszer:

Kerti szerszámok tárolása PVC csövekkel
Forrás: Newly Woodwards

Ahogy a képen is látszik, a kerti szerszámok nem érnek egymáshoz, így nem kell attól tartani, hogy egy rossz mozdulattal mind össze-vissza borul. Ennek a tárolási megoldásnak a kivitelezésénél arra érdemes figyelni, hogy a felső csöveket megfelelő magasságban rögzítsd. Ha túl alacsonyan vannak a tartóelemek, akkor a súlyuknál fogva akár ki is borulhatnak belőle a nagyobb szerszámok, ha viszont túl magasra teszed, akkor a ki-be rakás lesz nehézhez.

Kisebb kerti szerszámok tárolása

A kisebb eszközök tárolásához ideális megoldás a falra rögzíthető, perforált szerszámtartó panelek használata. Praktikussága megkérdőjelezhetetlen, hiszen abszolút a saját igényeidre mérten tudod felhasználni. Te magad tudod kialakítani mit és hogyan szeretnél rajta tárolni, hogy az a lehető leginkább kézreessen. Mindamellett, hogy kétségtelenül praktikus, nagyon jó áttekintést is ad a szerszámaidról.

Perforált kerti szerszám tárolás
Forrás: House and Home

Kerti szerszámok tárolása raklapokkal

A tárolási ötletek közül nem hiányozhatnak a raklapos megoldások sem! Hiszen nemcsak kerti bútort készíthetünk raklapokból, hanem akár kerti szerszám tárolót is. Az ilyen megoldás előnye, hogy szinte minden egy helyen elérhető és akár mozdítható is, ha kereket szerelsz rá. A raklapos tároló kialakításánál arra figyelj, hogy úgy helyezd el benne a kertészeti szerszámokat, hogy azok ne érjenek egymáshoz!

Raklapos kerti szerszám tároló kerekekkel
Forrás: Own The Yard

Tárolás szakszerűen!

A szakszerű tárolás alapja tehát, hogy a szerszámok egymástól elkülönülve legyenek tárolva. Ez az élek védelme miatt fontos, de ne feledkezzünk meg a korrózió elleni védelemről! A nedves, párás hely nem tesz jót a kerti szerszámoknak, könnyen berozsdásodhatnak. Ezért lehetőleg ne a szabad ég alatt tárold ezeket az eszközöket! Ha mégis csak kültéren tudod elhelyezni a kerti szerszámokat, akkor törekedj olyan megoldásra, ami az időjárás viszontagságaitól (pl. nap, eső) valamennyire védve van.

A kerti szerszámok tárolásának kialakításakor gondold át, hogy milyen szerszámaid vannak otthon. Ezek a kerti szerszámok általában minden háztartásban megtalálhatóak:

  • ásó
  • lapát
  • kapa
  • metszőolló
  • sövényvágó
  • gereblye
  • seprű

Kerti szerszámok tisztítása

Az már félsiker, ha a kerti szerszámaidat szakszerűen tárolod, de a szerszámok állapotának megóvása érdekében a tisztításra is oda kell figyelni! Minden egyes használat után érdemes letisztítani a kerti szerszámokat, gépeket, hiszen lehet, hogy valamire majd csak hónapokkal később lesz újra szükség. Ha nem megfelelően tetted el, akkor időközben sokat romolhat a szerszám állapota.

Vannak olyan eszközök, amiknél a tisztítás elsőre kevésbé tűnik kritikusnak. Ilyen lehet például egy gereblye vagy éppen egy seprű. De akadnak olyanok, aminél ha nem végzed el a tisztítást, akkor a későbbiekben nem fogod tudni megfelelően használni az adott eszközt. Éppen ezért érdemes rászánni az időt a tisztításra, és ha időben tervezed meg a munkád, akkor erre is hagyj elég időt. Főleg akkor, ha a tisztítás az átlagosnál több időt vesz igénybe. A legtöbb eszközt néhány perc alatt meg tudsz takarítani, de néhánynál ez azért hosszadalmasabb folyamat. 

Az egyik legjobb példa erre a betonkeverő. Egy betonkeverőre általában nincs szükség minden nap, használata nem a klasszikus ház körüli tevékenységekhez tartozik, de nagy bosszúság ér, ha egy-egy betonozás után nem szánod rá a kellő időt és energiát a megtisztításához.

Ha szeretnéd a szerszámaidat éveken keresztül használni, akkor ne feledkezz meg a kerti szerszámok tisztításáról. De hogyan tisztítsd a kerti szerszámokat? Figyelve az élek épségére, a sarat lekaparhatod például egy egyszerű spaklival.

