Ötletek fali dekorációra: a képektől a falmatricáig

A fali dekoráció megléte sokat számít abban, hogy ténylegesen otthon érezd magad.

A fali dekoráció megléte sokat számít abban, hogy ténylegesen otthon érezd magad. Amikor túl vagy egy építkezésen vagy egy felújításon, onnantól kezdődik igazán az otthon dekorálása. A lakásod üres falai pont olyanok, mint az üres vászon, amit egy festő kap, hogy alkosson.

Ha fali dekorációról van szó, akkor sokaknak csak a fali képek jutnak az eszükbe, de kár lenne csupán képekben gondolkodni. Hiszen olyan sok egyéb dekorációs lehetőség is szóba jöhet. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mik a fali dekoráció trendek 2021-ben.

Képek fali dekorációként

A legkézenfekvőbb megoldás a falak dekorálására, ha képeket teszünk fel. Hiszed vagy sem, a képekkel való dekorálásnak is megvannak a maga szabályai. Nem mindegy a kép mérete, számít, hogy milyen magasan helyezed el és persze az is szempont, hogy mi van a képen.

Mekkora képet válasszak?

A kép mérete kapcsán amire érdemes figyelni, hogy hova szánjuk a képet és mennyi képet szeretnénk kitenni. Egészen más méret az ideális, ha egy teljesen üres falrészre tesszük ki, mintha egy olyan helyre kerül, ahol bútorok veszik körül.

Nagyméretű kép fali dekorációként
Forrás: Hunker

Ha van elég tér, nyugodtan válassz nagyobb méretű képet!

A nagyobb képek mindig karakteressé teszik a helyiséget, igazi fókuszpontjai lesznek a szobának. Viszont egy nagy kép egy szűk helyen nem tud igazán érvényesülni. Ezért a kép kiválasztásánál mindig vedd figyelembe, hogy mennyi helyed van.

Egy komód vagy éppen egy kanapé feletti falrész ideális képek elhelyezésére, de sokan abba a hibába esnek, hogy vagy túl nagy képet vagy túl kicsi képet tesznek fel. A kép méretének meghatározásához létezik egy egyszerű ökölszabály:

A kép ne legyen nagyobb, mint az alatta lévő bútor háromnegyede!

Ha megvan az ideális méretű kép, akkor már csak a megfelelő magasságot kell megtalálni. Általános érvényű szabály, hogy a szemmagaság az ideális magasság egy képnek. Ha a kép alatt van valamilyen bútor, legyen az akár kanapé, akár egy komód attól kb. 15 cm-re legyen.

Galériafal – több kép a falon

Nem muszáj egyetlen képben gondolkozni, nyugodtan tehetsz fel akár több képet is a falra, ilyenkor viszont érdemes megtervezni, hogy pontosan milyen képek kerülnek egymás mellé, hogy az összhatás végül harmonikus legyen.

Van akinek ez ösztönösen megy, pontosan tudja milyen képek mutatnak majd jól egymás mellett a falon. Akinek ez nem ilyen egyszerű, az jobban teszi, ha először a földön próbálgatja, hogy mi mivel működik, Több kép elhelyezésénél egy fontos szabály:

Gondolkodj kompozícióban!

Ha az egymás mellé kerülő képek között túl nagyok a távolságok, akkor az zavaró tud lenni, diszharmonikus hatásuk van. A cél az, hogy az egymás mellé kerülő képek egy kompozíciót alkossanak, fókuszpontként funkcionáljanak.

Ha egyszerre több képet is tennél a falra, többféle megoldás közül választhatsz. Ha szereted az egységes megjelenést, akkor választhatsz ugyanolyan színű és méretű képkereteket. A modern stílusú, monokróm jegyeket hordozó otthonokban például jól működnek a fekete képekbe tett fekete-fehér képek. De ezek akár egy skandináv stílushoz is jól illenek. Arra ügyelj, hogy a kompozíció ne keltsen unalmas hatást!

Galériafal fali dekorációként
Forrás: The Blush Home

Nem muszáj persze ugyanolyan méretű képeket feltenni, nyugodtan válassz különböző méretűeket, akár teljesen egyedi keretekkel. Elsőre lehet, hogy véletlenszerűnek tűnik az ilyen elrendezés, de ezek a kompozíciók csak akkor működnek jól, ha valami összefogja a képeket.

Mindig legyen egy rendező elv!

Ez lehet a képek tematikája, a képekről visszaköszönő színek stb.

