Mire jó a WD-40? Tudtad, hogy 2000 hasznos funkcióval is bír?

A WD-40 spray igazi csodaszer. Jól jön a háztartásban, a barkácsolási és műszaki feladatokhoz, de még a hajózáshoz is. Mi mindenre jó még a WD-40?

Mire jó a WD-40? Tudtad, hogy 2000 hasznos funkcióval is bír?

Mire jó a WD-40? Igazság szerint szinte bármire. Persze ez azért nem teljesen van így. A barkácsolók mellett azonban aki használta már a csodaszert, pontosan tudja, hogy rengeteg módon fel lehet használni. Legyen szó háztartási vagy egyéb munkálatokról, problémák megoldásáról. Íme pár ötlet, mi mindenre is jó a WD-40!

Mi az a WD-40 és mire használható?

Mielőtt belevágunk a WD-40 funkcióinak végtelen sorolásába, menjünk vissza a kezdetekhez. Eleinte egy olyan zsírtalanító és rozsdásodásgátló szert terveztek létrehozni, amit az űrrepülés során akartak kamatoztatni. Ez lényegében sikerült is, hiszen a gyártó első ügyfele egy ürrepülőgép-gyártó volt. Nevét a vízkiszorítás 40. kísérletéről kapta (Water Displacement 40th). A WD-40 spray pedig hétköznapi használatra is elterjedt, majd az 1961-es Carla hurrikán időszakában nyújtott segítségét követően világszerte ismertté vált.

Mire jó a WD-40 spray?

Elsősorban barkácsoláshoz, csavarok meglazításához és egyéb hasonló teendők ellátásához – gondolhatnánk. A WD-40 spray azonban ennél sokkal többet tud. Egy igazi csodaszer, ami már-már rajongói táborral rendelkezik. Bele sem gondolnánk, mennyi mindenre jó lehet. Még hajóskapitányként is hasznát vehetjük mint hajós karbantartó eszköz vagy egyszerű házimunkákat tehetünk egyszerűbbé használatával. Nézzünk is meg pár dolgot, amire megoldást nyújt!

WD40 mire jó

Darazsak és pókok elleni védelem

Idegesítenek a házad környékére költöző darazsak? Még a darázsfészek lerakását is megakadályozhatod, ha egy kis WD-40-et használsz az ereszeknél. A pókok ellen szintén kiváló, permetezéssel közkedvelt helyeikről utasíthatjuk ki őket.

Rágógumi eltávolítása

Gondoltad volna? Ha rágógumi akad a hajadba vagy épp a gyereked frizurájába, egy WD-40-el kiszedheted onnan. Egy fésülés és hajmosás sem fog ártani azért utána. Nemcsak a hajból, hanem a pulóverből, szőnyegből is kiszedhető a nem kívánt rágó.

Poharak szétválasztása

Bizonyára sokan megtapasztalták már azt az érzést is, amikor két pohár összeragadt és finom mozdulatokkal, óvatosan is csak alig-alig lehetett szétszedni azokat. Ne feledjük, a WD-40 spray ott segít, ahol tud. Csak permetezzünk a metszéspontra és már meg is van oldva a probléma.

Házimunka, tisztítás

Ennek a hírnek talán még többen fognak örülni. A WD-40 spray ugyanis képes besegíteni a házimunkába és akár tisztítási feladatokat is ellátni. Legyen szó a WC kagylón való vízkő eltávolításáról, a kerti szerszámok tisztításáról vagy a filcnyomok eltávolításáról. Ha például egy olajfoltot látunk a padlón vagy nagy mennyiségű szennyeződéseket, egy adag WD-40 vízzel öblítve csodákra lehet képes. 

2000 hasznos dolog, amire jó a WD-40

A WD-40 hasznaival kapcsolatban mára számos legenda terjed. Ezeknek pedig, ahogyan mondani is szokás, a fele sem tréfa. Ezt jól alátámasztja az a 2000-es lista, amit a spray használói állítottak össze azok a funkciók alapján, amit el tudtak végezni a WD-40-el. Az autókkal kapcsolatos műszaki feladatok és háztartási munkák mellett jó célt szolgál például a hajósoknak is. A csodaszer ugyanis rozsdamentesen tartja a hajómotor alkatrészeit, megóvja a szerelvényeket. A WD-40 a következő esetekben is hasznos megoldást kínál:

  • Autógumi tisztítása: az autó kerekeinek tisztítása és karbantartása alapvető feladat, sokszor azonban nem helyezünk rá elég hangsúlyt. Miután megvizsgáltuk a kereket, egy WD-40 univerzális spray termékkel és kefe segítségével lemoshatjuk a gumit.
  • Cipzár megjavítása: bizonyára sokak számára ismerős a kellemetlen probléma, amikor megsérül vagy tönkremegy a cipzár. A WD-40 e téren is hasznos kiegészítőként szolgál, amennyiben magunk javítanánk meg. 
  • Nyikorgó ágy helyreállítása: a nyugtalan alvás szintén nem túl komfortos, ezért nyikorgó ágy esetén mielőbbi megoldást kell találni. A WD-40 spray az ágy megjavításának folyamatában is segít, hiszen hosszú távú védelmet biztosít. 
  • Teniszháló kenése: talán nem is gondolnánk, a háló karbantartása is milyen fontos eleme ennek a sportnak. Nincs is szükség hozzá másra, mint egy villáskulcs-készletre, puha kendőkre, nagynyomású mosóra és természetesen WD-40-re. 

WD-40 felhasználása otthon, munkában és az élet más területein

A WD-40 tehát szinte felsorolhatatlanul sok mindenre hasznos. Ebben a cikkben próbáltuk bemutatni a legkülönfélébb felhasználási módokat. Mielőtt azonban kísérletezni kezdenél, fontos tudni, hogy a leírtak nem szerepelnek a hivatalos funkciók között. Saját felelősségre viszont bátran kísérletezhetsz. A következő nagy felfedezést talán majd te veszed észre. Létezik egy mondás, ami szerint „az életben két dologra van szükség, WD-40-re és szigetelőszalagra”.  Az biztos, hogy kevés olyan termék van, ami ennyi mindenre hasznos lenne. Árát tekintve pedig egyáltalán nem drága, így akkor is érdemes lehet megvásárolni, ha éppen nincs vele konkrét célod. Ki tudja, mikor és mire jöhet majd jól! További tippekért, érdekességekért pedig olvass tovább blogoldalunkon!