Parapetes gázkazán – egyszerűen lecserélheted a konvektorodat!

2024. május 24.

parapetes gázkazán

Napjainkban és az elkövetkező 10 évben is nagyon sok háztartásban napirendre kerül majd a régi, elavult kazánok lecserélése, ezért fontosnak tartjuk átnézni, hogy milyen lehetőségek nyílnak ilyenkor előttünk. Az biztos pont, hogy anyagilag tervezni kell ezekkel a kiadásokkal, de jó előre látni azt is, hogy milyen extrák fognak a lakásunkba költözni egy modern kazán beszereltetésével.  A fűtéskorszerűsítés egyik költséghatékony és jó megoldása lehet a már korábban bemutatott kazánok mellett a parapetes gázkazán is.

Fontos, hogy a kazáncserekor figyelembe vegyük: csak az EU-s rendeletnek és a magyar előírásoknak megfelelő, éves szinten legalább 72%-os hatásfokú berendezés szereltethető és üzemeltethető be.

A legtöbb cég ennek megfelelő gázkazánokat kínál egyösszegű és részletfizetésre, egy minden igényt kielégítő szolgáltatás keretében, amely gondoskodik a megfelelő kazán kiválasztásától kezdve, a pénzügyek és a szerződések elintézésén és a kazánbeszerzésen, a beüzemelésen keresztül az engedélyeztetésig.

A kazánokon felül a pénzügyi megoldás felajánlásával és a megfelelő szakembergárdával az is lehet a célja egy-egy ilyen cégnek, hogy minél egyszerűbbé váljon az ügyfelek számámra a fűtési megoldás kiválasztása és beszereltetése, ezért komplex fűtéskorszerűsítési csomagajánlatokat kinálnak egész évben.

Még parapetes konvektorral fűtesz?

A parapetről elsőre mindenkinek a konvektor ugrik be, de ennek szimplán nyelvi okai vannak: a magyarban nem nagyon használjuk a parapet kifejezést más kontextusban, mint a fűtés. Holott egyébként mindössze mellvédet jelent, ugyanis ezeknél a típusú készülékeknél a kémény az ablak alatti alacsony falrészen, a mellvéden van keresztül vezetve.

A régebbi építésű társasházak és lakóházak esetében elsősorban parapetes konvektorokkal találkozhatunk, hiszen ez volt a jellemző fűtési megoldás évtizedekig. Az idő előrehaladtával viszont ezek a készülékek sokat veszítettek a hatásfokukból és egyre több kellemetlenséget okoznak a használóiknak.

A fűtési szezon kezdetét megelőző karbantartásokkor egyre több készülék bizonyul használhatatlannak, a téli működés során pedig nehezen szabályozhatóak, nem képesek a lakást éjjel-nappal, az életciklusainknak megfelelő hőmérsékleten tartani. Fizetni kell az őrláng ébrentartásának költségeit, befűtéskor tűrni kell a konvektor felforrósodott felülete által okozott égett por kellemetlen szagát.

Ezzel szemben a fűtéskorszerűsítés ma már a kézzel fogható biztonsági és energiahatékonysági szempontokon is túlmutat: kényelemről, szabályozhatóságról is szól. A pontos vezérlés pedig energiatakarékosságra is lehetőséget ad, ami nem csak környezetvédelem, hanem gazdaságosság szempontjából is mérvadó.

Felmerül a kérdés: ha a régi parapetes konvektorunk megérett a cserére, akkor mire válthatunk? És mi lesz az ablak alatti falon lévő lyukkal?

A gázkazán előnyei a konvektorral szemben

Leszögezhetjük, hogy a lakások fűtésének egyik legkorszerűbb módja a gázkazán alapú fűtés. Ma már modernebbnél modernebb kondenzációs technológiájú és turbós kazánok állnak a rendelkezésünkre. Ezek működése már környezetvédelmi, életvédelmi és biztonsági szempontok szerint lett kialakítva, használatuk energiatakarékos a korábbi kazánokhoz képest, ezáltal gazdaságosabban tudunk velük fűteni, mint a régebbi gázkazánokkal.

Hogy könnyen áttekinthető legyen, összefoglaltuk 7 pontban a legfőbb előnyöket a gázkazánok melletti érveink alátámasztására!