És végül egy jó tanács: ne vidd túlzásba, nem kell minden szavad falfelületet képekkel teleaggatni! Hagyj szabad falfelületet, így sokkal jobban érvényesül a képekkel dekorált fal.

Makramé, a természetes fali dekoráció

Nem túlzás azt mondani, hogy a makramé újra fénykorát éli. Az 1970-es években közkedvelt technikára manapság újra nagy figyelem jut. Nem véletlen, hiszen a makramé egy nagyon különleges, dekoratív elem tud lenni az otthonunkban. De kezdjük az elején! Mi az a makramé?

A makramé egy arab eredetű csomózási technika. A népszerűségét részben annak köszönheti, hogy néhány mozdulat elsajátítása után ezzel a technikával akár te magad is elkészítheted a saját dekorációdat. A makramé fali dekorációk sokszínűsége végtelen, csak képzelet szab határt neki. Úgyhogy ha valami egyedit szeretnél az otthonodba, akkor érdemes vele próbálkozni.

Makramé, mint fali dekoráció
Forrás: Dream Green DIY

Persze azért azt tartsuk szem előtt, hogy a makramé nem illik minden stílushoz, de például egy boho chic stílusnál szinte kötelező elem. De minden olyan enteriőrben jól mutat, ahol a természet közelsége van a fókuszban.

Gyűjtemény fali dekorációként

A legtöbben csak képekben gondolkodnak, ha fali dekorációról van szó, pedig valójában – bármilyen furcsán is hangzik – bármiből lehet fali dekoráció, ha az adott dolgot fel lehet tenni a falra.

Szereted a régi plakátokat, esetleg kalapokat gyűjtesz? Ezeket is nyugodtan kiteheted a falra, ha illik a lakás stílusához. Itt is fontos persze az elrendezés. A gyűjtemény egyes darabjait nem csak úgy “feldobáljuk” a falra, hanem azt előtte alaposan meg kell tervezni, hogy milyen kompozícióban mutatnak a legjobban egymás mellett.

Tányér gyűjteményből fali dekoráció előszobába
Forrás: Homedit

A többi dekorációs megoldáshoz képest ezeknek a gyűjteményeknek az előnye, hogy nagy valószínűséggel az ott lakók szívéhez közel áll. Így nem csupán esztétikai, hanem érzelmi szerepe is van. És ettől válik ez az egyik legszemélyesebb dekorációvá.

Egyedi fali dekoráció
Forrás: Rhinov

Falmatrica, a variálható fali dekor

A fali dekorációs lehetőségek közül általában ki szokták hagyni a falmatricákat, mert picit kakukktojásnak számítanak. A többi lehetőséghez képest abban mindenképpen mások, hogy ezeket viszonylag könnyű cserélni, de ez egyben az előnyük is. Szintén a falmatrica mellett lehet felsorolni érvként, hogy számos felületre feltehető. A neve alapján azt gondolnánk, hogy csak festett falra ragasztható, de valójában akár tapétára, üvegre, tükörre vagy éppen bútorra is feltehető.

A falmatrica, mint fali dekoráció gyerekszobába kitűnő választás. Hiszen ez a lakás egy olyan helyisége, ami együtt nő a gyermekkel, így folyamatosan változik. Ahogy felcseperednek a gyermekek, úgy lesz babaszobából gyerekszoba, majd egy kamasz szobája. A dekor pedig együtt változik a szobával. A falmatricákkal nagyon jól le lehet követni ezt a változást. Mindig ki lehet választani a gyermek korához és érdeklődési köréhez leginkább illő falmatricákat. Ha egy igazi kislányos szobát szeretnél, válassz a lányos falmatricák közül, De a kisfiúknak sem kell búslakodni, szuper falmatricák léteznek nekik is.

A kevesebb néha több!

A lakberendezés szinte minden területén igaz a kevesebb néha több mondás. Nincs ez másként a fali dekoráció kapcsán sem. Könnyű átesni a ló túloldalára és az egyébként csupasz falú lakás minden falát teleaggatni valamilyen dekorelemmel. Fontos a mérték! Nem kell minden egyes falra valamilyen dekort tervezni. Ha minden falra kerül valamilyen kép vagy egyéb fali dekoráció, akkor túlzsúfolt lesz az összhatás, nem tudnak igazán érvényesülni. Jelöld ki azt a falat, ami a legalkalmasabb fali dekorációnak és ide tervezz a lakás stílusához és a saját ízlésedhez illő dekorációt.