A falikép készítése néhány egyszerű lépésben

2023. október 16.

Pontosan hogyan készül egy jó falikép? Hogyan áll össze és milyen lépések mentén kell haladnunk annak érdekében, hogy a végén elégedettek legyünk a látvánnyal? Nem egyszerű kérdések ezek, ám szerencsére nem egy nagy ördöngösség elkészíteni.

A DIY ötletek napjainkban a virágkorukat élik, így természetesen ezt a közkedvelt dekorációs elemet sem hagyhattuk le a listáról. A következő néhány sorban most tisztázzuk, hogy milyen teendőink vannak, amennyiben ezt a vonalat szeretnénk követni.

Miből áll egy falikép?

Vannak, akik szeretik profikra bízni a munkát, nekik azt ajánljuk, hogy a Vászonkép Szalon weboldalán nézelődjenek, hiszen a lehető legjobb segítséget kapják majd így meg. Ám sok ember azokat a megoldásokat helyezi előtérbe, amikor ők maguk is aktívan részt vesznek a folyamatban. Ebben a cikkben most az utóbb említett csoport tagjainak szeretnénk kedvezni és eláruljuk, hogyan néz ki a falikép, és mit kell tennünk ahhoz, hogy mi is alkothassunk.

A falikép főbb alkotóelemei; a borovi fenyőlécből készült vakráma és a minőségi, profi munkával nyomtatott festővászon. Ezenkívül még takkerszögre lesz szükségünk. 

A vakráma maga a keret, amire feszítik a vásznat. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy nem mindegy, milyen fából készül, még fenyő és fenyő között is van különbség, de mi a borovi fenyőt ajánljuk. Ez ugyanis egy elég kemény és masszív anyag.

Egyéb munkafolyamat, amelyek meghatározzák a minőséget

Ha már szót ejtettünk a vakrámáról, akkor mindenképpen beszélnünk kell a fózolásról. Ez a léc sarkainak lekerekítését jelenti. Egy sima léc sarkai túl élesek, vágnak, ezért veszélyesek. Az a jó léc, aminek a sarka le van kerekítve. 

A vakráma elkészítse sem bonyolult, ám oda kell figyelnünk a részletekre. A segítségünkre lehet a gérvágó vagy a kézi fűrész, így a megfelelő méretű, 45 fokban levágott léceket könnyen alakíthatjuk. A lécekből akkor lesz ráma, ha megvan a derékszög minden saroknál.

A vászon nyomtatásához már érdemes profi segítséget igénybe venni. A jó vászon könnyen felismerhető, ugyanis rugalmas, enyhén, nem túlságosan fényes, vastag és tartós, nem repedezik rajta a festék.

Hogyan történik a vászonkép feszítése?

Ez még több kézügyességet igényel, de tanulható a folyamat. Az alábbi lépések betartásával sikeresen túljuthatunk rajta:

  1. Takarítsuk le az ebédlőasztalt.
  2. Terítsünk rá egy lepedőt vagy egy polártakarót.
  3. Fordítsuk le a vásznat és helyezzük rá óvatosan a vakrámát!
  4. Ezután alaposan mérjük le az arányokat körbe.
  5. Kapocsbelövő segítségével minden saroknál, mindkét oldalon rögzítsük a vásznat a kerethez.
  6. Ezt követően ellenőrizzük a hajtások helyét, 5 cm-enként lőjük végig, majd hajtsuk be és rögzítsük a sarkokat.

Látod? Érdemes minden lépést betartani, hogy megszülethessen álmaink vászonképe, ám mindez otthon, házilag is megoldható.

Ajánló

Okosórával a természetbe

Okosórával a természetbe

Az okosórák népszerűsége egyre nagyobb. Nagyon sokan választják ezt a készüléket akkor, ha sportolni szeretnének, legyen szó akár otthoni, edzőtermi...

bővebben