Redőny vásárlási kisokos

2020. november 17.

Épület redőnnyel

A modern lakberendezésben a redőny már sokkal több, mint egyszerű árnyékoló. Kényelmi és biztonsági funkcióinak köszönhetően jelentős pluszt adhat komfortérzetednek. De éppen emiatt nem könnyű a választás, hiszen különböző anyagok, beépítési lehetőségek, színek, extra funkciók között kell megtalálni a megfelelőt. A bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. 

A külső tokos alumínium redőny szinte bármilyen nyílászáróra felszerelhető
Forrás: https://www.arnyekbolt.hu

Miből legyen a redőny? 

Műanyag, alumínium vagy fa redőny: ezek az anyagok, amik közül választani lehet. De melyik legyen a befutó? 

Műanyag redőny

Kedvező áruknak köszönhetően a műanyagból készült redőnyök a legelterjedtebbek. A műanyag redőny egy horganyzott lemez tokban helyezkedik el, és egy fémhengerről gördül le, viszont a lefutó és a redőnypalást műanyagból készül. 

Műanyag redőny vásárlásakor kizárólag csak UV-sugárzás ellen kezelt műanyagot érdemes választani, de fontos tudni, hogy sajnos pár év után az UV-stabilizáló anyagok kiégnek a műanyagból. Ezután pedig szín- valamint formavesztéssel, illetve az anyag rideggé válásával kell számolni.

Műanyag redőny vásárlásakor inkább világos színekben célszerű gondolkodni, mivel ez valamennyivel megnöveli az élettartamot és javít a hőszigetelő tulajdonságán. A lamellák végei pedig mindenképpen legyenek elcsúszás elleni védelemmel ellátva! 

Alumínium redőny

Egyre többen döntenek alumínium redőny vásárlása mellett, nem véletlenül! Bár az alumínium redőnyök ára magasabb, mint a műanyagból készült változatnak, de meghálálják az extra befektetést. Mik az alumínium redőny előnyei? 

  • Élettartamuk az alumínium elemeknek köszönhetően lényegesen hosszabb, akár 20-30 év is lehet. Mindössze a kopó alkatrészek cseréje lehet szükséges, ami nem jelent nagy kiadást.  
  • Zaj és hőszigetelésük sokkal jobb, mint a műanyag változatnak.
  • Sötét színeket is bátran lehet választani belőlük.
  • Az alumínium redőny kiváló biztonsági redőny: a feltolásvédelemnek köszönhetően a behatolók nem tudnak bejutni. 
  • Az alumínium redőnyök további előnye, hogy könnyebben láthatók el elektromotorral és kompatibilisebbek a smart home redőny megoldásokkal. 
a vakolható alumínium redőny nagyon esztétikus megoldás
Forrás: https://www.arnyekbolt.hu

Fa redőny 

A legszebb, legtermészetesebb és egyben a legdrágább megoldás a klasszikus faredőny. Ez a redőny típus igényli a legnagyobb odafigyelést és törődést, hiszen az időjárás viszontagságai miatt a fát folyamatosan ápolni kell. De ha ezt megteszed, az alumínium redőnyhöz hasonlóan évtizedekig tartós kiegészítője lesz otthonodnak!

A redőny felszerelése: vakolni vagy nem vakolni? 

Kétségtelen, hogy a vakolható redőnyök különösen szép és letisztult hatást keltenek, de kizárólag építkezéskor, vagy a homlokzati hőszigetelés felújításakor megoldható a beépítésük. Viszont akkor se keseredj el, ha ezzel a lehetőséggel már nem élhetsz!

Régebbi házaknál a régi belső tokos redőny cseréjekor lehet választani ráépíthető tokos megoldást, és szinte bármilyen nyílászáróra felszerelhető a külső tokos alternatíva. Bár itt a lefutók és redőnyszekrény láthatóak, de színezéssel a ház arculatához illeszthetőek. Plusz pont, hogy áruk is alacsonyabb, mint a vakolható redőnyöké. 

Válassz kombi redőnyt!

Nagyon praktikus és költséghatékony kiegészítő redőny vásárlásakor a beépített rolós szúnyogháló. Az ilyen kombi redőnyök dupla sínnel és így külön működtethető szúnyoghálóval vannak ellátva, ami rendkívül praktikus. Ezt az extrát nem érdemes kihagyni! 

A kombi redőny szúnyogháló rolóval van ellátva
Forrás: https://www.arnyekbolt.hu

Motoros redőny: ma már nem kérdés! 

Felejtsd el a gurtnit! Már viszonylag kis többletköltséggel beépíthető az elektromotor, aminek létezik kapcsolós és távirányítós változata is. Érdemes az utóbbit választani, hiszen alig kerül többe és sokkal kényelmesebb is. A modern elektromotorok pedig olyan szenzorokkal vannak ellátva, amelyek érzékelik, ha a redőny lefagyott, vagy valamilyen tárgy kerül az útjába, ezzel pedig megelőzik a szerkezeti károkat is.

Smart Home redőny: jövőbeli megoldások az otthonodban 

Ma már minden irányítható mobilról, miért lenne ez másképp a redőnyök esetében? És ez nem csak a gazdagok hóbortja, hanem egy mindenki számára megfontolandó kérdés. Ugyanis nem csak kényelmi, de igen hasznos biztonsági funkciókat is tudnak az okos redőnyök.

Mik ezek a funkciók? 

  • Előre beprogramozott időpontban ereszkedik le, vagy húzódik fel, ezzel segítve reggel az ébredést. 
  • Sőt, az automatikus vezérlés illeszthető  mindenkori napfelkeltéhez és naplementéhez is, hiszen az alkalmazás folyamatosan szinkronizálja az időpontot. 
  • Olyan lehetőség is van, hogy az applikáció az okosóra alvásfigyelő funkciójával a számodra legelőnyösebb pillanatban kezdi el felhúzni a redőnyöket, így a lehető legkíméletesebben ébreszt! 
  • A beépített szenzorok segítségével a redőny érzékeli, ha például vihar lesz, és automatikusan leereszkedik. Így megvédi a nyílászárókat a jégtől, vagy akár a szél hordalékaitól is. 
  • Betörők megtévesztésére is kiválóan alkalmas: nyaralás alatt a redőny rendszeres mozgásával imitálja, hogy a házban tartózkodnak.

Válassz körültekintően kereskedőt! 

Érdemes nagyobb nevű gyártótól és mindenképp megbízható kereskedőtől redőnyt vásárolni! Mind műanyag, mind alumínium redőny vásárlásakor nagy különbségek lehetnek redőny és redőny tekintetében. Sok forgalmazó oldalán van redőny árkalkulátor, amivel elkerülhetők a későbbi félreértések vagy megtévesztések. Plusz pont, ha segítőkész és szakértő ügyfélszolgálat segít a választásban. Ha megbízható és szakértő kereskedőt keresel, mi az Árnyékboltot ajánljuk! 

Reméljük, hogy segítettünk a megfelelő redőny kíválasztásában! 

Ajánló

Okosórával a természetbe

Okosórával a természetbe

Az okosórák népszerűsége egyre nagyobb. Nagyon sokan választják ezt a készüléket akkor, ha sportolni szeretnének, legyen szó akár otthoni, edzőtermi...

bővebben