Vinyl- vagy laminált padló: melyik legyen a lakásomban?

2022. július 22.

Hurrá, padlót cserélünk! – végre megújul a lakás, a tiszta és hangulatos enteriőr reményében. A kreatív ötletelés azonban fontos, hogy műszaki tervezéssel is kiegészüljön, ha a lakásunk “alapjáról”, a padlóról van szó. Számos típus közül választhatunk, amiben könnyű elveszni.

Ebben a cikkben a laminált padlók és LVT padlók világába kalauzolunk: megmutatjuk a főbb különbségeket, és megnézzük, melyik típus milyen felhasználásra ajánlott.

Mi az a vinyl padló?

A vinyl padló napjaink egyik legelterjedtebb melegburkolati megoldása. Ahhoz azonban, hogy hosszú távon megőrizzük állapotát, és tartós maradjon, a megfelelő alátét kiválasztása is elengedhetetlen. A habfóliák segíthetnek növelni az élettartamot, védeni a sérülékeny részeket. A PVC alapanyagból készült szerkezet a régebbről bevált linóleumos alternatívához hasonlítható, csak modern, innovatív köntösben. Titka a stabil, esztétikailag is szép és jó minőségben rejlik. Nem utolsósorban gyorsan, könnyen burkolható, ráadásul környezetbarát.

Miért fontos a parketta- és padlóalátét?

A „click” csatlakozású vinyl-, vagy laminált padló, illetve parketta alá alátét-habfóliát szükséges beépíteni. Ennek oka, hogy az aljzat minőségét, tartósságát biztosítani kell. A vinyl padlóalátét egyes típusai pedig padlófűtéshez is ideális megoldást kínálnak.

Vinyl padlóalátét telepítése

A megfelelő minőségű alátéthab többféleképpen is segíti a mindennapjainkat. Gátolja a padlón járás során fellépő kopogóhangot és javítja a födém lépéshang szigetelő képességét is. A hatékonyság érdekében érdemes az önterülő kiegyenlítővel előkészített, sík aljzatra fektetni a vinyl padlót. Az alátéthab kiválasztása előtt fontos mérlegelni, hogy mekkora terheléssel, és milyen gyakorisággal lesz használatban a felület.

Az előkészített sík és sima aljzatot fel kell takarítani, a glett, vagy vastagabb festék maradványokat fel kell kaparni, majd a teljes felületet porszívózni és alapozni szükséges. A habfólia tekercseket szoros illesztéssel fektessük egymás mellé. A habfóliát nem szabad átlapolni. Amennyiben LDPE vagy metalizált fóliával társított alátéthabot használunk, akkor az öntapadó szalaggal ellátott részt át kell lapolni, illetve összeragasztani.

A laminált padló és az LVT padló különbségei

Bár ránézésre hasonló padlókról van szó (mindkettő táblás formában kapható, és egyszerűen illeszthető), a laminált padló és LVT padló legfőbb különbsége az anyag. Míg a laminált padlók préselt farostlemezből készülnek, addig az LVT padlók kemény PVC alapúak. Felső rétegük általában azonos (ezért is a külső hasonlóság): egy nyomtatott mintázat, amit egy kemény, kopás- és karcálló réteg fed.

Az alapanyagbeli különbség legfőbb következménye az, hogy teljesen más vízálló tulajdonsággal rendelkeznek. A laminált padlók nem vízállóak, tartós nedvesség hatására a fa hordozó anyag megszívja magát, ettől térfogatnövekedés lép fel, így felpúposodhat, deformálódhat – a korábban tapasztalt sima, egyenletes felület pedig csupán a telefonunk fotóin marad fenn.

Az LVT padlók esetén nem történhet ilyen, mivel nincs benne olyan anyag, amely meg tudná szívni magát vízzel – a teljesen műanyag alapú padló ezért kiválóan alkalmas vizes helyiségekbe: az otthoni fürdőszobától akár egy fodrász szalonig. Még azt is kibírja, ha hosszú órákon át áll rajta a folyadék, illetve ha forró víz ömlik rá.

