Csempe helyett: Milyen konyhai fali panelek léteznek?

Régen a konyhákba klasszikusan csempét raktak a falra a tűzhely mögé. Az ok egyszerű: tartós és jól tisztítható megoldásról van szó. Mára azonban számos egyéb megoldás és alternatív lehetőség van arra, hogy megóvjuk a falat.

Régen a konyhákba klasszikusan csempét raktak a falra a tűzhely mögé. Az ok egyszerű: tartós és jól tisztítható megoldásról van szó. Mára azonban számos egyéb megoldás és alternatív lehetőség van arra, hogy megóvjuk a falat.

Mit lehet tenni csempe helyett a konyhába?

A konyhai falra számos megoldást fel lehet tenni a klasszikus csempe mellett. Ilyenek lehetnek:

 • üveg panel
 • műanyag panel vagy más néven plexi panel
 • tapéta
 • fém felületű panel
 • dekoritlemez
 • elemes fali panel
 • táblafesték
 • falfesték

Hogyan válassz konyhai hátfal burkolatot?

A konyhai hátfal kiválasztásánál nagyon sok lehetőséged van, könnyű köztük elveszni. Anyagban, stílusban és színvilágban is nagyon széles a kínálat.

Konyha stílusa

A választásnál első szempont, hogy milyen a konyha stílusa. A konyha stílusa, beleértve a konyhabútor stílusát egyértelműen leszűkíti azoknak a hátfal burkolatoknak a körét, amik szóba jöhetnek. Példaként elég arra gondolni, hogy egy modern, minimalista konyhabútorhoz hasonlóan modern hátfal burkolat illik, míg egy rusztikusabb konyhabútorhoz egy rusztikusabb megoldás. Az üvegpanelek például inkább a modern stílusú konyhákba illenek, a cementlapok a mediterrán stílushoz, a kőburkolatok pedig a rusztikusabb konyhákhoz.

Konyha színvilága

Olyan hátfal burkolatot érdemes választani, ami megfelelően harmonizál a konyhabútorral. Kétféle megközelítés létezik:

 • Ha van egy hangsúlyos frontod, akkor egy visszafogottabb színvilágú hátfalat érdemes választani, hogy a kettő ne üsse egymást.
 • Ha a konyhai front letisztult, minimalista, akkor lehet játszani a hátfallal. Ha szeretnéd, hogy a konyhabútorodban legyen valami egyedi, különleges, akkor egy extravagáns hátfalat érdemes választani. A látványos hátfal nem csak színében, hanem akár mintájában is lehet egyedi.

Konyha kihasználtság

Amikor egy konyhát tervezel a konyhatervezési folyamat elején kell dönteni arról, hogy mennyire fogod használni a konyhát. A használat ugyanis sok mindent meghatároz. Befolyásolja, hogy milyen funkciókat kell kialakítani a konyhában, mennyi helyet kell kialakítani az egyes funkciókhoz. Egy napi szinten használt konyha esetén fontos, hogy könnyen tisztítható legyen a konyhabútor. Ha sokat főzöl, a főzőlap, tűzhely környékén rendszeresen kell tisztítani a konyhai hátfalat, így ide is érdemes olyat választani, aminek a tisztítása nem okoz gondot.

A sima felületű, egybefüggő burkolatok könnyen takaríthatóak, a strukturált felületűeket ezzel szemben már egy fokkal nehezebb takarítani. Utóbbiaknál a barázdákba a szennyeződések jobban le tudnak rakódni és nehezebb ezekből takarítani.

Konyhai hátfal burkolatok

Konyhai üvegpanelek

A konyhai üvegpanelek vagy más néven a konyhai dekorüvegek a legpraktikusabb hátfal burkolatok közé tartoznak. Ezek általában edzett üvegből készülnek, így abszolút biztonságosak és akár tűzhely mögé is feltehetőek. Íves falon nem használhatóak.