  1. A gázkazánokhoz fontos megfelelő hőleadó rendszert is kialakítani. Amennyiben a padlófűtésre, falfűtésre vagy radiátorokra kötjük a gázkazánt, akkor teljesen elfelejthetjük a konvektoros fűtéskor jelentkező égett porszagot.
  2. Már egy parapetes mini gázkazán sem csak egy helyiség fűtését képes megoldani: akár több szobát is megfelelő módon felmelegíthetünk vele.
  3. A kazán felmelegíti a rendszerben keringő vizet: a radiátorok pedig jóval nagyobb hőleadásra képesek, mint egy konvektor, így kevesebb meleg veszik el a fűtés során.
  4. Összességében magasabb hatásfokon képes egy gázkazán működni, mint a korábbi konvektorok: ezáltal energiát és pénzt is spórolhatunk egy ilyen típusú készülékkel.
  5. Elfelejthetjük a konvektorokra jellemző nehézkes beindítást és a belobbanásra való várakozást. A működtetés sokkal könnyebb, gördülékenyebb folyamat a gázkazánok esetében.
  6. Itt a 21. század! Az konvektorok 5 fokozatos szabályozója helyett itt a digitális és pontos vezérlőpanelek ideje. Egy ilyen panel sokkal kényelmesebb és jobban szabályozható megoldást nyújt.
  7. Már a parapetes gázkazánok is modern ionizációs lángőrzéssel rendelkeznek. Ennek a technológiának a lényege, hogy az elektronikus gyújtó és lángőrző csak akkor indítja be a kazánt, amikor fűtésre vagy meleg vízre van szükség, így nem kell az őrláng fenntartásáért fizetnünk évente több ezer forintot.

Azt hiszem meggyőző érveket sorakoztattunk fel – viszont még mindig fennáll a kérdés, hogy mi lesz a konvektor által a falon hagyott lyukkal és hova kerülhet a gázkazán kéménye?

Nem kell szétbontani a lakást: gázkazánból is van parapetes!

Létezik olyan gázkazán, amely kémény helyett ugyanolyan parapetes kivezetéssel rendelkezik, mint a korábban ismertetett konvektorok.

parapetes gázkazán egyben turbós kazán is, tehát a füst elvezetésére rásegít egy ventilátor a berendezés belsejében, így nyomja kifelé a füstgázt a falon kivezetett kéményen keresztül. Ugyanúgy felhelyezhető a mellvédre, de már nem kötelező az ablak alá helyezni. A parapetkivezetésnek használható a korábbi konvektor kivezetése is, vagy ha újonnan szereltetjük be, akkor ütnek egy lyukat a falon.

kivezetés, a kémény egy dupla falú, műanyag cső a parapetes kazán esetében: az egyik ágon az égéshez szükséges levegőt szívja be, a másikon távozik a füstgáz. Így nem szükséges kialakítani a bélelt kéményszerkezetet, mint az összes többi gázkazán esetében, ezáltal akár több százezer forint megspórolható.

Fontos életvédelmi szempont, hogy a zárt égésterű működésből adódóan itt sem áll fenn már a szénmonoxid-mérgezés veszélye, mivel az égéshez szükséges levegőt nem a lakás légteréből szerzi a kazán: nincs közvetlen kapcsolat a benti levegővel, így az égéstermék sem tud a lakás levegőjébe kerülni.

Egy parapetes gázkazánra is ráköthetőek a radiátorok, és akár a melegvíz-ellátásért is felelhet egy 70 négyzetméteres lakásban, tehát mindenképpen megfontolandó alternatíva.

Használj egy korszerű parapetes gázkazánt fűtésre – kényelmi szolgáltatásokat kapsz mellé!

A fűtéskorszerűsítés nagyszerű velejárója, hogy kevésbé terheljük a környezetünket. A modern, korszerű gázkazánok lehetővé teszik, hogy a levegőbe már egy alacsonyabb hőmérsékletű füst kerül kibocsátásra. Ráadásul sokkal kevesebb energiát használnak fel ugyanannak a hőmérsékletnek az eléréséhez, mivel sokkal magasabb hatásfokon dolgoznak, mint az évtizedekkel idősebb, elavult berendezések.

Mégis, a napi szinten érezhető változást nem a környezetvédelmi szempontoknak köszönhetjük, hanem a kényelmi szolgáltatásoknak. A termosztátos vezérlés segítségével gazdaságosabban, kiegyensúlyozottan fűthetjük fel a házat. Az önszabályozó funkcióknak köszönhetően a külső és a belső hőmérséklet viszonylatában mérsékli a saját működését a készülék. Mindezek miatt a vezérlés egyszerűbb, kézenfekvőbb és kényelmesebb lesz és sokkal jobbá válik a lakásban tapasztalható hőérzet is.

Ajánló

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ha olyan enteriőr vesz körül, vagy olyat látsz, ami igazából egy csodás szálloda belső terét juttatja eszedbe, akkor nagy valószínűséggel egy...

bővebben