A vermut klasszikus koktélok, például a Negroni, a Manhattan és a Martini ismert szereplője. Amerikában még a bornál is népszerűbb volt a nagy szesztilalom idején. A cikkben utánajárunk annak, hogy mit érdemes tudni erről a különleges italról.
Ez az ital izgalmas alkotóelemekből áll: borból, növényekből és cukorból. Némi szesz is kerül hozzá, hogy az erejét felerősítsék. Érdemes felfedezni a vermutok világát az iDrinks oldalán, és megkóstolni néhány különlegességeket.
Az üröm fontossága
A legfontosabb növényi komponense az üröm, amit évszázadok óta gyógynövényként használnak. A németek az 1600-as években ürömmel finomhangolták az italaikat, és így született meg az első modern vermut.
Antonio Benedetto Carpano 1768-ban nevezte el az ízesített borkeveréket. Főleg a hölgyek körében aratott nagy sikert, a rajongás a 21. században sem csillapodott. Ez a nedű egy élményt jelentő finomság, amit a legszívesebben a barátokkal együtt ízlelget az ember.
A vermut lelke a botanikai aromatikában rejlik, az összetevők között megtalálható az üröm mellett a kínafa kéreg, a kálmosnövény, az édesgyökér, az angelikagyökér és oris gyökér. A citrusosságról a narancs, a lime, a citrom, a keserű narancs és a pomelo gondoskodnak.
Olyan gyógynövényes aromák is találhatóak benne, mint a boróka, a gyömbér, a koriander, a levendula, a zsálya, az oregánó, a római kamilla, a krétai ezerjófű, az orris gyökér, a gall rózsa, a majoranna és a kerti izsóp. A megfelelő ízharmónia olyan fűszereknek köszönhető, mint a szegfűszeg, a vanília, az őrült szerecsendió, a csillagánizs, a fahéjkéreg és a tonkabab.
Vermut, a fűszeres bor
Többnyire fehérborból készül, a rossónak (a vörös vermutnak) a színárnyalatát a karamell adja. Ezt a fűszeres nedűt hűtőben, megfelelő hőfokon kell tárolni, hogy megőrizze finomságát. Egyedülállóvá teszik az aromákat a gyógynövények, a fűszerek és a keserű gyökerek.
Kiválóan alkalmazkodik a koktélokhoz, több száz olyan italfajta van, amelyből nem hiányozhat a vermut komponens. Legalább egy tucatnyi stílus létezik, ide sorolható például a száraz, az édes és a bianco. Mindegyiknek megvan a maga célja és funkciója az koktélok világában.
Száraz, édes, bianco
Az édes változat rendszerint vörös vagy rosso. Ízében gazdag, fűszeres és édes. Nélkülözhetetlen például a Manhattan koktélhoz, gyakran keverik bourbon rozs whiskyvel, habzóborral és scotch ginnel. A száraz vermutot száraz és florális aromák jellemzik. Kiváló száraz Martini készíthető belőle. Remekül feldobja a vodkát, a gint, a Camparit, az Aperolt, a Charteruse-t és Amarót. A blanc vagy bianco gyümölcsös, növényi ízekben gazdag, keverhető ginnel, vodkával, bourbonnel, habzóborral és rozs whiskyvel.
A vermutok folyékony és fűszeres varázslata mindenkit lenyűgöz. Érdemes megtekinteni az iDrinks széles választékát, és beszerezni néhány olyan különlegességet mint a Noilly Prat, a Dubonnet Rouge és a Lillet Blanc.