Mivel viszonylag nagy súlyúak és törékenyek, ezért a rögzítéséhez szakemberre van szükség. Akár már meglévő csempére is feltehető. A rögzítése kétféle módon történhet:

 • pontmegfogásos megoldásnál az üvegpanel a sarkainál fogva kerül rögzítésre. Könnyebben cserélhető, de maga a felfogatás látható a végeredményen és az üvegpanel mögé nedvesség, pára kerülhet. Valamint a szennyeződések is bejuthatnak az üvegpanel mögé, ami előbb-utóbb meg fog látszódni.
 • a ragasztásos megoldásnál az edzett üveget a falra ragasztva rögzítik. A rögzítés így természetesen nem látszódik. Sem szennyeződés, sem nedvesség, pára nem tud az üvegpanel mögé menni. Ilyen felfogatással gyakorlatilag az üvegpanel örök élet.

Az edzett üveg hátfal az egyik legnagyobb választékú burkolat. A digitális nyomdatechnikának köszönhetően nemcsak színben, hanem mintában is széles a választék. Gyakorlatilag bármilyen mintát lehet rá nyomtatni. A felülete fényes, emiatt inkább a modern stílusú konyhaszekrényekhez illik.

A sima, homogén felületnek köszönhetően nagyon jól és könnyen tisztítható, viszont jobban is meglátszik rajta a szennyeződés.

A magasabb árfekvésű konyhai hátfal burkolatok közé tartozik.

Geometriai hatású konyhai üvegpanel
Forrás: Lucy G
Monokróm magnóliás konyhai üvegpanel
Forrás: Lucy G
színes mintás konyhai üvegpanel
Forrás: Lucy G
Madaras és pálmafás konyhai üvegpanel
Forrás: Lucy G

Konyhai műanyag panel

A konyhai műanyag panelek vagy más néven a plexi panelek hasonlóan széles választékban érhetőek el, mint a konyhai üvegpanelek. Hála a digitális nyomdatechnikának, a választékban nagyjából itt is határ a csillagos ég. Ezek a konyhai plexi panelek flexibilisek, mégis erős hátfal burkolatok. Vízhatlanok és körülbelül 120 °C-ig hőállóak, így akár tűzhely mögé is tehetőek. Viszont gáztűzhely esetén a műanyag falipanel és a gáztűzhely közötti távolságra oda kell figyelni. Legalább 5-6 cm kell legyen köztük. Ha nagyobb a gázrózsa, akkor ennél nagyobb, akár 8-10 cm-es távolság is szükséges. Közvetlen nyílt lángnak nem tehető ki.

Az üvegpanelekhez képest a plexi panelek nagy előnye, hogy nem törékeny, így a szállítása és a felszerelése is sokkal egyszerűbb. Akár DIY módon, szakember nélkül is könnyedén rögzíthető kétoldalú öntapadós tükörragasztó segítségével. Közvetlenül a falra vagy akár régi csempére is ragasztható. Felrakás előtt mindenképpen zsírtalanítani kell a felületet, hogy a ragasztó megfelelően tudjon tapadni.

Otthoni körülmények között is vágható, méretre igazítható. Akár íves felületre is feltehető. Az üvegpanelekhez képest árban is sokkal kedvezőbbek a műanyag hátfal panelek.

Modern technológia révén ez is elsősorban a modern konyhaszekrényekhez illik.

Nedves, mosószeres ronggyal könnyedén tisztítható. de a szennyeződés a homogén színű paneleken jobban meglátszik.

Flexibilis műanyag konyhai hátfal
Forrás: Wallplex

Tapéta

A tapéta nem a megszokott konyhai burkolatok közé tartozik. Való igaz, hogy önmagában a tapéta nem alkalmas mindenhova a konyhában. A tűzhely és a mosogató közelében például a tapéta, nem szerencsés megoldás. Egyrészt nem vízálló, másrészt nem is könnyű takarítani.