Az LVT egyébként a Luxury Vinyl Tile rövidítése, és bár műanyag alapú, nem említhető egy lapon a hagyományos linóleummal. Ez utóbbi puha, kopásra hajlamos és nem kelt minőségi érzetet. A vinyl padlók azonban merev, kopásálló táblák, amelyek rendkívül élethűen imitálják a kő, fa, beton és egyéb felületeket. Tény, hogy drágább, mint a laminált padló (akár duplája is lehet négyzetmétere), de a kedvező vízállóságának és élethű felületeinek köszönhetően egyre népszerűbb ez a padlótípus hazánkban is.

Mindkét padló a melegburkolatok osztályába tartozik, mindkettő használható padlófűtéshez is, a legjobb hőátadást pedig a vinyl padló biztosítja. E padlók kopásállóságban is általában fejlettebbek, mint a laminált padlók. Bármelyiket is alkalmazod, válassz minél magasabb kopásállóságú terméket: laminált padlók esetén ezt az AC besorolás jelöli (AC1-től AC5-ig), vinyl padló esetén pedig az igénybevételi osztály, ami 21-től 41-ig terjed (otthoni felhasználásra a 21, 22 és 23 érték vonatkozik).

Lerakása mindkettőnek ugyanolyan egyszerű, főleg a népszerű klikkes rögzítés esetén. A klikk elvnek hála még komolyabb szaktudás nélkül is vállalkozhatunk az otthoni padlófelújításra. A lerakás előtt gondoskodnunk kell az aljzatkiegyenlítésről és az alátét megválasztásáról is – e tekintetben szintén említhető egy különbség: a laminált padlók jobban viselik az aljzati eltéréseit, mint a vinyl padlók. Természetesen az alátéttel is kompenzálhatók a kisebb eltérések (lásd a cikk végén).

Így válassz: helyiség és küllem alapján

Az LVT padló legfőbb előnye tehát a vízállóság – így a vizes helyiségekhez ajánlott leginkább, de akár a teljes lakás padlójának is megválaszthatod, ha a pénztárcád engedi. Leggyakoribb felhasználása a konyhákban, fürdőszobákban, előszobákban van, ahol nagyobb az esélye, hogy víz kerül a padlóra, illetve gyakori a felmosás. Az otthoni környezet mellett népszerű választás a szolgáltató iparban is: például orvosi rendelőkben, szépségstúdiókban is találkozhatunk vele.

Míg a laminált padlók legtöbbször fa mintázattal rendelkeznek, az LVT esetén – elsősorban mivel e felületek helyettesítésére használják – gyakori a kő, csempe, pala, márvány, stb. imitáció is. A nyomtatott mintákat mára olyan élethűre alkotják meg a gyártók, hogy sokszor nem is könnyű eldönteni, vajon igazi kő vagy vinyl padló van a talpunk alatt.

A választáshoz vedd figyelembe a műszaki jellemzőket is: kopásállóság, teherbírás, hangszigetelés – de ne csak a padló esetén, hanem az alatta lévő alátét megválasztásakor is. A következőkben erre adunk néhány tippet.

Laminált padló alátétre is szükséged lesz

Ha már kiválasztottad a laminált vagy LVT padlót, szükséged lesz a megtámasztást biztosító alátétre is, ráadásul az adott padlótípusnak megfelelő alátétre. Talán elsőre nem tulajdonítasz nagy jelentőséget neki, azonban ez a néhány milliméteres réteg legalább annyit számít, mint maga a padló! A következőkre ugyanis mind hatással van: aljzatkiegyenlítés, terhelhetőség, hőszigetelés, hangszigetelés, lépéshang csökkentése, párazárás. Mind-mind fontos funkciók, amik nem csak a padló élettartamát befolyásolják, hanem a mindennapos komfortérzetünket is.

Ha klikkes padlód van, az egyik legfőbb elvárás az alátéttel szemben a sűrűség és rugalmasság. A profi termékekben ez a két tulajdonság egymás mellett is megfér, kiváló alátámasztást biztosítva a klikkes rögzítésekhez: gyenge alátét esetén ugyanis ezek a részek sérülékennyé válnak, repedhetnek és törhetnek, ami hosszabb távon a padló szétcsúszásához, deformálódásához vezet.

Ajánló

Okosórával a természetbe

Okosórával a természetbe

Az okosórák népszerűsége egyre nagyobb. Nagyon sokan választják ezt a készüléket akkor, ha sportolni szeretnének, legyen szó akár otthoni, edzőtermi...

bővebben