Egy kertészmérnök tanácsai kutyabarátoknak

2023. február 17.

Gyakran előfordul, hogy az ügyfelek elmondják, milyen kertet szeretnének, és a tervek már elkezdenek körvonalazódni, amikor megemlítik, hogy kutyát is tartanak. Ilyenkor minden mehet a kukába, és indulhat az újratervezés. Egy kutya ugyanis sok mindent megváltoztat.

Kerttervezésnél tehát komoly szempont, van-e kutya a háznál. Keress egy jó kertészmérnököt, aki figyelembe veszi a négylábú családtag jelenlétét is. Kertészmérnök vagy, és épp állást keresel? Számodra is van egy jó ötletem: itt például pont kertészmérnököt keresnek.

Még a legnagyobb állatbarátokkal is előfordul, hogy nincsenek tudatában annak, mennyire más szemmel kell nézni a kertet, ha kedvencük is szívesen időzik odakint. Vannak általános szabályok, ha kutyát tartasz, és vannak, amikor az adott fajta igényei határozzák meg, mire kell odafigyelned. Íme egy lista a legfontosabb szempontokról!

1. Medence vagy kis kerti tó

Vannak kutyák, akik imádják a vizet, és vannak, akik ki nem állhatják. Még a vízkedvelő fajtákon belül is nagy a szórás. A legtöbb labrador vagy labrador retriever minden alkalmat megragad arra, hogy egy jót lubickoljon, de én ismerek olyan labit, akit hat lóval sem lehet bevontatni a vízbe. Ha medencét vagy tavacskát tervezel, jó, ha ismered a kutyád természetét. Medence esetén arra is ügyelni kell, hogy a kutya ne csak belecsobbanni tudjon, de valahol ki is tudjon jönni. Így nem eshet meg, hogy felügyelet nélkül beugrik a vízbe, majd szegény sehogy sem tud kijutni a medencéből. Az ilyesminek tragikus vége is lehet!

Ha nem szeretnéd, hogy szőrös kedvenced a felügyeleted nélkül vegye igénybe a kerti wellness-szolgáltatást, valamilyen módon el kell keríteni a medencét vagy tavacskát. Sajnos ez nem könnyű, mert a kutyák végtelenül intelligensek, és könnyen megtalálják a módját, hogy egy jót pancsoljanak!

2. Kerítés

A dizájnkerítések nagyon divatosak, de nem alkalmasak arra, hogy megakadályozzák kalandvágyó kutyádat abban, hogy felfedezőútra induljon. Vannak notórius szökők, akiket egy kétméteres kerítés sem riaszt vissza. Láttam kamerafelvételeket kutyákról, akik macskaügyességgel másznak meg vagy ugornak át hihetetlenül magas kerítéseket. A kistermetű fajták olyan kis réseken is át tudják préselni magukat, amiről sosem gondolnád, hogy átférnek rajta. Alapszabályként elmondható, hogy ha egy kutya át tudja dugni valahol a fejét, akkor ott ki is tud mászni!

Épp ezért kutyásoknak praktikusabb egy tömör és magas kerítés, mint egy kovácsoltvas, légies-lyukacsos remekmű.

3. Talajtakarók

A kutyák imádnak mindenfélét felszedni a földről. Épp ezért nem tanácsos mulcsot vagy nagyobb kavicsokat használni a kerti ösvények vagy egyéb területek beborítására. A mulcshoz ugyanis gyakran kevernek olyan anyagokat, amelyek mérgezőek lehetnek a kutyák szervezetére. Ilyen a kakaóbabhéj: a benne levő teobromin hányást, rohamokat, remegést válthat ki, és súlyos esetben akár a kedvenced halálát is okozhatja.

A kövekkel az a gond, hogy sok kutya imádja felkapni és rágcsálni őket. A kemény kavicsok azonban kárt okozhatnak a fogazatukban, és a kutyák véletlenül le is nyelhetik őket, miközben lelkesen ide-oda rohangálnak velük.

4. Virágok

Van egy rossz hírem a virágkedvelőknek. Sőt, igazából négy rossz hírem is van. Egyes virágok mérgezőek lehetnek a kutyákra, ilyen a nárcisz, a leander, a lilaakác, a hortenzia vagy az aranyeső. Mások allergiás reakciót válthatnak ki az arra hajlamos ebeknél. Egy vékony bőrű kutya, például egy vizsla, a rózsák között száguldozva komoly karmolásokkal a hátán térhet vissza hozzád. Végül ott vannak a virágok körül döngő méhek és darazsak. Sok kutya remek mulatságnak tartja, hogy megpróbálja elkapni azokat az érdekes, zümmögő micsodákat – és ha sikerül, a csípéstől feldagadt száj vagy torok akár életveszélyes állapotot is eredményezhet.

Végül mondanom sem kell, hogy a virágok ápolásához használt vegyszerek szintén nem kockázatmentesek. Azt javaslom, hogy ha mégis a virágok mellett döntesz, az ápoláshoz, permetezéshez keress kutyabarát szereket.

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a sima gyepfelületek nagyon szépek lehetnek – amíg kedvenced tele nem tűzdeli gödrökkel. Sok kutya imád ásni, ami rengeteg bosszúságot okoz a gazdinak.

5. Kutyaház vagy kennel

Ha kutyád sokat tartózkodik a kertben, szóba jöhet a kutyaház vagy egy kennel. A kutyaházak kínálatában mindenféle méretű és stílusú darabok vannak, némelyik olyan jól néz ki, hogy akár a kert díszére is válhat. Egy kennel kevésbé dekoratív, ellenben sokkal nagyobb építmény, így alaposan végig kell gondolni, hova kerüljön.

6. Tér

A mozgékony kutyafajtáknak még a napi többórás séta is kevés lehet ahhoz, hogy levezessék mozgásigényüket. Ha vadászkutyát, juhászkutyát, agarat, dalmatát tartasz, gondoskodj arról, hogy a négylábú barátodnak legyen egy olyan tere a kertben, ahol kicsit megmozgathatja magát. Egy masztiff, csau-csau vagy angol bulldog ellenben naphosszat elheverészik egy négyzetméteren.

Ajánló

Okosórával a természetbe

Okosórával a természetbe

Az okosórák népszerűsége egyre nagyobb. Nagyon sokan választják ezt a készüléket akkor, ha sportolni szeretnének, legyen szó akár otthoni, edzőtermi...

bővebben