Viszont nagyon dekoratív és exkluzív tud lenni egy szép mintájú tapéta. Tapétát tehetsz azokra a felületekre, amik kevésbé hajlamosak koszolódni. De arra is van megoldás, ha olyan helyre is tennél tapétát, ahol nagy az esélye, hogy koszos lesz. Ilyenkor a falra először fel kell tenni a tapétát, majd erre kell rögzíteni egy víztiszta üveget. Így érvényesül a tapéta is, de mégis megoldható a takarítás. Persze azzal számolni kell, hogy az üveg miatt már fényes lesz a felület.

Szintén köztes megoldás, ha a kényes részekre például csempét vagy másmilyen hátfal burkolatot teszel addig a magasságig, ami még könnyen koszolódhat. A tapéta pedig efelé mehet, ahol már jobban védett.

Szürke-fehér virágos tapéta kék konyhabútorhoz
Forrás: Country Living
Zöld konyhához zöld virágos tapéta konyhába
Forrás: Hunker
Nagy virágos mintájú tapéta konyhában
Forrás: Hunker
Virágmintás tapéta üvegfallal konyhába
Forrás: Apartment Therapy
Erdei mintás tapéta konyhába
Forrás: House & Home

Fém felületű fali panel

Nem mindennap lehet találkozni fém panelű konyhákkal. Pedig a fém fali panel is tudja biztosítani azokat az előnyöket, amiket egy üvegpanel. Nagyon könnyen tisztítható a felülete, kiválóan fertőtleníthető. Nem véletlen, hogy a legtöbb étterem konyháján is rozsdamentes acélból készült fali panelek vannak.

A felületet tekintve vannak homogén, sima felületű fém panelek és vannak domború panelek is. A préselés hatására ugyanis a fém lemezekből különféle struktúrákat lehet kialakítani. Annyit érdemes tudni, hogy ugyan a strukturált fém felületek nagyon látványosak, de a takarításuk egy fokkal nehezebb, mint a teljesen sík fali paneleké.

Tökéletes választás ha modern, ipari stílust szeretnél kölcsönözni a konyhádba. Azzal viszont számolj, hogy habár nagyon strapabíróak, de a szennyeződések és az ujjlenyomatok is eléggé meglátszódnak rajta.

Léteznek 100%-ban fém fali panelek, de olyanok is, ahol a fém felületet egy dekoritlemezre préselik. A fém felületek anyag általában acél, alumínium, sárgaréz vagy vörösréz.

Fém préselt fali panel konyhába
Forrás: Roomble
Réz fali panel konyhában
Forrás: Domino
Rozsdamentes acél fali panel konyhában
Forrás: Domino
Rozsdamentes acél hátfal fekete konyhaszekrénnyel
Forrás: Clever

Dekoritlemez

A dekoritlemez egy igazán univerzális konyhai hátfal burkolat. A konyhai dekoritlemezek rengeteg féle mintával és színben kaphatóak. A dekoritlemezek lehetnek egyszínűek, faerezetűek, fémhatásúak, kőhatásúak, de akár betonhatásúak is. Nagyon széles a repertoár. Nem meglepő, hogy ez az egyik legelterjedtebb hátfal megoldás.

A dekoritlemezek többrétegű kialakításúak. Az alapjuk egy hőre keményedő gyanta, amire többszörösen préselt papírréteg kerül. A felületen pedig egy melamin gyantával impregnált dekorlap van. A dekoritlemezt általában forgácslapra vagy MDF lapra ragasztják fel. Strapabíróak, ezért nagyon jól használhatóak még boltok vagy kávézók pultjaihoz is. Jó a kopásállóságuk, ütésállóak és karcállóak.

Fa utánzat dekoritlemez hátfal
Forrás: Desire to Inspire
Szürke minimalista konyha fa dekoritlemezzel
Forrás: Decoholic
Fa hatású dekoritlemez fehér konyhaszekrénnyel
Forrás: Qanvast

Elemes fali panel

Az elemes fali panelek a legegyszerűbb hátfal megoldások. Fix méretű, hosszúságú elemekből rakható össze a konyhaszekrényhez szükséges hátfal. Az egyes elemeket alul és felül sín rögzíti, valamint az egymás mellé kerülő elemek között is van elválasztó sín. Sínrendszer segítségével rögzíthetőek, ezért nincs szükség külön ragasztásra. Éppen ezért nagyon könnyen lecserélhető. Ideális megoldás azoknak, akik gyakran szeretnék változtatni a konyhájuk kinézetét.

