A tudatosság a fogyasztói társadalomban egyre nagyobb mértékben jelenik meg. Ezért ma már az alkoholos italok előállítása is egyre inkább a fenntarthatóság irányába tart. A tudatosságnak azonban meg kell jelennie a fogyasztási szokásainkban is, azaz fontos lenne, hogy mindig mértékkel és felelősen fogyasszunk alkoholt.
Miért fontos a mértékletesség?
Amikor egy buliban a hangulat magával ragad bennünket, és némiképp elveszítjük a kontrollt, szinte biztosra vehető, hogy a következő nap reggelén másnaposság fog bennünket kínozni. De vajon tudjuk-e, hogy miért alakul ki, és hogy mi a cisztein szerepe a másnaposság leküzdésében? Most erről lesz szó.
Az alkohol lebontása egy hosszú és bonyolult biokémiai folyamat. Első lépésként a szervezetünk acetaldehidre bontja az alkoholt, azonban ez egy mérgező vegyület, és ez okolható a másnaposság kellemetlen tüneteinek kialakulásáért. Ahhoz, hogy a máj ártalmatlanítani tudja az acetaldehidet, többek között ciszteinre is szüksége van, amiből viszont kevés áll rendelkezésre.
Az oxidatív stressz szerepe a másnaposságban
Amikor alkoholt fogyasztunk, a szervezet számára az lesz az elsődleges feladat, hogy ezt eltávolítsa a szervezetből. Ennek érdekében szinte az összes antioxidánst arra használja, hogy a keletkező acetaldehidet lebontsa, ami viszont azt eredményezi, hogy az egyéb keletkező gyökök nem, vagy csak kis hatékonysággal lesznek eltávolítva, tehát lehetőségük lesz felhalmozódni.
Ez a folyamat eredményezi az oxidatív stresszt, amit mi a másnaposság tünetein keresztül érezhetünk. Természetesen nem minden tünet róható fel az oxidatív stressznek, jelentős részüket az acetaldehid mérgező volta okozza.
Mit lehet tenni ellene?
Már említettük, hogy a ciszteinnek kulcsszerepe van az alkohol lebontásában. Ez egy aminosav, ami azonban a szervezetben csak kis mennyiségben áll rendelkezésre, mivel elsődleges szerepe az lenne, hogy az erjedten elfogyasztott gyümölcsökben lévő alkoholt bontsa le, ami igencsak kis mennyiséget jelent.
Ha azonban tudjuk támogatni szervezetünket extra ciszteinnel, azzal lerövidíthetjük az alkohol lebontásának, így a másnaposságnak az időtartamát is.
Cisztein természetes formában például a nyers tojásban fordul elő, a benne fejlődő madarak ugyanis ezt a vegyületet használják a tollak növesztéséhez. Azonban kis mennyiségben van itt is, tehát rengeteg nyers tojást kéne elfogyasztani ahhoz, hogy érezhető hatása lehessen.
Szervezetünk nem tudja raktározni a ciszteint, táplálékkal tudjuk a szervezetbe juttatni, és ha a másnaposság leküzdését szeretnénk támogatni vele, akkor lehetőleg alkoholfogyasztás után, de még elalvás előtt vegyük be sok vízzel. Egyébként is fontos a bőséges vízutánpótlás, ha alkoholt fogyasztunk.
A Reset étrend-kiegészítői extra mennyiségű ciszteint tartalmaznak, így képesek hatékonyan támogatni a szervezet. Ne feledjük azonban, hogy a mértékletes és felelős alkoholfogyasztás semmivel sem helyettesíthető!