Az ózongenerátor veszélyei (és hogyan kerüld el őket)

Az ózongenerátor egy rendkívül hasznos berendezés, amely mind az otthonukban, mind a munkahelyi környezetben és az autóban is sokoldalúan használható.

Az ózongenerátor egy rendkívül hasznos berendezés, amely mind az otthonukban, mind a munkahelyi környezetben és az autóban is sokoldalúan használható. Környezetbarát és különlegesen hatékony alternatíva nem csak fertőtlenítésre, de akár a kellemetlen szagok és a penész eltüntetésére is. 

Ugyanakkor sokszor hallani, hogy az ózon gáz egészségkárosító hatású, sőt egyenesen veszélyes az ózongenerátor használata. Hol van az igazság? Utánajártunk, hogy mik az ózongenerátor veszélyei, és hogyan lehet biztonságosan és hatékonyan üzemeltetni.

A helytelen használatban rejlik az ózongenerátor veszélye
Forrás: Ozoneplus.eu

Az ózongenerátor működése

Ahhoz, hogy reálisan lásd az ózongenerátor veszélyét, fontos megismerni a működését. A berendezés ózon, azaz O3 molekulát állít elő, amely egy rendkívül reagens anyag. Bármilyen szerves, vagy szervetlen vegyületet képes átalakítani, oxidálni. Élő szervezetben a sejtfallal érintkezve felbontja azt, ezzel a sejt pusztulását idézve elő.  Ugyanígy  megváltoztatja a szervetlen vegyületek szerkezetét is, legyen szó szilárd, folyékony, gáz halmazállapotú anyagról. 

Ebből következnek rendkívül előnyös hatásai, amelyek a következőek:

 • Elpusztítja a vírusokat, baktériumokat
 • Hatékony a gombák és penész ellen
 • Megöli a poratkákat, sőt, semlegesíti annak rendkívül allergén ürülékét
 • Semlegesíti a szagokat

Ugyanakkor a fenti tulajdonságokból az is következik, hogy az ózongenerátor helytelen használat esetén akár veszélyes is lehet.

Az ózon koncentrációjának a jelentősége

Nem mindegy, hogy az ózon milyen koncentrációban van jelen. Ahhoz, hogy képes legyen hatékonyan fertőtleníteni, minimum 2,5 ppm koncentrációra van szükség a kezelés időtartama alatt. Ez a koncentráció az emberi szervezetre már rendkívül veszélyes, összehasonlításképpen a levegő minőségére vonatkozó magyarországi riasztási határérték 0,12 ppm. Éppen ezért nem meglepő, hogy a kezelés időtartama alatt nem lehet a helyiségben tartózkodni. 

Kezelés után viszont az ózon gáz meglehetősen gyorsan lebomlik, felezési ideje 30 perc. Tehát viszonylag hamar az emberi szervezetre már ártalmatlan koncentrációt ér el. Egy szellőztetéssel pedig nyomtalanul eltűnik, és csak az előnyös hatásai maradnak meg.

Miben rejlik az ózongenerátor veszélye? 

Az ózongenerátor használata két esetben lehet veszélyes:

 • Ha rosszul használják az ózongenerátort
 • Ha silány minőségű készüléket használnak

Az ózongenerátor helytelen használatából adódó veszélyek

A fentiekből nem nehéz kitalálni, hogy az ózon bármilyen élő szervezetre rendkívül káros hatással van. Beleértve az emberi szervezetet, de a háziállatokat és a szobanövényeket is. 

Éppen ezért a kulcs a szakszerű használat, amely teljes egészében a kezelő felelőssége. Mik a szabályos használat legfontosabb tudnivalói? 

