Tévhitek a levegős hőszivattyús rendszerekkel kapcsolatban

2024. április 11.

A hőszivattyús rendszereknek rengeteg hasznos tulajdonsága ismert. Ennek ellenére mégis nagyon sok álhír és féligazság kering róluk. Pedig ha hasznosítani szeretnéd a természetben megtalálható energiát, akkor ezek a rendszerek igazán remek és nagyon gazdaságos, hatékony és környezettudatos megoldást kínálnak.

Megújuló energiaforrásokból képesek elvonni a hőt és ezt továbbítják a fűtési rendszerbe. Emellett ezeket még hűtésre is remekül fel lehet használni. Igen, a levegős változataikat is.

Télen-nyáron spórolhatsz velük

A Wagner Solar Hungária hőszivattyúinál nagyon sok fontos információt megtalálhatsz e remek, kitűnő hatásfokú, gazdaságos és környezetkímélő rendszerekről. Ezek ma már olyan környezetbarát fűtési és hűtési megoldást jelentenek, amelyek a környezeti levegőből nyerik ki a hőt. Két fő típusuk létezik: a levegő-víz és a levegő-levegő hőszivattyú. Utóbbit általában inverteres klíma néven ismerik nagyon sokan.

Gyakori az a tévhit, hogy a “levegős hőszivattyú hidegben nem működik”, pedig akár -28ºC hőmérsékletig is üzemképesek az ilyen készülékek. Azt is sokan gondolják, hogy csak fűteni lehet ezekkel a levegős berendezésekkel, ám a használati meleg víz előállítása mellett még hűteni is remekül képesek.

Nem foglalnak nagy helyet és nem kell ásni miattuk

Külön ki szokták még emelni, hogy a levegős készülék remekül használható együtt bármilyen más hőtermelő vagy energiatermelő berendezéssel. Ennek során pedig egyáltalán nem kell arra számítani, hogy hangos lenne a működés. A maximális zajszint ilyenkor ugyanis kb. 50 dB, ez pedig csak egy egy normál beszélgetés erejének feleltethető meg.

A működtetéssel kapcsolatban azonban ki lehet jelenteni, hogy a levegős hőszivattyúk csak magasabb hőfokon és túlméretezett radiátorokkal képesek igazán hatékony működésre. Nem aprók a berendezések, de ma már kifejezetten kis helyekre fejlesztett típusok is elérhetők, amilyen például a Panasonic gyártó AllinOne kombináció vagy a kombinált tartályos rendszer. Alapvető tévedés, hogy a levegős hőszivattyúkhoz szondák vagy kút fúrása lenne szükséges.

Nem úri huncutság

Ha egy rendszer használatával több pénzt meg lehet takarítani, mint amennyibe az kerül, akkor azt megtérülő vagy hasznos beruházásnak szokás nevezni. Egy levegős hőszivattyús rendszer életciklusa megfelelő karbantartás és használat mellett több, mint 10-15 év lehet, ami egyáltalán nem kevés. Az árát akár 10 év alatt is visszahozhatja, emiatt egyáltalán nem “úri huncutság” a telepítése, hanem inkább remek és környezetbarát beruházás.

Ha számodra is fontos, hogy óvd a pénztárcád, emellett pedig még a környezetet is, akkor fordulj a Wagner Solar Hungária tapasztalt csapatához. A weboldalon hőszivattyú rendszer kalkulátor is segít neked a hőszivattyú fogyasztásának felméréséhez, az éves költségek meghatározásához, illetve a hőszivattyú méretezéséhez is.

Ajánló