Előleg vagy foglaló? Mi a különbség? Visszajár vagy nem?

Leggyakrabban ingatlanok adás-vételi szerződésénél találkozhatunk a foglaló vagy az előleg fogalmával. A két kifejezést sokan szinonimaként használják, de ez sajnos hibás.

Leggyakrabban ingatlanok adás-vételi szerződésénél találkozhatsz a foglaló vagy az előleg fogalmával. A két kifejezést sokan szinonimaként használják, de ez sajnos hibás. Ugyanis a két kifejezés nem ugyanazt jelenti, ezért semmi esetre sem szabad keverni őket. Ebben a cikkben tisztába tesszük, hogy:

  • foglaló és előleg: melyik kifjezés mit jelent?
  • mi a foglaló?
  • mi az előleg?
  • mikor kell az egyiket és a másikat használni?

Mi a közös az előlegben és a foglalóban?

Amikor vásárolsz egy ingatlant, akkor azért vételárat fizetsz. Ebből a szempontból mind a két fenti fogalom (előleg és foglaló is) a vételár részét képezi.

Vagyis ha előleget vagy foglalót fizetsz, azt bele kell számítani a vételárba.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyi előleleget vagy foglalót átadsz, annyivel kevesebbet kell majd fizetned később, hogy a teljes vételárat kiegyenlítsd. Ebből a szempontból az előleg és a foglaló a vevővel szemben támasztott fizetési követelés összegét csökkenti.

Ha semmilyen extra körülmény nem merül fel az adásvétel során, akkor az előleg és a foglaló gyakorlatilag ugyanúgy működik. Kifizeted, majd ha a szerződéssel minden rendben és tiéd az ingatlan (telek, lakás, ház), akkor nem lesz érdemi különbség a két fogalom között.

De mikor van akkor mégis különbség az előleg és foglaló között?

foglaló vagy előleg?

Foglaló vagy előleg? Mi a különbség?

Ahogy fent olvashattad már, az előleg és foglaló között akkor lesz lényegi különbség, hogyha valamilyen probléma jelentkezik az adásvétel során. Ha akár az eladó, akár a vevő meggondolja magát, vagy valamilyen külső tényező szól közbe.

A lényeg egyszerű: a foglalónak és az előlegnek eltérnek a jögkövetkezményei. Ha az eladó mégsem adja el a lakást neked, akkor az előleg visszajár. A foglalónak pedig a kétszerese. Ha viszont a vevő áll el a vásárlától, akkor az előleg visszajár. A foglaló viszont nem.

Mi az előleg?

Az előleg a teljes vételár egy része, amit a vevő fizet meg az eladónak. Az előlegnek nincs szankciós jellege. Tehát az előleg minden esetben visszajár a vásárlónak, ha meghiúsul az adásvétel.

Az előleg mértéke jogilag nincs korlátozva. Vagyis az előleg összegét az eladó és vevő egymás között határozzák meg.

Mi a foglaló?

Ha az adásvételi szerződés meghiúsul, akkor az azért felelős személy anyagilag is köteles kárpótolni a másik felet.

Ha a vevő áll el végül a vásárlától, akkor a foglaló teljes összegétől elesik, és az nem jár neki vissza. Ha az eladó hibájából hiúsul meg a tranzakció, akkor a foglaló kétszerese jár vissza a vevőnek.

A foglaló tehát szankciós jelleggel bír, egyfajta biztosíték.

Fontos viszont, hogy a szerződésben rögzíteni kell, hogy mi a pénz kifizetésének, átadásának a célja, rendeltetése. Ha nem derül ki a szerződésből, hogy az összeg foglalóként kerül kifizetésre, akkor előlegnek minősül.

Ha olyan körülmény jön közbe, amikor egyformán terheli a felelősség az eladót és a vevőt, vagy épp egyiket sem (mondjuk természeti kár, vis major), akkor a foglaló visszajár a vevőnek.

A foglaló összegét jellemzően a vételár maximum 10%-ában szokták meghatározni. Ha az adásvétel meghíusul és bírósági ügy lesz belőle, akkor a foglaló mértékét növelheti vagy csökkentheti is az összeget.

Mikor érdemes előleget választani foglaló helyett?

Akkor válaszd az előleget, hogyha kétségeid vannak a vásárlással kapcsoaltban.

Vevőként: Ha például több inagtlant is nézel, de még nem tudod melyik lesz a befutó. Vagy reménykedsz, hogy találsz még jobbat is viszonylag hamar. Vagy még utána akarsz járni pár dolgoknak a lakással kapcsolatban (mennyire újítható fel pl). De az előlelggel már jelezni akarod az eladó felé, hogy komolyak a szándékaid.

Eladóként: Akkor kérj előleget foglaló helyett, hogyha reménykedsz benne, hogy kapsz még jobb ajánlatot. Vagy nem vagy 100% biztos benne, hogy mégis el akarod-e adni.

Mikor érdemes foglalót választani?

Foglalót akkor válassz akár vevőként, akár eladóként, hogyha teljesen biztos vagy a vásárlási döntésben.

A foglaló egyfajta biztosíték, hogyha a másik meggondolja magát, akkor téged kárpótoljanak ezért. Ilyenkor ugyanis az eladó a foglaló kétszeresét köteles visszafizetni neked.