Modern fali dekoráció fából: bordázott falpanel és lécfal

Aki szereti a modern és a természet ihlette stílusokat, azok számára a bordázott falpanel és a lécfal is egy tökéletes modern fali dekoráció lehet.

Aki szereti a modern és a természet ihlette stílusokat, azok számára a bordázott falpanel és a lécfal is egy tökéletes, modern fali dekoráció lehet. A modern fali dekoráció fából egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem csoda, hiszen nagyon látványos elem és meglepően könnyű akár házilag is elkészíteni.

Modern fali dekoráció lécpanel
Forrás: D3 Design

Bordázott falpanel vagy lécfal?

A falra feltéve első ránézésre szinte nem is lehet a kettő között különbséget tenni, de ha kicsit közelebbről megnézed, azért látni fogod, hogy miben különbözik a bordázott falpanel és a lécfal. 

A bordázott falpanel

A bordázott falpanel, ahogy a nevében is szerepel alapvetően egy fix méretű panel, amit a falra kell rögzíteni. Magyarországon általában 50×100 cm-es méretben lehet kapni ilyen bordázott falpanelt. Ebből logikusan következik, hogy ha egy teljes falat vagy falrészt szeretnél ilyen bordázott falpanellel dekorálni, akkor ehhez több panelre is szükséged van. 

A bordázott falpanelek rögzítésénél oda kell figyelni az illesztésekre, hogy végeredményként minél inkább egy összefüggő felületet és ne egy mozaikos falat láss!

De ne szaladjunk ennyire előre! A bordázott falpanel alapja egy bútorlap és erre vannak rögzítve a falécek. Általában az alapot képező bútorlap fekete színű, ami kiválóan mutat a tölgyfa lécek mellett. Ez a színkombináció nagyon látványos, hiszen a fekete alap jól kiemeli a tölgy színét. 

A bordázott falpanel a lécfalhoz képest egy kész megoldás, hiszen a falra rögzítésen kívül nincs egyéb teendő. A bordázott falpanel rögzítése sem ördöngösség, csupán kimondottan 3D falpanelek rögzítésére való ragasztóra van szükség. Ezeknek a ragasztóknak a legfontosabb tulajdonsága, hogy gyorsan kötnek és nagyon erősen ragasztanak.

Lécfal

A lécfal nem egy falpanel! Pontosan azt jelenti, ami a szó hallatán eszedbe jut: egy fal lécekből. A lécfalnál tehát nincs egy alap, amire lécek vannak rögzítve. Magát a léceket rögzítjük a falhoz. Ebből adódóan nincs méretbeli korlátozás, amekkora léceid vannak, azokat egy az egyben a falhoz rögzítheted. Ezáltal garantált, hogy a látvány egységes lesz, nem fogsz vágott léceket látni. Ezért cserébe persze valamivel több a munka vele, de hidd el, a lécfal elkészítése házilag egyáltalán nem igényel komoly szaktudást!

Modern fali dekoráció fából hálószoba falra
Forrás: Bobby Berk

Ráadásul a lécfal nagy előnye az előre gyártott bordázott falpanelekkel szemben, hogy mindenféle színkombinációban elkészíthető és még a lécak méreteivel és formájával is lehet játszani. Bár a fekete alapon tölgyfa lécek nagyon jól mutatnak, de nem biztos, hogy mindenki szereti az ilyen határozott színeket, inkább valami letisztultabb verzióra vágynak. Mivel a lécfalnál a fal adja az alapot, így azt olyan színűre festheted, amilyenre csak szeretnéd. És persze a fa lécek színe, mérete és a lécek közötti távolság is szabadon választható. Aki például egy kicsit mélyebb árnyalatra vágyik, az dió színre is festheti a fa léceket. Gyakorlatilag végtelen a lehetőségek száma, csak a saját képzeleted szabhat határt, hogy milyen kombinációkat használsz.

A lécfal tökéletes megoldás tehát azoknak, akiknek tetszik ez a fajta modern fali dekoráció, mégsem szeretnének a mainstreambe tartozni, hanem valami egyedi megoldásra vágynak.

