Négyzetméter kalkulátor

Számíts négyzetmétert a négyzetméter kalkulátor segítségével egyszerűen és gyorsan! Ehhez csak két számot - a szélességet és a hosszúságot - kell ismerned.

A kalkuláció elindításához csak be kell írnod a mért szélességet és hosszúságot méterben megadva, majd nyomd meg az enter billentyűt vagy kattints! A területszámítás 1 pillanat alatt megtörténik, és láthatóvá válik az eredmény négyzetméterben kifejezve.

A m2 kalkulátorNégyzetméter számítás

A fenti négyzetméter kalkulátor segítségével talán a világ egyik legkönnyebb számítása, a területszámítás végezhető el. Ehhez ugyanis csak két értéket kell ismernünk, a terület szélességét és hosszúságát. Alább röviden összefoglaltuk, hogy a hétköznapi felújítás során milyen esetekben érdemes tisztában lenni a területszámítással.

négyzetméter számítás

Hasznos lehet, ha kiszámolnánk:

  • mennyi csempére lesz szükségünk a fürdőszoba burkolásához: meg kell mérnünk a fürdőszoba alapterületét és az oldalfalak területét is
  • mennyi laminált padlóra lesz szükségünk, ha lecserélnénk a klasszikus régi típusú halszálkás padlót,
  • vagy akár ha tudni szeretnénk körülbelül mennyi falfestékre lesz szükségünk egy szoba kifestéséhez.

Területszámítás

A négyzetmétert két érték szorzataként kapjuk meg. Tisztában kell lennünk a szélességgel és a hosszúsággal (lehet ez magasság, illetve mélység is). Ezt a két számot összeszorozva kapjuk meg a négyzetmétert, ami a terület mértékegysége. A számításhoz kiemelten fontos, hogy a két értékünk azonos mértékegységben legyen! Így kell eljárni a fenti négyzetméter számítás során is, hiszen máskülönben nem kapunk jó eredményt.

Nézzük lépésenként:

  1. Mérd le a kívánt felület két oldalát (érdemes centimétert használni a pontosság végett), majd jegyezd le
  2. Szorozd össze a két értéket: hosszúság * szélesség = terület.

Négyzetméter számítása példa

Nézzük meg a fenti igen egyszerű folyamatot egy példán keresztül is. A példánkban a nappalinkat szeretnénk kifesteni. Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy ez a nappali négyzet alakú, így 4 egyenlő területet kell festenünk, illetve a mennyezetet.

négyzetméter kalkulátor

A falak méretei:

  • szélesség: 4,5 méter
  • magasság: 2,75 méter

Szorozzuk össze a két értéket: 4,5 * 2,75 = 12,375 négyzetméter. Most pedig ezt az értéket kell néggyel megszoroznunk, hiszen 4 falat fogunk lefesteni. 12,375 * 4 = 49,5 négyzetméter. Tehát összességében felfelé kerekítve a szoba 1 rétegben történő kifestéséhez körülbelül 50 négyzetméter festékre van szükségünk.

Számoljunk azzal, hogy a festéket általában 2-3 rétegben kell felvinni, így 100-150 négyzetméter anyagszükségletünk keletkezik a színes festékből, ha a mennyezetet fehérre szeretnénk festeni.

A festéket általában vödrös kiszerelésben lehet kapni. A festéken mindig olvassuk el:

  • az anyagszükségletét: azaz hány rétegben ajánlott felvinni és hány négyzetméterre elég 1 liter,
  • és a kiadósságát: azaz hány négyzetméter felületre elég 1 vödör festék.

A mennyezet méretei:

  • a szélessége egyenlő a hosszúságával a négyzet alak miatt: 4,5 méter.

Szorozzuk meg az értéket önmagával: 4,5 * 4,5 = 20,25 négyzetméter. Most pedig ezt az értéket kell megszoroznunk annak függvényében, hogy hány rétegben kívánjuk lefesteni a plafont. Ha a felújítás előtt is fehér volt és nem történt nagy javítás, akkor 2 réteg biztosan elegendő lesz.

A tapasztalatok alapján azonban érdemes ráhagyással számolni, hiszen nem tudjuk előre mennyi festéket szív fel a fal, esetleg mennyit pazarolunk el. Más fajta munkák esetében gondoljunk a csempe lábazatára. Így 10%-ot nyugodtan számoljunk az anyagszükségletre.