Padlófűtés-rétegrend: a helyes sorrend megtervezése

2022. július 22.

padlófűtés rétegrend

A padlófűtés nemcsak a jövő, hanem már a jelen egyik legjobb fűtési megoldása. Egy innovatív és hatékony technológia, ráadásul esztétikus, nem foglal helyet a szobákban. Azonban bizonyos tévhitek még mindig keringenek a köztudatban a témával kapcsolatban. Ebben a cikkben a padlófűtés-rétegrend felépítését mutatjuk be.

Néhány gondolat a padlófűtésről

Először is érdemes megismerkedni magával a padlófűtéssel. Annak ellenére, hogy egy modern rendszerről beszélünk, már régen, a Római Birodalomban is használták a technológia elődjét – például az óbudai Aquincumiban is.

Hogyan is működik?

A padlófűtés az aljzatbetonban elhelyezett csővezetékeken keresztül áramló meleg víz segítségével képes fűteni a helyiségeket. Nem úgy, mint például a radiátorok, amelyek egy pontból sugároznak. A padlófűtésnek továbbá létezik egy másik csoportja is, a konvekciós rendszerrel működő típusok. Az elektromos fűtőrendszerek fűtőszőnyegből és fűtőszalagból állnak. Utóbbihoz megfelelő elektromos kivitelezésre is szükség lesz.

Számos okot fel lehet sorolni, hogy miért éri meg padlófűtést alkalmazni. Idetartoznak a legalapvetőbbek: az egyenletes hőleadás általi magas komfortérzet, az esztétika és a gazdaságosság. Akár 20%-os energiamegtakarítás is elérhető, ha ezt a fűtési alternatívát választjuk.

A padlófűtés-rétegrend felépítése

Padlófűtés-rétegrend alatt a szakemberek által, egymásra telepített rétegeket értjük. Vizsgáljuk meg jobban szerkezetileg a kivitelezését.

Első szint: az alapok biztosítása

A legfontosabb – mint minden építkezés esetén – az alapok biztosítása. Hiszen enélkül dől az egész kártyavár. Nincs ez másként a padlófűtés rétegrend telepítése során sem. Tervezzük meg továbbá, hogy mely helyiségekbe, avagy az egész ingatlanba szeretnénk padlófűtést.

Második szint: lépésálló hungarocell

Az EPS hőszigetelő táblák közül lépésálló típust érdemes választani, ha padlófűtés-rétegrend kialakítására adjuk a fejünket. Miért? Nos, a padlófűtés kissé kényesebb abból a szempontból, hogy onnan jön, ahol járunk. Legyen legalább 10 cm a réteg vastagsága és a hőszigetelő táblákat kötésben helyezzük fel, két sorral számolva. Az EPS hőszigetelés pedig összességében az egyik leggazdaságosabb és leghatékonyabb megoldás.

Harmadik szint: hőtükör fólia

A harmadik szinten a hőszigetelésre hőtükör fóliát helyezzünk. Az EPS lapokra technológiai- és mezőgazdasági fóliát is használhatunk. Erre azért van szükség, hogy a beton ne kerüljön és folyjon a lapok rései közé. A hőtükör fólia továbbá egyenletesen tartja a hőmérsékletet az adott helyiségben. Egyszerű, de annál hasznosabb kiegészítő, amit nem javallott elhagyni.

Negyedik szint: vasrács fektetése

A következő lépés a vasrács fektetése. Ez a padlófűtés csöveinek rögzítése miatt fontos. A vasrácsot a hőtükör fóliára kell rakni, a csövek fogatása miatt. Dolgozhatunk XPS táblából kivágott darabokkal is, ha emelnénk a magasságon.

Ötödik szint: dilatációs hézagok kialakítása

A dilatációs hézagok kialakítása szintén nélkülözhetetlen. Ez a jelenség, vagyis a dilatáció egy test térfogatának fizikai elváltozását, másnéven hőtágulást jelent. A dilatációs rést azért szükséges létrehozni, hogy a hőtágulásból adódó erőhatások visszaszoruljanak. A dilatációról és a dilatációs szalagok alkalmazásáról más bejegyzéseinkben olvashat részletesen.

Végső szint: a csövek lefektetése és rögzítése

Az utolsó szakasz a csövek lefektetése. Ehhez a folyamathoz már kifejezetten ajánlott szakértői segítséget kérni, hiszen egy hiba is teljesen tönkreteheti az egész fűtési rendszert. Az eszrichbeton réteg, vagyis a fűtőbeton fontos a jó hővezető képessége és repedésmentessége miatt is. Fontos, hogy a dilatációra ez esetben is figyelni kell, ahogyan az utolsó lépésnél, a burkolat lefektetése során is. Padlófűtésnél különösen gyakori probléma, így sűrűbben szükséges dilatálni a burkoló- és alszerkezeti anyagok között.

A csőfektetés után pedig az ellenőrzést sem szabad kihagyni, hogy tényleg megfelelően működik-e a fűtési rendszer. Amennyiben igen, egy igazán kellemes és hatékony fűtési rendszerre tettünk szert.

Laminált padló padlófűtésre

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a laminált padló alátét fontosságát sem. A padlófűtés esetében azonban kizárólag olyan típusokat célszerű választani, amelyek kompatibilisek ezzel a fűtési rendszerrel. A laminált padló alátétek közül akár párazárós kivitelt is biztosítunk, ami hatékony megoldást kínál a padlófűtés alkalmazásakor. A tiszta alapfelületre felhordott ragasztóba lágyan nyomjuk bele a ragasztandó fóliát, illetve ajánlott próbaragasztást is elvégezni az alkalmazhatóság ellenőrzése miatt.

Ajánló