A lécfal elkészítése házilag

A lécfal elkészítése valóban egy nagyon egyszerű feladat. Azok is könnyedén elkészíthetik, akiknek nincs komolyabb tapasztalatuk barkácsolás terén. Elszántság kérdése és te is könnyedén elkészítheted. Ehhez pedig következzen most egy DIY segédlet, ami lépésről lépésre végigvezet a lécfal elkészítési fázisain. Ezekre lesz szükséged:

  • Fa lécek
  • P80-as és P100-as viszolóvászon
  • Csiszoló tuskó vagy ha van csiszológép
  • Falfesték
  • Festőhenger vagy ecset
  • Takarófólia
  • Festőszalag

Első lépés: A fa lécek beszerzése

Ha igazán szép lécfalat szeretnél, akkor alapanyagként érdemes valódi fát, méretre vágott fa léceket használni. Hogy ne kelljen illeszteni, vágass olyan hosszú léceket, mint amekkora a dekorálandó terület magassága. Ha egyenetlenek a falak, akkor érdemes egy kicsit hosszabb léceket venni és majd a felrakásnál méretre igazítani. A tömörfa léceknél arra mindenképpen figyelj oda, hogy egyenes szálak legyenek, mert elvetemedett lécekből nem igazán lehet szép lécfalat alkotni!

Ha valamivel pénztárcabarátabb alternatívát keresel, akkor erre a célra a rétegelt lemezből vágott lécek is megfelelnek.

A lécfalhoz méretre szabott lécek beszerzése
Forrás: Hometalk

Második lépés: A fa lécek csiszolása

Ha megvannak a fa lécek, következhet az előkészítésük, vagyis a csiszolás. A fa állapotától függ, hogy mennyi csiszolásra van szükség. Ha nagyon szálkás, akkor két körrel számolj. Első körben egy durvább, P80-as csiszolóvászonnal érdemes a felületet letisztázni, ezzel a nagyobb szálkák eltűnnek. Ezután jöhet egy finomabb, P100-as vagy P120-as csiszolóvászon, amivel már szép sima felületet lehet elérni. Ha eleve viszonylag sima a fa felülete, akkor elég csak ez az utóbbi, finom csiszolás.

Ha van otthon csiszológéped, akkor azzal megkönnyítheted a dolgot. De ha nincs, az se gond. Kézi csiszoló tuskóval is ugyolyan szép eredményt tudsz vele elérni, csak kicsit tovább tart.

Tipp: Az egyenlő nagyságú léceket helyezd szorosan egymás mellé és lehetőleg kösd is össze, hogy minél kevésbé tudjanak elmozdulni. Így időt megtakarítva, a léceket egyszerre is tudod csiszolni. De ezután azért érdemes egyenként is átmenni a léceken, hogy garantáltan sima felületet kapj.

A fa lécek csiszolása
Forrás: Hometalk

Harmadik lépés: A fa festése, pácolása

A natúr léceket érdemes lefesteni, így sokkal szebbek, tartósabbak is lesznek és takarítani is egyszerűbb. A festéshez használhatsz vizes lazúrt, de ha csak pácolni szeretnéd a fát, az is lehetséges. A vizes bázisú festékek és pácok, az oldószeres alapúval szemben környezetbarát és gyerekbarát anyagok, ezért tökéletesen alkalmasak arra, hogy az otthonod dekorálására használd.

A festék vagy a pác kiválasztásánál gondold át, hogy a lécfalnál milyen színkombinációt szeretnél és ennek megfelelő színű lazúr vagy pác mellett dönts. Nem muszáj a lécek minden oldalát lefesteni, elég csak azokat, amiket felrakás után is látni fogsz.

Miután befejezted a lécek festését, pácolását várd meg, míg teljesen megszárad és csak azután dolgozz velük tovább. Előfordulhat, hogy a lazúr miatt ismét felszálkásodik a fa, ne aggódj, ez teljesen normális. Nincs más teendő, mint egy finom csiszolóvászonnal óvatosan újra átmenni ezeken a részeken.

A fa lécek festése és pácolása
Forrás: Hometalk

Negyedik lépés: A fal előkészítése

A falácek előkészítése és festése után következhet a fal. Terítsd le a földre a takarófóliát és ragaszd körbe festőszalaggal a festendő fal széleit, hogy véletlenül se kenj össze mást. Mielőtt festenél, érdemes mélyalapozóval átkenni a falat. Ez leköti a port és egy jól tapadó felületet biztosít a falfestéknek. 