 • A kezelőnek ki kell tudnia választani a megfelelő teljesítményt. Ha a teljesítmény túl alacsony, akkor fennáll a veszélye, hogy a fertőtlenítés nem lesz tökéletes
 • A kezelés időtartama alatt és az azt követő 1 órában sem ember, sem állat nem tartózkodhat, és ki kell vinni a szobanövényeket is. Ha ezt elmulasztják, akkor az a növények károsodásához, sőt akár teljes pusztulásához vezethet. Emberek és állatok esetében pedig a nagy koncentrációjú ózon a légzőszervek erős irritációját, súlyosabb esetben károsodását is okozhatja. 
 • Az összes nyílászárót (ajtók, ablakok) be kell zárni 

Mit történik, ha valamiért be kell menni az ózongenerátorral kezelt helyiségbe? 

A kezelt helyiségbe csak frisslevegős légzőkészülékkel, vagy speciális gázálarcban szabad bemenni. Ezután viszont egy szellőztetéssel azonnal mentesíteni lehet a helyiséget az ózontól, így az hamarosan újra használhatóvá válik.

Az ózongenerátor működése közben csak frisslevegős légzőkészülékkel mehetünk be a kezelt helyiségbe
Forrás: Ozoneplus.eu

Mi a teendő, ha még mindig érezhető az ózon szaga?

Előfordulhat, hogy a fertőtlenítés után a pihentetési idő lejártával, vagy a zárt ajtók ellenére a környező helyiségekben érezhető az ózon jellegzetes, szúrós szaga. Ha a fenti utasításokat betartották, akkor nem kell megijedni! 

Az emberi orr ugyanis nagyon érzékeny az ózon szagára, már 0,01 ppm koncentrációban megérzi, ha ózon gáz van a levegőben. Ez a mennyiség viszont még jóval az egészségügyi határérték alatt marad, és egy szellőztetés megoldja a problémát. 

A gyenge minőségű ózongenerátor veszélye

Fontos tisztában lenni vele, hogy nem csak az ózon gáz lehet veszélyes, hanem a silány minőségű készülék is komoly gondokat okozhat. 

Európai forgalomba helyezési engedéllyel nem rendelkező készülékek

Sajnos sokan gondolkodnak úgy, hogy ők majd okosan megoldják az ózongenerátor vásárlását, és mindenféle távol-keleti, európai forgalomba helyezési engedéllyel nem rendelkező készüléket rendelnek. Ilyenkor előfordulhat, hogy a nem megfelelő érintésvédelemnek köszönhetően áramütés, vagy akár zárlat következtében tűzeset történik. 

Gyenge teljesítményű ózongenerátorok

Sajnos a fentinél gyakoribb, és nem csak az engedély nélküli készülékeknél fordul elő, hogy az ózongenerátor valós teljesítménye elmarad a csomagoláson feltüntetett névleges vagy maximum teljesítménytől. További gondot okozhat, ha a beépített ventilátor nem megfelelő erősségű és így az ózon nem jut el a helyiség minden részébe. 

A fertőtlenítés hatékonysága mindkét esetben elmarad a várttól, ami például egy járvány esetén, ha a célunk a vírusok elpusztítása, komoly problémát idézhet elő.

Az ózongenerátor kipróbálásához lehetséges az ózongenerátor bérlése is
Forrás: Ozoneplus.eu

Összegzés

A lényeg tehát, hogy az ózongenerátor rendkívül hasznos és teljesen veszélytelenül használható eszköz, ha odafigyelsz a következőkre: 

 • Megbízható gyártótól, megfelelő dokumentációval ellátott, minőségi eszközt vásárolsz
 • És pontosan betartod a használati utasítást

Ezt elmulasztva viszont akár nagy baj is kialakulhat, úgyhogy nem érdemes kerülőutat választani.

Ha egy megbízható és minőségi berendezést szeretnél, akkor jó döntés az Ozoneplus.eu saját fejlesztésű és összeszerelésű ózongenerátorai közül választanod. 

A vállalkozás különlegessége, hogy egy speciális garanciát is nyújtanak. Ha bármilyen probléma adódik a berendezéssel, saját futárral saját költségükre azonnal biztosítanak egy cserekészüléket is, majd javítás után ugyanígy visszacserélik.  Ha pedig csak szeretnéd kipróbálni a berendezést, az Ozoneplus.eu-nál akkor lehetőséged van ózongenerátor bérlésére is.