Sokan a vízzel teli vödörben való áztatásra esküsznek. Ezzel viszont óvatosan kell bánni! Miközben a vizes vödörbe helyezett szerszámokról leázik a sár, a fanyél is felszívja a vizet, így beledagad a fémgyűrűbe. Ezzel önmagában nincs baj, de arra figyelni kell, hogy mennyi ideig áll a vízben. Túl hosszú ideig nem szerencsés vízben áztatni a szerszámokat, mert az előbb-utóbb rozsdásodáshoz vezet. 

A szerszámokat a vízből kivéve mindenképpen érdemes száraz ronggyal áttörölni, hogy megakadályozzuk a korróziót. Száradás után a fém részeket érdemes korróziógátló anyaggal kezelni. Erre a célre a WD-40 remekül használható. 

A fém részek mellett a fanyelek állapotára is figyelj oda! Használat után ezt is fontos letisztítani. Ehhez sima mosogatószeres vizet is használhatsz. Nem szükséges minden használat után, de időnként a fanyelet érdemes finoman átcsiszolni, valamint olajjal bekenni. 

Kerti szerszámok karbantartása

Bármennyire is odafigyelsz a kerti szerszámok tárolására és tisztítására, a használatból fakadóan előbb-utóbb ezekre is ráfér a karbantartás. Míg a fém részeknél az élek kopása és az eldeformálódás okozhat gondot, addig a fanyeleknél például a repedezés és a nem megfelelő illeszkedés.

Nincs rosszabb egy tompa kerti szerszámnál, főleg ha ezzel épp akkor szembesülsz, amikor dolgoznál vele. Hogy ne kerülj ilyen helyzetbe, az életlen szerszámokat időnként célszerű megköszörülni. Ehhez jó célt szolgál egy késélező. Az eldeformálódott részeket pedig könnyen kikalapálhatod.

A fanyeleknél előfordulhat, hogy teljes cserére lesz szükség, főleg ha nagyon repedezett a nyél, de ha nem ennyire súlyos a helyzet, akkor egy átcsiszolás és a rögzítés megerősítése is elegendő.

Arra is külön figyeljünk, hogy vannak olyan szerszámok és berendezések, amelyek nincsenek szem előtt, de karbantartásukra ennek ellenére szükség van. Ilyen lehet például egy kerti szivattyú vagy vízszállító berendezés is, amit a téli időszak előtt érdemes ellenőrizni. Télen a szivattyú csövében található víz meg tud fagyni, ezáltal akár szét is repedhet a szivattyú szerkezete. Ezért érdemes a szivattyút fagymentes helyen tárolni. Ez alkalmanként lehet egyébként a földben / föld alatt történő tárolás is, mert a fagyhatár 500 méter tengerszint felett magasságnál 0.8-1 méter között mozog, vagyis ha a szivattyú ez alatt a mélység alatt található, akkor kis valószínűséggel fog elfagyni. Ha viszont van esély arra, hogy a fagy eléri a szivattyút, akkor érdemes fagypont feletti helyre vinni. Nem szükséges meleg hely neki (elég egy hideg garázs is), de semmiképp érje fagy a szivattyút.

Kerti szerszám tárolási ötletek

Végezetül jöjjön még néhány praktikus, kreatív tárolási ötlet szerszámosháztól kezdve az igazi DIY megoldásokig.

Vízszintes tárolási ötlet
Forrás: Its Overflowing
Kerti szerszámok tárolása kültérin
Forrás: Its Overflowing
Lyukas kerti szerszám tároló
Forrás: Its Overflowing
Dekoratív kerti szerszám tárolás a falon
Forrás: Design by D9
Kerti szerszám tárolása akasztókkal
Forrás: Fine Gardening
Kerti szerszám tároló raklapból
Forrás: Fix Lovely
Kerti szerszámos
Forrás: Gardenista
Fekete kerti szerszámos
Forrás: Remodelista
Fali raklapos tárolás
Forrás: Balcony Garden Web
Fali tárolás kerti szerszámokhoz
Forrás: HomeTalk
Akasztás kerti szerszámtartó
Forrás: Family Handyman

Szakszerű tárolással és tiszítással megóvható a kerti szerszámok állapota!

A jó minőségű kerti szerszámok nem olcsóak, de cserébe szakszerű tárolás és tisztítás mellett hosszú évekig gond nélkül használhatod őket. Érdemes tehát nemcsak a beszerzésükre kellő figyelmet fordítani, hanem a gondozásukra is.

Ajánló

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ha olyan enteriőr vesz körül, vagy olyat látsz, ami igazából egy csodás szálloda belső terét juttatja eszedbe, akkor nagy valószínűséggel egy...

bővebben