Helytakarékos megoldások a komódok világában

2023. augusztus 21.

komód

A hely szűke, mint komoly fejtörést okozó lakberendezési probléma, kicsit sem ritka jelenség. Panelekben, zsúfolt társasházakban mindennapi az a fennakadás, hogy nincs elegendő szabad hely. Hiába akadnak jobbnál jobb ötletek a bebútorozásra, ha egyszer a lehetőségek száma látszólag csekély. Ám itt a lényeg, a hangsúly azon van, hogy a látszat szerint, mert mindig akadnak megoldások, amik nemcsak helytakarékosak, hanem bizony látványosak is egyben. Íme, egy olyan kreatív ötlet, amivel képtelenség melléfogni!

Praktikusság és esztétikusság egyetlen bútortestben

komód funkcionalitása jelentős, pontosan ezért nem kerülhető meg a bútorvásárlásnál. Ráadásul tagadhatatlan, hogy öltözteti a teret, vonzó megjelenésével a helyiség egyik ékévé válhat. De mi van akkor, ha alig akad egy kis hely a megvalósításhoz?

Úgy tűnhet, hogy akkor bizony más bútordarab után kell nézni, de a jó hír az, hogy a gyártók gondolnak az extrém helyzetekre is. Így aztán egészen döbbenetes paraméterekkel megáldott modellek is megvásárolhatóak, amik még a zsebkendőnyi terekben is jól mutathatnak.

Első lépés a mérés!

Még mielőtt a vásárlás kerülne a figyelem célkeresztjébe, megéri alaposan körbejárni, és egy szabócentivel lemérni a rendelkezésre álló hely nagyságát. Nem mindegy sem a szélesség, sem a magasság, sem a hosszúság. Az is fontos, hogy sarokrészről beszélünk, vagy történetesen pont egy oldalfalnál akad némi bebútorozandó szabad hely. A mérést nem helyettesíti a saccolás. Sokan esnek abba a hibába, hogy találgatnak, és a jó szemmértékre hivatkozva, hasra csapás útján megszületett adatokkal machinálnak. Ez azonban kicsit sem célravezető taktika, különösen akkor, amikor tényleg minden egyes centiméter számít.

Ha megvannak a szerencseszámok, akkor következhet a nézelődés. Akadnak a palettában hosszúkás komódok, amik ugyan szűkebb fiókokkal rendelkeznek, de magasságuknak hála így is sok mindent képesek elnyelni. Ugyanennek az inverze is érvényes, mivel előfordulhat, hogy a szélesebb kivitel nem okoz problémát, ám felfelé jócskán limitáltak a lehetőségek. Így is viszonylag tágas raktér érhető el, miközben még a méretek is stimmelnek.

Alacsony vagy magas fiókos kialakítás a jobb?

Ezen a téren teljesen felesleges általánosítani, mert univerzális nyertesek helyett mindig azok a paraméterek a befutók, amik egyénileg győztesek. Azt érdemes végiggondolni, hogy mik azok a dolgok, holmik, amik elpakolásra várnak. Ha sok apróság, akkor a több, alapvetően alacsony fiók tökéletesen megfelel. Ellenben, ha nem miniatűr cuccok bepakolása az elsődleges feladat, akkor a magasabb fiókok sokkal taktikusabb választások. Amikbe nem mellesleg természetesen apróbb egyebek is bezsúfolhatóak.

Egyes típusok polcos résszel is büszkélkednek, ráadásul a polcok igény szerint kivehetőek, ezáltal nagyobb tér szabadítható fel. Ez bizony multifunkciós előny, mert így az aktuális rakodni valók fényében formálható a komód kialakítása.

Végül, de nem utolsó sorban, hiszen ezt a témát sokáig fejtegethetnénk még, ha a kevésbé magas fajtára esik a szavazat, akkor a bútor tetejében rejtőző pozitívumok is kiaknázhatóak. Kis terítővel, váza virággal nyomban barátságosabb hangulat teremthető, de akár dísztárgyak is helyet kérhetnek maguknak.

Ajánló