A fokhagyma évszázadok óta állandó szereplője a magyar konyhának. Legyen szó pörköltről, kolbászról vagy akár egy sima vajas pirítósról. Jellegzetes íze és illata nélkül sok étel szinte elképzelhetetlen lenne.
Mennyi fokhagymát helyettesít egy kanál granulátum?
A Böllérshop.hu fűszerkeverékek kínálatában megtalálható fokhagyma-granulátum tökéletes megoldás lehet, ha gyors, mégis intenzív ízvilágot szeretnél elérni. Ez gyakori kérdés azoknál, akik most ismerkednek a szárított fokhagymával. Bár pontos arányokat nehéz mondani, hiszen a friss gerezdek mérete változó, általános irányelvként 1 teáskanál granulátum kb. 4-5 gerezd fokhagymának felel meg.
Egy evőkanál pedig nagyjából három közepes fej erejét hozza. A granulátum töményebb, ezért kisebb mennyiség is elég lehet belőle. Célszerű mindig kóstolni, különösen, ha pácolásnál vagy kolbásztöltésnél használod. A nagy előnye, hogy egyenletesen keveredik el a húsos masszában, és nem okoz fokhagyma-túlterhelést egy-egy falatban.
Miért hasznos a fokhagyma-granulátum a húsfeldolgozás során?
Sokan eleinte idegenkednek a granulátumtól, de aki egyszer kipróbálja, az gyakran végleg áttér rá. Kolbászkészítésnél például nincs annál bosszantóbb, mint amikor a darált hús között elvész egy-egy nagyobb fokhagymadarab, vagy túl intenzív lesz egy harapás. A granulátum viszont finom szemcsés, így tökéletesen eloszlik a masszában.
A szárított változat hosszú ideig eltartható, nem romlik meg, nem penészedik, és még a hűtőt sem foglalja. Disznóvágáskor vagy szezonális húsfeldolgozáskor, amikor nagy mennyiségekkel dolgozol, különösen sok időt takaríthatsz meg vele. Ráadásul nem kell hámozgatni, nincs fokhagymaillat a kézen, vágódeszkán, késen. Csak tiszta, koncentrált íz.
Hogyan használd? Receptötletek és tippek
A fokhagyma-granulátum nem csak a kolbászhoz ideális. Használhatod disznósajtba, hurkába, pácokba vagy akár salátaöntetekbe is. Grillezett húsok és zöldségek ízesítésére szintén kiváló. Egy teáskanálnyit keverhetsz akár egy adag levesbe vagy raguba. Gyors, egyszerű és hatékony megoldás, ha nincs időd fokhagymát pucolni.
Ha bizonytalan vagy az arányokban, mindig kezdd kisebb mennyiséggel, majd kóstolás után növelheted. Mivel intenzívebb, mint a friss változat, könnyű túladagolni, de egy kis odafigyeléssel tökéletesen eltalálható az egyensúly. A házi húsfeldolgozás lényege mindig az, hogy saját ízlés szerint alakítsd az ízeket. Ehhez pedig elengedhetetlen a pontos és jól kezelhető fűszerezés. Ebben nyújt komoly segítséget a fokhagyma-granulátum.
Ha szeretnél kevesebb időt tölteni az előkészületekkel, de az ízekből nem engednél, a fokhagyma-granulátum remek megoldás. Mindig ott lapulhat a polcon, nem romlik meg, és elég csak egy kanállal hozzáadni és már mehet is tovább a főzés, mindenféle kompromisszum nélkül.