A mélyalapozó után jöhet a falfesték. Az egyrétegű, színre kevert festékeket célszerű direkt ilyen típusú festékekhez gyártott rövid szőrű hengerrel felhordani a falra. Ezzel egyenletes festékréteget tudsz felvinni. Ecsettel is dolgozhatsz, de azzal azért nehezebb dolgod lesz.

Ha a leendő falszínhez képest a meglévő falszín nagyon elüt vagy esetleg az új falszín nagyon karakteres, akkor előfordulhat, hogy a tökéletes, foltmentes felület érdekében szükség lesz egy második sor festésre is. De amint az első réteg megszárad, te magad is látni fogod, hogy mennyire egységes lett a felület és van-e szükség második rétegre.

A lécfalhoz a fal előkészítése, színre festése
Forrás: Hometalk

Ötödik lépés: A lécek rögzítése

Ha a festés után a méretre vágott fa lécek és a fal is teljesen megszáradt, akkor jöhet a lécek rögzítése. Itt jöjjön egy rövid kitérő.

Ideális esetben ugyanolyan hosszú lécekre van szükség egy fal beborításához. Ehhez persze az kell, hogy egyenes falaid legyenek. Sajnos a legtöbb lakásban az egyenes fal, a derékszög olyan ritka, mint a fehér holló. Ezért a lécek hosszát mindig az aktuális falmagassághoz kell alakítani. A fa lécek beszerzésénél erre érdemes odafigyelni. Ha biztosra szeretnél menni, akkor inkább picivel hosszabb léceket vegyél és a felrakás során te magad vágd a megfelelő méretre, így véletlenül se jársz úgy, hogy egy léc rövid lenne, mert nem egyenes a falad.

A lécfal méretreszabása
Forrás: Hometalk

A rövid kitérő után, következzen a felrakás. Az első szabály, hogy mindig a széléről indulunk, ha van sarok, akkor onnan. A léceket építési ragasztóval tudod a falhoz rögzíteni. Hogy jól tartson, néhány helyen használhatsz apró szegőléc szegeket is. Ezeket érdemes nem szemből, hanem oldalról beütni, így szemből egyáltalán nem fog látszódni, a lécek között pedig kellő takarásban lesz, így megint csak nem zavaró.

Az első léc felrakása után következhet sorban az összes többi. Amire ügyelni kell, az a lécek közötti távolság.

A lécfal nagyon leegyszerűsítve nem más, mint sok, egymástól egyenlő távolságban lévő, falra rögzített lécek.

A hangsúly az egyenlő távolságon van. Bármennyire is mutatós egy lécfal, ha a lécek közötti távolság nem egyenlő, itt-ott csal, akkor a végeredmény nagyon zavaró lesz.

A lécfal rögzítése
Forrás: Hometalk

A felrakásnál kényesen ügyelj a távtartásra. Ehhez használj valamilyen távtartót. Ez lehet egy kisebb kocka, viszont praktikusabb egy hosszú, de teljes hosszában ugyanolyan széles léc.

Ha esetleg van konnektorod vagy bármi más, ami miatt nem tudsz egy lécet egyben feltenni, akkor természetesen meg kell vágnod a fa lécet és utána folytatni.

A lécfal kialakítása konnektoroknál
Forrás: Hometalk

Lécfal, mint modern fali dekoráció

És ezzel el is készült a lécfal, ami egy nagyon ütős eleme lehet egy modern, letisztult otthonnak. A lakberendezésnél sokszor elhangzik a fókuszpont kifejezés, azaz hogy egy térnek legyen fókuszpontja, ami megragadja a szemet. Egy szépen kivitelezett lécfal tökéletes fókuszpontja lehet akár egy nappalinak, akár egy dolgozószobának. Sőt hálószobában ágytámla mögötti falon is nagyon jól mutat. De nagyon kedvelt megoldás előterek dekorálásához is. Egy biztos, a fal és a lécek színével játszva bármilyen színvilágú modern térben jól mutat ez a modern fali dekoráció!

Az elkészült lécfal egy gyerekszobában
Forrás: Hometalk