Érezheti-e még a lángos ízét, akinél gluténérzékenységet állapítottak meg?

2024. október 16.

A gluténérzékenység egy komoly egészségügyi probléma. Ha megállapítják a fennállását, akkor onnantól kezdve különösképpen oda kell figyelni az étkezésre. A gluténérzékenységben szenvedőknek sok mindenről le kell mondaniuk, de szerencsére a lángos nincs közöttük. 

Hol lehet gluténmentes lángost kapni?

Talán ez az egyik legnagyobb kérdés a témában, hiszen ma már sok helyen készítenek gluténmentes ételeket, azonban a gluténmentes lángos még rendkívül ritka. A Retro Lángos Budapest egyedülálló módon bevállalta az ilyen speciális finomságok elkészítését is, amivel széles kínálatuk tovább bővült. 

A gluténmentes ételek elkészítése a vendéglátásban nagy körültekintést igényel, egyáltalán nem egyszerű feladat. Az ilyen speciális étrendet igénylők számára rendkívül fontos, hogy teljes mértékben ki legyen zárva az esélye is annak, hogy gluténtartalmú élelmiszerrel szennyeződik az ő ételük. Ez ugyanis nagy kockázatot jelent nekik, mert csakis a speciális étrenddel tudják biztosítani a jóllétüket.

Lehet-e gluténmentes lángost készíteni otthon?

Ha valaki otthon szeretne ilyen különleges lángost készíteni, természetesen megteheti. Nagyon sokféle recept érhető el, azonban kevésnek lesz olyan a végeredménye, mint amilyen az eredeti lángos. Ezért elhoztunk most egy olyat, amit ha elkészítünk, utána mindig csak így fogjuk készíteni. 

Lássuk a hozzávalókat három darab óriási, gluténmentes retró lángoshoz!

  • 150 g Schär Mix IT univerzális lisztkeverék
  • 150 g Schär Mix B lisztkeverék
  • 5 g só
  • 3 g cukor
  • 5 g útifű maghéj
  • 5 g gluténmentes porélesztő
  • 15 g zsír vagy olaj
  • 170 g kefír vagy joghurt
  • 150 g főtt, tört burgonya
  • 60-70 g langyos víz
  • Feltétnek bármi, amit szeretünk

Az elkészítése nagyon egyszerű, akárcsak a hagyományos lángosé. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a zsírt, a kefírt, a kihűtött tört burgonyát és a vizet. Dagasztógéppel keverjük, míg elválik az edény falától. Kétszeresére kelesztjük, majd a tésztát három egyenlő részre osztva forró olajban megsütjük. 

Akár otthon, akár étteremben

Akár otthon készítjük ezt a finom, tipikus magyar ételt, akár étteremben esszük, mindkét esetben olyan ízt várunk, amit gyerekkorunkból olyan jól ismerünk. Akkor még talán nem tudtuk olyan jól megfogalmazni, hogy mit is várunk a lángostól – akkor is, ha gluténmentes.

A finom íz és illat harmóniája adja a lényegét. Ugyanakkor ehhez az ételhez sok egyéb fogalom is társul. Összekovácsolja a társaságot, álljon az családtagokból vagy barátokból. Közelebb hozza az embereket azáltal, hogy köré ülnek beszélgetni. 

Mivel egy hungarikumról van szó, amelynek gyökerei a régmúlt időkbe nyúlnak vissza, a fenntarthatóbb környezetért is teszünk, ha lángost eszünk: nem a világ túlsó oldaláról, hosszasan utaztatott hozzávalókból készül, hanem olyasmikből, amelyek hazánkban is elérhetők. 

És nem kell megijednünk, ha nem akarunk otthon nekiállni – ne feledjük, létezik olyan hely, ahol elkészítik nekünk.

Ajánló