Így készül a tökéletes házi pizza!

2024. augusztus 15.

Nincsen kemencéd otthon? Nem kell rögtön lemondanod a fantasztikusan finom házi pizzáról. A mai cikkünkben beavatunk abba, hogy milyen kellékekre lesz szükség hozzá, és adunk néhány tanácsot a pizzatészta elkészítését illetően is.

Vágjunk is bele!

Ha tökéletesen ropogós pizzát szeretnél sütni, akkor a Grillplaza.hu pizzasütő kategóriájában is kapható pizzakövek egyikére mindenképpen szükséged lesz. Ezek ugyanis kiválóan vezetik a hőt, így segítenek elérni a magas sütési hőmérsékletet és az egyenletes hőeloszlást. Helyezd őket a sütő alsó harmadába, és melegítsd elő legalább 30-45 percig a legmagasabb hőfokon, hogy megfelelően felmelegedjenek.

De van egy másik opció is, amely szóba jöhet. Ez nem más, mint a kerámia grillezőlap, amelyet kifejezetten magas hőmérsékletű sütéshez gyártottak. Egyenletes hőleadást tesz lehetővé, ráadásul repedés- és törésálló is egyben. 

Pizzalapát

A pizzalapát szintén elengedhetetlen a pizza készítéshez, mivel a segítségével könnyedén át tudod helyezni a pizzát a sütőből a munkafelületre és vissza. Akár a fából, akár a fémből készült verzióra esik a választásod, egy a fontos, megfelelő méretű és kényelmesen kezelhető legyen. Egy extra tanács: a lapátot használat előtt szórd meg liszttel vagy kukoricaliszttel, hogy a pizza könnyen lecsússzon róla!

Pizzavágó

Egy jó minőségű pizzavágóval könnyedén és pontosan szeletelheted fel a kész pizzát. A legideálisabb választást a kerek, acélpengével rendelkező változat jelenti, amely ergonómikus fogantyúval rendelkezik. Ez a minőségi kellék garantáltan hosszú évekig hű társad lesz majd. A segítségével pedig elkerülheted a pazarlást, és mérsékelni tudod a hulladék keletkezését, ami környezetvédelmi szempontból kifejezetten fontos.

Hőmérő a sütőhöz

Sok háztartási sütő nem mutatja pontosan a hőmérsékletet, ezért szükség van egy megbízható hőmérőre, amellyel leellenőrizhető a pontos hőfok, és biztosítható, hogy a sütő elérje az optimális forróságot a pizza sütéséhez.

Tanácsok a pizzatészta elkészítéséhez

A klasszikus pizzatésztához csupán liszt, élesztő, só és víz kell. Az olaszok a lisztet illetően a dupla nullásra (tipo 00 vagy doppio zero) esküsznek, de sajnos ez az élelmiszerboltokban nem mindig kapható. Ám mentsvárként ott van még a BL-51 jelölésű sima búzaliszt, amelytől a tészta selymesebb és rugalmasabb, könnyen és jól nyújtható lesz. Nem mellesleg pedig kevésbé ragad majd.

Ami pedig az élesztőt illeti, az olaszok hagyományosan sörélesztőt használnak. Abban az esetben, ha ilyen nem kapsz, akkor természetesen a normál élesztő ugyanúgy megfelel. Ha szeretnéd a benne lakozó gombákat szorgosabb munkára ösztökélni, akkor adj hozzá egy kanálka cukrot vagy mézet!

Miután összekeverted az említett összetevőket, dagaszd meg alaposan a tésztát, és hagyd legalább 2-3 órát kelni. Semmiképpen se kezdd el előbb kinyújtani, máskülönben nem lesz finom és egyenletes. Jó étvágyat kívánunk az elkészült pizzához!

Ajánló

Kilincs pajzzsal

Kilincs pajzzsal

A pajzsról sokaknak a középkori lovagok juthatnak eszébe, pedig otthonunk hősies védelmezőjének, a bejárati ajtónak is fontos védelmezője, hiszen a...

bővebben