Falazó anyagok: mire érdemes figyelni választáskor?

2023. január 19.

falazó anyagok típusai

Nincs könnyű dolga annak, aki a legjobb falazó anyagot keresi. Házvásárláskor és házépítéskor egyaránt kiemelkedően fontos a megfelelő falazat kiválasztása. Hiszen a komfortszint mellett, az ingatlan érték- és időtállóságát is befolyásolhatja a falazat milyensége. A házfal épülhet téglából, betonból, ytong téglából, fából és számos egyéb anyagból. Ahhoz, hogy igényeidnek megfelelő falazó anyagot válassz, olyan szempontokat kell mérlegelni, mint a falazat hőszigetelő, hőtároló, hangszigetelő és teherbíró képessége. Alábbi cikkünkben megismerheted a falazó anyagok típusait, az eltérő falazatok előnyeit és hátrányait.

Melyek a falazó anyagok lényeges tulajdonságai?

Hőszigetelő és hőtároló képesség

A falazó anyag választáskor mérlegelendő egyik legfontosabb szempont a külső teherhordó falazatok hőszigetelő és hőtároló képessége. Házvásárláskor és építéskor nem csupán az aktuális ár mérvadó, hanem a jövőben felmerülő költségek is. A megfelelő falazat kiválasztásával jelentősen csökkenthetőek a hűtési és fűtési költségek. Az anyagi előnyökön túl, a lakhatás ökológiai lábnyoma is csökkenthető a klimatizálás energiaveszteségének minimalizlásával. Nem mellesleg a hőtechnikai elő­nyök figyelmen kívül hagyása csökkentheti az ingatlan hosszútávú értékállóságát. 

Hangszigetelő képesség

A külső falak és belső válaszfalak kielégítő hangszigetelő képessége nélkülözhetetlen, ha az ingatlan nagy forgalmú autóút, népszerű étterem, vagy egyéb magas hangszennyezésű hely mellett található. A tömör falazó anyagok, mint például a tömör égetett agyagtégla, biztosítják a legjobb hangszigetelést. A magas tömörségű falazó anyagot nem hozza rezgésbe a hangterhelés, így képes kizárni a zavaró kültéri zajokat. Azonban a nagy tömörségű falazóanyag hátránya, hogy kevésbé hatékony hőszigetelést nyújtanak. A tervezési folyamat során fontos, hogy a hőtechnikai és akusztikai szempontok egyaránt érvényesüljenek.

Teherbíró képesség és nyomószilárdság

A falazat tartósságát befolyásolja a falazó anyag teherbíró képessége és nyomószilárdsága. A könnyű falszerkezetek általában kisebb teherbíró képességgel rendelkeznek, mint a nehéz falszerkezeteket. Így, a nehéz szerkezetű falazatoknál kisebb teherbíró képességűek az alábbiak:

 • üreges tégla, 
 • falazó blokk, 
 • soklyukú tégla
 • és légréteges falak.
falazó anyagok lényeges tulajdonságai

Miért fontos a megfelelő falazó anyag kiválasztása?

Akár házvásárlásra, akár házépítésre készülsz, a megfelelő falazó anyag kiválasztásával számos előnyre tehetsz szert. Az alábbiakban ezen előnyöket ismerheted meg.

 • Tartósság: A megfelelő teherbíró képességű és nyomószilárdságú falazat kiválasztásával garantálhatod házad tartósságát. A kezdeti magasabb költség segíthet abban, hogy házad használatát hosszú évtizedeken keresztül élvezhesd.
 • Értékállóság: Az, hogy házad mennyit fog érni a jövőben, jelentősen befolyásolhatja a falazat jövőbeli állapota. Ha bizonytalan vagy házvásárláskor, kérd ki szakértő véleményét a falazat állapotáról! Házépítéskor pedig ügyelj arra, hogy a tervező instrukciót maradéktalanul betartsa a kivitelező! 
 • Magas komfortszint: A nyugalmas hétköznapokat megzavaró külső hangszennyezés rövid távon is nehezen elviselhető. Szerencsére, a megfelelő falazó anyag kiválasztásával minimalizálható a zajszint.
 • Környezetbarát: A klimatizálás során jelentkező energia veszteség minimalizálásával csökkenthető az ökológiai lábnyom. Így a jó falazó anyag kiválasztása túlmutat a személyes előnyökön és támogatja a fenntarthatóságot.
 • Költséghatékonyság: A szilárdságtani elvárásoknak eleget tevő falazat időtálló és tartós. Így az optimális falazó anyag megtalálása csökkenti a statikai problémák kockázatát. A hőtechnikailag megfelelő falazat további anyagi előnyökkel járhat, hiszen csökkenti a fűtési- és hűtési költségeket.

Falazó anyagok fajtái

Tégla

Hazánk egyik legkedveltebb falazó anyaga a tégla. Előnye a könnyű rakhatóság, a kedvező ár-érték arány, a remek hőszigetelő és hőtároló képessége. Számos eltérő tulajdonsággal rendelkező tégla érhető el. Érdemes az elvárásoknak leginkább megfelelő téglafal kiválasztásához szakértői segítséget igénybe venni. A modern téglákra jellemző az ​​alacsonyabb térfogatsúly és a remek hőszigetelés, ilyenek például:

 • Soklyukú tégla: Hasonló a tömör agyagtéglához, azonban füg­gőleges lyukakkal ellátott. Ez fokozza a kiégetés hatékonyságát és a hőszigetelő képességet. A csatornák miatt a térfogatsúly alacsonyabb.
 • Üreges tégla: Az üreges égetett agyagtéglákban található lyukak a hatékonyabb hőszigetelést és a térfogatsúly csökkentésének célját szolgálják. Az üregeinek köszönhetően a kiégetés hatékonysága fokozható, így szilárdságuk közel azonos a tömör téglával.

Könnyűszerkezet

Könnyűszerkezetes házak esetén fém vagy fa szerkezetre hőszigetelést helyeznek. Majd gipszkartonnal vagy OSB lapokkal (oriented strand board, vagyis irányított szálelrendezésű lap) lefedik kívülről. A könnyűszerkezetes házak előnyei közé sorolható az alacsonyabb építési költség és a rövid építkezési idő. Szemben a nagytömegű falazó anyagokkal, a könnyűszerkezetes házak falai bizonyos esetekben gyengébb hangszigetelő képességgel rendelkeznek. Magas hangszennyezettségű helyen található ingatlan esetén nagy körültekintést és utánajárást igényel a könnyűszerkezetes technológia alkalmazása.

Beton blokk

A beton anyagú blokkok hideg úton készülnek és számos formában elérhetőek. Leginkább égetett anyagú falazóelemek és blokkok kicserélésére, pótlására használják. A beton blokkok hátrányát jelenti a nehéz vakolhatóság. 

Pórusbeton falazóelemek (Ytong)

A pórusbeton falazóelemeket, gyakran az ismert márkanév után Ytong elnevezéssel illetik. A pórusbeton falazatok előnye, hogy nem kell vakolni, így rögtön glettelhető és egységes méretezése miatt könnyen rakható. Szilárdsága azonban alacsonyabb és nem a legkedvezőbb ár-érték arányú.

Ajánló

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ha olyan enteriőr vesz körül, vagy olyat látsz, ami igazából egy csodás szálloda belső terét juttatja eszedbe, akkor nagy valószínűséggel egy...

bővebben