Kevésbé strapabíró hátfal, de éppen ezért nem is olyan drága megoldás. Már az IKEA-ban is lehet találni ilyen hátfalat.

Arany fali panel kékes zöld konyhaszekrénnyel
Forrás: IKEA
Fehér elemes fali panel fehér konyhaszekrénnyel
Forrás: IKEA

Táblafesték

A táblafesték egy nagyon látványos, de ennek ellenére kevésbé elterjedt hátfal megoldás. A táblafesték egy olyan festék, amire a száradást követően a megfelelő eszközzel lehet írni. Ez megmarad a felületen egészen addig, amíg egy nedves szivaccsal le nem törlöd.

Bár a legtöbben csak a fekete színű táblafestéket ismerik, de valójában ennél sokkal több színben lehet kapni. Bár tény és való, hogy az igazán klasszikus megoldás a fekete táblafesték – fehér felirat kombináció.

A táblafesték nagyon egyedivé teszi az adott felületet. Gyakorlatilag bármit lehet írni, rajzolni rá, bármikor meg lehet változtatni. Ha az egész konyhai hátfalat nem is ilyennel fested le, egy-egy falra még mindig nagyon jól használható dekorációs elem. Nincs még egy olyan hátfal megoldás, ami jobban variálható, mint a táblafesték. Ha magadban nem is érzel elég kreativitást vannak művészek, akik azzal foglalkoznak, hogy ilyen krétatáblákat terveznek, rajzolnak.

A táblafesték nagyon jól tud mutatni, de csak akkor, ha igazán szépen van megcsinálva. Csak akkor vágj bele ebbe, ha lesz utána kapacitás, hogy az mindig jól is nézzen ki, különben pont az ellenkezőjét éred el vele.

Fekete táblafesték konyhai hátfalként
Forrás: Roomed
Fekete táblafesték hátfal fali polcokkal
Forrás: Upcycle My Stuff
Egész falnyi táblafesték konyhában
Forrás: Anastasiia Andreichenko

Falfesték

Akár hagyományos falfestékkel is lefesthetjük a konyhai hátfalat, de azért ez a nehéz tisztíthatóság miatt nem igazi megoldás. Ha mindenképpen festeni szeretnék olyan festéket válassz ami vízálló és mosható.

Ezek a kimondottan konyhai falfestékek ellenállnak a magas páratartalomnak, nem foltosodnak. A lehetséges szennyeződéstől egy penészálló bevonatot képezve védenek. Ennek a bevonatnak köszönhetően a víz és a legtöbb folyékony szennyeződés (pl.: zsír, olaj, kávé) lepereg a felületről, így nem tud beivódni.

Szürkés zöld mosható falfesték konyhába
Forrás: Dulux
Rózsaszín mosható falfesték konyhában
Forrás: Dulux

A kő, mint konyhai hátfal burkolat a legjobb választás azoknak, akik rusztikus hangulatra vágynak. A kőburkolat felülete nagyon jól illik a rusztikusabb mediterrán és a country stílusú konyhákhoz is. Nagyon strapabíró, viszont tisztíthatóság szempontjából nem ideális választás. A kő strukturált felületéről nehéz teljesen eltávolítani a főzés során keletkező szennyeződéseket.

Egy kő hátfal nagyon domináns hatást kelt, ezért a konyhatervezésnél oda kell figyelni, hogy ne legyen túlzó a végeredmény. Mivel a kőnek van némi zárt, barlanghatása, ezért igazán jól nagyméretű konyhában mutat. Egy pici helyiséget nagyon össze tud nyomni egy kő burkolatú hátfal.

Köves fal szürke konyhában
Forrás: Studio McGee
Kavicsos konyhai hátfal
Forrás: Lily Ann Cabinets
Rusztikus kőfal konyhában
Forrás: Studio McGee